Gå till innehåll

Ordets kraft: En sann historia

Att tala bakom ryggen på folk kan ge långvariga konsekvenser.

En kommentar som förändrade ett liv

Det var långt efter läggdags. En liten flicka satt tyst som en mus i ett hörn av det mysiga vardagsrummet. Hon hoppades på att hennes mamma skulle glömma bort att hon var där. Mammas vänner var på besök, och det var alltid spännande att lyssna på de vuxna. De talade alltid mer öppet när de glömde bort att barnen var närvarande, och den lilla flickan kunde lära mer om de vuxnas fascinerande värld. Hon var sju år gammal.

Plötsligt hör hon sin mosters namn och spetsar öronen. Hon älskar denna moster. Hon var den snällaste och mest generösa person som flickan kände. Hon kände att hon hade en speciell plats i mosterns hjärta.

“Hon är en hemsk mamma och skämmer bort sina barn något förfärligt”, hörde hon en av damerna säga. “Hon sätter socker i grädden när hon bakar kakor”, fortsätter hon föraktfullt.

Konsekvenser

Den lilla flickan blev stel av chock. Var hennes älskade moster en hemsk mamma?! Det hade hon aldrig trott. Men det måste vara sant i och med att damen som sa det var en god kristen.

Vad var så hemskt med att använda socker i grädden? Hon satt länge och funderade på detta. Det måste vara jättehemskt eftersom hon sa det på det sättet. Hennes moster, en hemsk mamma! Tiden stannande för den lilla flickan och något inom henne krossades.

Under kvällens lopp följdes den tanklösa kommentaren av många andra konstateranden av samma person. Flickan hörde många negativa kommentarer om andra personer som hon älskade och såg upp till. Gradvis förhärdade hon sitt hjärta och började tänka att denna dam måste vara extra viktig eftersom alla andra var så dåliga.

Från och med den kvällen tänkte hon alltid på att hennes moster satte socker i grädden och var en hemsk mamma när hon mötte henne. Hon började undvika sin moster, fast hon saknade henne. Hon blev aldrig det oskyldiga och bekymmersfria barnet igen, för vem kunde hon lita på om hon inte ens kunde lita på sin älskade moster?

En tung börda

Elva år passerade. Flickan mådde allt sämre med allt negativt som hon visste om sin omgivning, och som hon hade berättat vidare till andra. Gradvis insåg hon att något var fel. Hon behövde anförtro sig till någon, men vem kunde hon vända sig till? Hon var rädd för att den hon anförtrodde sig till skulle sprida vidare hennes hemligheter till andra. Det fanns ingen hon kunde lita på!

Flickan flyttade utomlands för ett år. Hon hoppades på att ett miljöombyte skulle lätta hennes börda. Men hon kände sig bara värre.

En dag mötte hon en äldre kristen man med en utstrålning som gjorde starkt intryck på henne. Hon kände att hon kunde lita på honom. Vid det laget kände hon sig så eländig att hon inte längre kunde kämpa emot behovet om att söka hjälp. Hon anförtrodde sig till sist till honom och berättade om bördan som hon hade burit så länge. Hon sparade inte sig själv.

Frigörande ord

Den äldre mannen lyssnade stilla. När hon slutligen hade öst ut allt, satt han tyst en lång stund och tog sedan fram sin gamla slitna bibel. Han slog upp Johannes evangelium 14:1 och läste: “Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.”

Han läste hela kapitlet för henne och medan hon satt där och lyssnade skedde något i hennes hjärta. Det var som om en hård knut började lossna.

Det kändes extra starkt när han läste 14:14-18: “Om ni ber om något i mitt namn, skall jag göra det.

Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud. Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, sanningens Ande, […] Jag skall inte lämna er faderlösa, jag skall komma till er.”

Den gamle mannen förklarade att Gud hade fört henne till denna mörka plats av en orsak. Hon måste erkänna sin svaghet. Hon måste sluta att strävamed att vara en god kristen, överge sig helt till Gud och låta honom styra på hennes hjärtas tron. Han skulle sända Hjälparen till henne, sanningens Ande, som hennes personliga advokat.

Han läste Joh 14:27: “Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.”Orden kändes som balsam för hennes bekymrade hjärta.

En natt under öppen himmel

Den natten kunde hon inte sova. Uppgivet lämnade hon sängen och gick ut på fältet. Hon föll på sina knän och ropade ut till Gud i sin nöd. Hon bad om att han skulle sända henne Hjälparen som kunde återupprätta ett rent hjärta i henne.

Till ingen nytta. Inget hände. Det verkade som om endast korna runt henne hörde hennes rop. Hon förblev knäböjd en stund där i den kalla, mörka natten, full av tomhet. “Det hjälper inte. Jag ger upp,” tänkte hon. Så ropade hon av hela sitt hjärta: “Ge mig ett tecken på att du finns, eller låt mig dö!”

I samma ögonblick fylldes hon av en överväldigande glädje, så äkta och så djup att hon ställde sig upp och dansade runt på fältet. Äntligen! Äntligen hade bördan försvunnit! Överväldigad bröt hon ut i lovsång till Gud. Han hade förbarmat sig över henne. Han hade sett hennes svaghet och sänt henne Hjälparen. Nu hade hon sanningens Ande. Den skulle hon aldrig någonsin släppa.

Ett fast beslut

När den unga kvinnan återvände hem, hade hon bestämt sig för att aldrig döma eller tala bakom ryggen på någon, och för att återupprätta sitt goda förhållande till sin moster.

Hon besökte mostern och bad uppriktigt om förlåtelse för hennes kyla de gångna åren. När hennes moster kramade henne och sa: “Självklart förlåter jag dig!” märktes det tydligt att hon hade behållit ett rent hjärta mot sin systerdotter och aldrig tillåtit sig själv att tänka ont om henne trots hennes beteende.

Ett lyckligt slut

Trots hennes beslut om att upphöra helt med att tala illa om andra, satt det så djupt i hennes tankesätt att den unga kvinnan fortfarande kunde känna sig frestad till det. Det tog många år för henne innan tendensen att döma andra började försvinna.

Till och med nu i sin ålderdom kan hon höra sig själv fälla en föraktfull kommentar om andra. Sorgen är alltid stor när hon inser vad hon precis sa, men det sker emellertid sällan nuförtiden och en dag upphör det helt.

Den unga kvinnan och hennes moster fick många år tillsammans som bästa vänner innan mostern dog. Men den unga kvinnan glömde aldrig läxan hon hade lärt. Ett barns oskuld kan förstöras bara på grund av ett slarvigt uttalande av en person det litar på.

Du kanske även är intresserad av att läsa mer på vår temasida “Våra ord” eller i följande artiklar:

“Det som går ut ur munnen” – 20 bibelverser att tänka på

Finns det egentligen “tanklösa ord”?

Kärnpunkter

AktivKristendom av Brunstad Christian Church utforskar hur Guds ord utmanar och ger oss kraft till att leva 100 % enligt hans vilja, så att vi inte längre behöver falla i synd, utan kan uppnå ett segrande liv.

Ladda ner e-bok gratis

Så stor en frelse

Aposteln som skrev Hebreerbrevet kallade det ”förmaningens ord”. Avsikten med denna bok är att förstärka och utvidga denna förmaning, och sprida tro och frälsning till alla som har en himmelsk kallelse. Alla som följer Hebreerbrevets förmaning kan uppnå denna fantastiska frälsning.

Följ oss