Så känner man igen Satans listiga distraktionstaktik

Satans mål är att separera oss från Gud. Så här kan du hindra honom att göra det.

Skriven av Sigurd Bratlie
Så känner man igen Satans listiga distraktionstaktik

“Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom.” 1 Joh 2:15.

Älska inte världen

Satans mål är att separera oss från Gud. Det gör han genom att få oss att älska världen. Han kallas även denna världens gud. Han förblindar alla som inte tror med saker från den här världen, så att inte evangeliets ljus ska skina för dem (2 Kor 4:4). Omsorg för den här världen kan till och med ha ett gudfruktigt sken och förklaras med många förnuftiga tankar. Satan är en expert på att förklara hur nödvändigt det ena eller det andra är, och hur mycket man absolut behöver det. Detta fyller både ens sinne och tid, och Gud blir mer och mer avlägsen. Många av sådana som en gång så ivrigt tjänade Gud, har fallit bort på detta sätt.

Vi kan läsa om Noas tid och om Lot. De åt, köpte, sålde, planterade och byggde, gifte sig och gifte bort. Denna världen svalde dem och ingen kärlek till Gud kunde finnas. Så kommer det även vatt ara under Människosonens tid (Luk 17:26-30).

Det får oss att inse att kärleken till världen är en andrekraft som fångar människor. Det är en demonisk ande som driver folk bort från Gud på ett “fint” sätt. Vi måste kämpa för livet mot denna andekraft. De som är bundna av denna andekraft kommer att hållas tillbaka när bruden drar för att möta Jesus bland molnen. Vakna, du som har blivit ljummen i din iver och är på väg att falla bort. Din avsikt var aldrig att försaka Gud och bli trög och ljummen, men bekymmerna i detta liv och intresset för denna värld har fört dig till den punkten. Kanske ville du bara tjäna lite extra pengar för att kunna ge mer till Gud, vilket ledde till mindre tid för bön och sökan efter det himmelska! Det är precis på det sättet som denna världens gud lurar många och separerar dem från Gud.

Sök det som är där ovan

“Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida. Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden.” Kol 3:1-2. Man kan inte förena dessa två. Man kan inte tjäna Gud och mammon. Processen att falla bort inleds i samma stund som du börjar att söka båda. Det är det ljummen och halvhjärtad betyder, och Jesus vill spy dig ut ur sin mun (Upp 3:15-16). Denna världens gud har makten över sådana som är ljumna,eftersom de har ett sken av gudsfruktan, men förnekar dess kraft (2 Tim 3:5). Vi uppmanas att vända oss bort från dem. Gudfruktans kraft manifesteras i att ha “denna världens gud” under sina fötter och genom att vara fri från allt på jorden.

De som vandrar som “fiender av Kristi kors” har sin egen buk som gud och begär det jordiska. Deras ände är fördärv. Det får en att inse att livet faktisk står på spel. Det räcker inte med att kunna rättfärdiga sig inför människor. Var och en av oss vet inom sig om vi älskar denna världen eller det som är i denna värld. Det viktiga här är att stå inför Gud, så att man inte snärjs av denna världens ande, eftersom vi har vårt medborgarskap i himlen varifrån vi även ivrigt väntar på Frälsaren, Jesus Kristus (Fil 3:18-20).

Att älska Gud är det samma som att inte älska denna värld. Frälsningens väg, livets väg, är att söka det som är ovan och inte det som är på jorden. Det är det att vara ivrig betyder. Då ska vi få möta Jesus bland molnen, när han kommer med en ärkeängels röst, och få vara med honom för evigt.

Denna artikeln är översatt från norska och publicerades först i BCCs tidskrift “Skjulte Skatter”  i januari 1936 under titeln “Där din skatt är finner du ditt hjärta“.

 

Du kanske vill läsa mer på vår temasida Bibelstudier och kommentarer, eller läsa följande artiklar: