– Utan kamp, ingen livsglädje

– Utan kamp, ingen livsglädje

Varje morgon så vaknar Liv och Bernt Stadven upp, med en obeskrivlig glädje över livet och dagen de ska dela med varandra.

Varje morgon så vaknar Liv och Bernt Stadven upp, med en obeskrivlig glädje över livet och dagen de ska dela med varandra.

Morgonsolen har hittat vägen in i Liv och Bernts vardagsrum och kastar några varma strålar på väggarna med inramade porträtt av barn och barnbarn. Det är deras favoritstund på dagen och de äkta makarna har slagit sig ner i soffan.

– Varje dag som vi får vara tillsammans nu, är en extra stor glädje!

Det är inte svårt att se att Bernt och Liv tycker om varandra. De har haft 53 goda år tillsammans och ser ut att njuta av livet och varandras sällskap.

– Det är extra trevligt med morgonstunderna. Bernt har ju ofta varit bortrest, så varje dag som vi får vara tillsammans nu, är en extra stor glädje, säger Liv, och Bernt är helt enig med henne:
– Ja, jag är extra glad för att kunna vakna tillsammans med dig Liv, säger han till sin fru.

– Guds ord är sant!

Med åtta barn och mycket verksamhet i församlingen, har det blivit många jäktiga dagar. De har nog känt att deras naturliga, mänskliga reaktioner, ofta velat komma fram. Deras inställning har ändå alltid varit att alla reaktioner som inte kunnat förenas med Guds vilja, kan och ska i Guds kraft förnekas.

Bernt kommer väl ihåg en tid då han hade mycket att göra och plågades av bekymring och jobbiga tankar. Han visste som vanligt att hjälpen fanns i Bibeln och i Filipperbrevet 4:6-7 hittade han det han behövde:

Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.

– Har du först börjat leva efter Guds ord, så har du inte lust att göra något annat

–Så jag gjorde precis som det står och la fram mina bekymmer inför Gud genom bön med tacksägelse, berättar Bernt, som hade bestämt sig för att hålla sig vaken tills tankarna var besegrade.

Bernt bad till Gud till klockan fyra på morgonen och då kände han plötsligt en stor glädje och inre frid. Bernt hade fått kraft från Gud till att segra över tankarna med bekymmer och kunde gå och lägga sig i en fantastisk atmosfär.
– Det känns speciellt när man upplever att Guds ord är sant. Evangeliet är så tydligt och var du än läser i Bibeln, står det så klart och tydligt om hur vi ska göra. Har du först börjat leva efter Guds ord, så har du inte lust att göra något annat, säger Bernt.

– Då känner du glädje!

Bernt tar Liv i handen. De tar en promenad i sitt bostadsområde där de har bott de senaste 50 åren och tänker tillbaka på livet. Att förneka sina egna viljor för att göra Guds vilja istället på samma sätt som Jesus gjorde, har kostat dem några små lidanden. För som människa vill man ju gärna få sin vilja igenom i olika situationer.

– De flesta måste ju bita sig i tungan ibland. För man blir ju inte omtyckt om man säger allt man tycker. Men det håller inte i längden att bara bita sig i tungan. Man måste ödmjuka och böja sig och sedan lyfta upp de andra, säger Liv och förklarar hur man på samma sätt som Jesus gjorde, kan ödmjuka sig och segra i de situationer som uppstår, istället för att synda.

– Det håller inte i längden att bara bita sig i tungan!

– Det är Jesu lidanden. Och när du har gjort det, så känner du att du blir glad! Det går lättare och lättare och det man förut blev arg för, försvinner.

Bernt citerar från 1. Peter 4:13:

Nej, gläd er ju mer ni delar Kristi lidanden. Då skall ni också jubla och vara glada, när han uppenbarar sig i sin härlighet. Det är den glädjen som Bernt och Liv har kämpat för.

Äkta livsglädje

– Många människor inbillar sig att de är glada, men utan att kämpa blir det ingen livsglädje

– Många människor inbillar sig att de är glada, men utan att kämpa blir det ingen livsglädje, säger Liv.

Liv och Bernt har sett att de har fått det bättre och bättre i sitt familjeliv och äktenskap, genom att förneka sig själva och sin egen synd.

– Det är inte tråkigt att umgås med de som går på samma väg. Vandrar man i ljuset så får man gemenskap, säger Bernt, som är tacksam för den äkta livsglädje som han och Liv fått i sina liv.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.