Gå till innehåll

Måste jag falla i synd?

Är det möjligt att uppnå ett liv i total seger över synden som det står i Bibeln?

Många kristna tycker det verkar helt omöjligt när de försöker lev ett heligt liv. Men måste det vara så?

Det är ingen hemlighet att var och en av oss är en usel syndare. Och om du läser Bibeln så är det heller ingen hemlighet att man måste vara helig så som Gud är helig. (1 Petr 1:15-16) Problemet är bara det att vi snabbt inser hur svaga vi är mot synden. Måste vi leva ett liv där vi gör vårt bästa ett tag bara för att sedan falla i synd om och om igen? Eller är det möjligt att uppnå ett liv i total seger över synden som det står i Bibeln?

Varför faller jag?

Du kan börja med att ställa dig frågan, “Varför faller jag?” Kanske hatar du inte din synd. Kanske är du stolt. Kanske tycker du att du kan hantera saker i egen kraft. Guds ord är tydligt: “fly ungdomens lustar” och om du utsätter dig för situationer där du vet att du kommer att frestas så kommer du även att falla.

Din inställning visar att du inte tar det allvarligt. En före detta alkoholist går inte och sätter sig i en bar och inbillar sig själv att han kan stå emot frestelsen. Han håller sig långt borta från stadens barer! Om han skulle hamna i en situation där han blir frestad till att dricka kan han besegra denna frestelse eftersom han flydde när han hade möjlighet.

En före detta alkoholist går inte och sätter sig i en bar och inbillar sig själv att han kan stå emot frestelsen att dricka

Det är viktigt att lära sig att hata sin synd så att man börjar kämpa mot frestelsen. Om du råkar falla iallafall så kommer inte Gud vilda anklagelser och fördömanden. I Anden kommer Han med tukt och pekar ut att du fortfarande inte tar det tillräckligt allvarligt. Han visar dig även hur du kan besegra det. På så sätt lär du dig att få ett ännu större hat mot synden i ditt liv.

Detta hat är Guds eget sätt att se på synden. Det sitter ihop med en brännande kärlek till Gud och med denna inställning kan man verkligen ta upp kampen mot synden. Ingen är likgiltig mot något som man verkligen hatar. Gör dig av med det! Kan hända att du råkar falla en gång ibland, men det är inte det du vill – det är inte din inställning! Du vill tjäna Gud, så du ångrar dig efteråt av hela ditt hjärta.

Ligg inte kvar

Det viktigaste är att du lär dig något varje gång du faller. Att du lär dig att hata synden ännu mer. Att du lär dig ödmjukhet, och att du måste vara lydig mot Gud in i minsta detalj för att få seger. Om du faller i synd och inte lär dig något av det, så kommer det inte dröja länge innan du faller igen. Lär av dina fall med övertygelsen och den innerliga bönen om att detta var den sista gången som du föll i synd!

Det farligaste med att falla i synd är att det då öppnas ett fönster för Satan att fresta dig igen. Han älskar att komma med alla möjliga lögner för att hålla dig fast i synd. Han kan säga att missmod är biblisk, eller att det är det samma som ödmjukhet och saktmod. Du kan inbilla dig att du behöver ge tukten lite tid, att det inte är passande för dig att börja slåss igen med en gång, men dessa tankar kommer inte från Gud och måste bekämpas och tillintetgöras.

Det är lättare för Satan att hålla folk nere än att slå ner dem.

Satan älskar när du faller. Det är lättare för honom att hålla folk nere än att slå ner dem, men verkligheten är den att så länge du önskar att hålla dig till Guds Ord av hela ditt hjärta, så har du har startat loppet och börjat kämpa emot. Du har börjat vandra på en väg och ett fall kommer inte att skicka  dig tillbaka till början.
Men du måste resa dig och fortsätta loppet.

Du måste bli fattig i Anden och inse att du inte är tillräckligt stark för att besegra synden ensam och du måste få nog av dig själv. Ingen har upplevt att Gud har nekat dem hjälp när de har fallit och i sanning bett Gud om hjälp.

När seger är allt du önskar dig, sänder Gud sin helige Ande till dig för att ge dig kraft i prövningarna.

Seger

När seger är allt du önskar dig, sänder Gud sin helige Ande till dig för att ge dig kraft i prövningarna. Du kan aldrig segra i egen kraft. Utan Guds hjälp är du svag och fall blir en självklarhet. Men Han skickar hjälpen till oss om vi lyder det som står i Bibeln och när vi lär oss att lita på Honom för hjälp. Gud sänder oss den helige Anden.

Genom hans Ande och Ord, tuktar Gud oss och leder oss in i en äkta längtan och sorg så att vi aldrig vill synda mer. Synd är mycket allvarligt och ”syndens lön är döden”, men Gud vill rädda alla människor från detta. (Rom 6:23) Så länge du verkligen ångrar dig och har en längtan efter att aldrig synda mer, förlåter Gud dig mer än gärna. Han är färdig med den synden och det borde du också vara. Nu kan du fortsätta loppet och inte låta ditt fall hindra dig mer.

Att falla i synd ger dig ingen frid eller glädje. Det ger heller inte missmod eller självmedlidande. Ju snabbare du lär dig av dina eventuella fall i början, ju snabbare får du seger. Den segern ger dig en frid och glädje som bara växer sig starkare och starkare.

När du väl har fått smaken på ett liv i seger över synd kommer du bara att vilja ha mer och mer tills dess att du vet i djupet av ditt hjärta att du aldrig någonsin kommer att synda igen. Det leder bara till förödelse. När du längtar efter seger så har starkt är det att synda inte längre ens ett alternativ. Att falla i synd kommer att bli en del av det förflutna.
Det spelar ingen roll hur många gånger du faller. Det spelar ingen roll vad du har gjort och hur nyligen det var. Ångra dig, ropa på Gud om hjälp och lär dig av dina fall. Res dig upp igen och kämpa mot synden.

Kärnpunkter

AktivKristendom av Brunstad Christian Church utforskar hur Guds ord utmanar och ger oss kraft till att leva 100 % enligt hans vilja, så att vi inte längre behöver falla i synd, utan kan uppnå ett segrande liv.

Ladda ner e-bok gratis

Jeg er korsfestet med Kristus

Detta norska häfte baserar sig på Paulus ord i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig”. Här förklarar Elias Aslaksen betydelsen av detta, och hur läsaren kan ge samma vittnesbörd för sitt eget liv som Paulus kunde ge.

Följ oss