Att flirta: Håller jag på med något orent?

Vad är egentligen min avsikt?

Att flirta: Håller jag på med något orent?

En diskret blick, en snabb kommentar, ett leende eller lite fnitter. Vad är din avsikt med dessa handlingar?

Ouppnåelig standard?

”Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud.” Matteus 5,8.

Matt 5:8.
Guds många löften gäller dem som bevarar sitt hjärta rent. Det finns många sätt att smutsa ner sitt hjärta på, men en av de största källorna är utan tvekan det motsatta könet.
Nu, i en tid där folk styrs av sina lustar nästan utan gränser, har det aldrig varit viktigare att komma ihåg att Jesus satte en tydlig standard för renhet. “Jag säger er: Var och en som med begär ser på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta.” Matt 5:28. Är det då överhuvudtaget möjligt att hålla sig ren? Det låter ouppnåeligt. Men det är det inte. Jesus var en ensamstående, ung man som själv levde upp till den standard han förkunnade om.

Ett av de viktigaste sätten som våra lustar kan tillfredsställas på är genom att flirta. Att flirta innebär att man uppför sig på ett särskilt sätt för att fånga det motsatta könets uppmärksamhet. Det är att ha kontakt på ett sätt som är orent, med någon som inte är din make/maka eller med någon som inte ens är menad att vara din make/maka enligt Guds vilja. Att flirta är med andra ord en form av otrohet oavsett hur diskret och oskyldigt det kan verka.

Att flirta är en form för otrohet oavsett hur diskret och oskyldigt det kan verka.

Runt oss kan vi se tillräckligt med exempel på splittrade äktenskap på grund av otrohet mellan de två parterna. Hur gick detta till? Hände det “över natten” eller “utan att mena det”? Nej, det började helt säkert med orena tankar och lite flirt.

Ett begär som aldrig kan tillfredsställas

Fråga dig själv: “Varför väljer jag dessa kläder? Varför sitter jag på detta sätt? Varför pratar jag lite för mycket eller skrattar en aning för högt när vissa personer är i närheten? Det finns många sätt att flirta på, varav de flesta är mycket subtila – en blick, ett leende, ett skämt, en flirtande kommentar, lite retande, råka komma lite för nära någon fysiskt. Många förknippar flirtande med att klä sig utmanande, men det är fullt möjligt att klä sig blygsamt med avsikt att attrahera det motsatta könet. Finns det då några regler på vad som räknas som flirt? Nej, det handlar om hjärtat och tankarna, och endast du själv vet vad dina avsikter är.

Alla vet vem de attraheras av. Vissa perioder verkar nästan vilken tjej eller kille får hjärtat att hoppa över ett slag. Andra gånger gör man nästan vad som helst för att en särskild person ska lägga märke till en.

Flirtande är ett sug som aldrig helt blir tillfredsställt och lämnar dig med en ihålig, ytlig känsla.

Flirtande kan däremot ge tillfällig spänning eller tillfredsställelse, men det varar inte länge. Efter en kort tid är man åter på jakt efter nästa möjlighet till att få uppmärksamhet. Flirtande är ett sug som aldrig helt blir tillfredsställt och lämnar dig med en ihålig, ytlig känsla. Gud vill inte att vi lever på det sättet. Att vi hela tiden försöker uppfylla våra lustar. Han vill att vi ska kämpa för renhet i våra liv!

Ständigt frestad

I min tidiga ungdom planterade Gud en önskan i mig om att kämpa denna kamp om renhet. Trots det upplevde jag, särskilt i tonåren och tidiga tjugoåren, olika tider där jag kände mig som David skriver i Psaltaren 118:12 när han beskriver sina fiender: “De omringar mig som bin.” Precis som när en bisvärm kommer ut och svärmar runt en efter att man har brutit sig in i deras bikupa, kom tanke efter tanke till mig, kanske hundratals på en dag. “Lade han märke till mig?” “Tyckte han att jag var tilldragande eller rolig?” “Tycker han om mig?” Hade det inte varit trevligt att vara tillsammans med en som honom?” Det verkade faktiskt som om jag blev frestad oavbrutet. Behovet att flirta var väldigt starkt, särskilt med killar som jag tyckte var fysiskt attraktiva eller som hade personligheter som passade min egen.

Men, precis som i krig, kommer segern först när fienderna ligger nedslagna. Jag visste att det inte fanns en enkel utväg och att jag måste kämpa mig igenom. Frestades jag någon gång till att tappa modet? Tyckte jag ibland att mitt kött var värre än andras? Ville jag någon gång ge upp och välja det som jag trodde var en enklare utväg? Dessa tankar kom. Men jag visste att jag fortfarande skulle plågas av dessa orena tankar i medelåldern och som äldre, om jag inte tog upp kampen nu.

Det är inget fel i att bli frestad. Allt som krävs är att jag inte är enig med frestelsen.

Seger över jätten – att bli oövervinnerlig

Det blev oerhört viktigt för mig att skilja mellan frestelse och synd. Det är inget fel i att bli frestad. Det är inget fel när samma tanke kommer hundratals gånger om dagen. Allt som krävs är att jag inte är enig med frestelsen. Det är seger! Satan vill att vi ska tro att en tanke som kommer som en frestelse är synd, men det stämmer inte. Han ljuger! Frestelsen blir synd först när begäret befruktas: när du blir enig med den. (Jak 1:14-15). Och ge inte upp om det skulle visa sig att du har uppfört dig på ett sätt som du vet var orent! Bli hellre mer bestämd!

Krävs det inte en speciell kraft, om nästan alla ungdomar på jorden slavar under detta? Jo! För att kunna segra över denna jätte, som till och med de största kungarna och mäktigaste personerna i världen inte har klarat av att besegra, behöver du en styrka som kommer från Gud. Detta får du genom att ha de rätta vapnen. Genom att be till Gud i frestelsens stund, genom att vara fast besluten för att inte sluta förrän du får fred, genom att tillbringa tid med människor som delar samma mål som du, genom att använda din tid väl. Du borde fråga dig själv: “Vad läser jag? Vad lyssnar jag på? Vad ser jag på? Hur använder jag min telefon och min PC? Hade jag använt verktygen på samma sätt om Jesus satt bredvid mig under dagens lopp?” Det hjälper inte att önska sig renhet om källorna du dricker av är orena.

Det hjälper inte att önska sig renhet om källorna du dricker av är orena.

Var trofast i de små detaljerna. Vartenda goda
beslut räknas, och bidrar till att göra dig mer och mer oövervinnerlig.

Renhet: En gåva du ger dig själv

Jesus standard på renhet är inte en betungande regel. Renhet är en gåva du ger dig själv. Det ger dig frid. Istället för att längta efter uppmärksamhet för ett begär som aldrig blir tillfredsställt i en tävling som miljoner av människor deltar i, men aldrig vinner, kan du vara speciell. Du kan kämpa för renhet från och med detta ögonblick. Du kan vara en dold skatt, vacker på insidan, dyrbar för Gud som har en fullkomlig plan för dig.  Jag har upplevt det. Och jag hade inte velat byta ut det mot något annat.

Ladda ner e-bok gratis

Jeg er korsfestet med Kristus

Detta norska häfte baserar sig på Paulus ord i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig”. Här förklarar Elias Aslaksen betydelsen av detta, och hur läsaren kan ge samma vittnesbörd för sitt eget liv som Paulus kunde ge.