Den tärande effekten av att jämföra oss med andra

Jämförelse kan vara förvånansvärt nedbrytande.

Den tärande effekten av att jämföra oss med andra

Gud vill att vi ska vara oss själva. Det är faktiskt långt ifrån hans vilja att börja jämföra oss själva med andra.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag har en dålig vana av att jämföra mig själv med andra. Jag säger andra, men oftast är det en person i taget. Vem personen är kan variera, men det brukar vara någon jag känner bra som har något jag har lagt märke och som jag är avundsjuk på eller någon som jag ser upp till och önskar att jag var likadan som. Tanken börjar som ganska liten men utvecklas gradvis.

Och sen, mina vänner, är det Gameshow-dags!

“Inse hur dålig du är”

”Välkomna till kvällens avsnitt av ‘Inse hur dålig du är’, där du får chansen att jämföra dig själv med löjligt fantastiska människor som du aldrig kommer att bli som! Er värd för i afton, Herr D. Pression, kommer att visa er exakt hur mycket roligare, charmigare, andligare, flitigare och i allmänhet mycket bättre kvällens Fantastiska Person är i jämförelse med ditt eget patetiska jag. Timmar av förtvivlande analys och förkrossande självkritik! Allt baserat på ‘fakta’ som är totalt tillförlitliga och inte alls påhittade, och den fundamentalt obestridbara sanningen: dina känslor!”

Att jämföra oss med andra kan vara väldigt allvarligt om vi låter det få ett grepp om oss.

Ok, det var kanske en lite löjlig metafor, men den ligger förvånansvärt nära sanningen. Jag har slösat bort timmar, dagar av mitt liv med att jämföra mig själv med andra och önska att jag var mer som dem. Jag har stressat över det, blivit arg, gråtit som ett barn. Jag har haft ”seriösa samtal” med människor jag litar på, försökt ändra mitt sätt att leva och min personlighet för bli mer lik andra. Jag har åkt på fantastiska resor med mina bästa vänner bara för att upptäcka att jag är osäker och inte känner mig bra nog.

Att jämföra oss med andra kan vara väldigt allvarligt om vi låter det få ett grepp om oss.

Stå emot anklagaren

Gud har planerat hela våra liv, varje sekund, och vill att allt ska gå väl för oss.

Det är bara ett ställe som dessa tankar kommer ifrån: från anklagaren, Satan. Han är ute efter att trycka ned oss och få oss att känna oss otillräckliga och fördömda och för att distrahera oss från det verk som Gud faktiskt vill göra i oss. Om han inte kan få oss att anklaga våra vänner i samma kamp så försöker han få oss att anklaga oss själva istället! Kåre Smith, ledaren för Brunstad Christian Church, sa en gång ”Om du känner oro, obestämdhet och osäkerhet är det ett säkert tecken på att Satan arbetar. Människor som ger efter för den anklagande anden tvivlar på allt. Ingenting som jag vet om kan göra en människa så ihålig och tom som en anklagande ande. Det är därför vi måste vara på vår vakt – så som vi är mot helvetets eldar – för att släppa in dessa andemakter i våra hjärtan.”

Men vi behöver inte lyssna på anklagaren längre – vilken lättnad! Gud har planerat hela våra liv, varje sekund, och vill att allt ska gå väl för oss. Han har planer om hopp och framtid för oss (Jer 29:11), med precis det liv och den personlighet vi har – inte någon annans! Om vi är trofasta mot honom så kommer han att ta hand om oss.

Gud skapade oss så här. Varenda en av oss är en unik och fantastisk skapning.

Gud skapade oss så här. Varenda en av oss är en unik och fantastisk skapning. Vi behöver inte mäta oss med andra – vi kan fortsätta vara till nytta med vad Gud har gett oss. Vi är långt ifrån problem för honom och vi kan använda våra personligheter konstruktivt – alla kan bidra med något som ingen annan kan!

“Herre , du utrannsakar mig och känner mig. Om jag sitter eller står, vet du det, du förstår mina tankar fjärran ifrån… Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad.” (Ps 139)

Ladda ner e-bok gratis

Jeg er korsfestet med Kristus

Detta norska häfte baserar sig på Paulus ord i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig”. Här förklarar Elias Aslaksen betydelsen av detta, och hur läsaren kan ge samma vittnesbörd för sitt eget liv som Paulus kunde ge.