Vilken sorts användare av social media är du?

Egoist eller en som välsignar?

Vilken sorts användare av social media är du?

Kopiera och klistra in titeln i Google och du hittar en mängd så kallade personligheter bland användare av sociala medier, som bland annat “följaren”, “den trofasta”, “uppmärksamhetssökaren”, “flirtaren”, “den funktionella”, osv. Jag föredrar att gruppera dem i två grupper; egoisten eller den som välsignar.

Egoist eller en som välsignar?

Oavsett vart du bor, motiveras dina tankar, ord och handlingar varje dag av antingen ditt eget ego och självhävdelse, eller av en önskan om att tjäna och välsigna. Det samma gäller ditt bruk av sociala medier.
Vilken sorts användare av sociala medier är du? Beror ditt humör på hur många “likes” och kommentarer du får? Är du ständigt ute efter mer uppmärksamhet; känner du dig tom och missnöjd? Ta en minut till att tänka på vad som motiverar dig.

När ditt bruk av sociala medier styrs av ditt ego, av “jag, mig och mitt”, går du fort vilse i en labyrint av missnöje, stolthet, oro, ytlighet och självupptagenhet. Det spelar ingen roll om du är online eller inte. Du är instabil och din lycka beror på hur du ser dig själv i förhållande till andra, eller hur de talar om och behandlar dig.

Du känner dig tom.

Lyckligtvis finns det en väg ut ur denna labyrint av självupptagenhet.

Se möjligheterna till att välsigna

“Var inte självupptagna och stolta. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva.” Fil. 2:3.

Tänk bara på hur lydnad mot denna kraftfulla förmaning kan ändra dina handlingar, och till och med tankemönster! Tänk, så fantastiskt att ha denna vers som ditt mål och vägledning varje dag, oavsett om du är på nätet eller inte! Där du en gång var upptagen med att publicera den bästa “selfien”, väntade på kommentarer och “likes”, chattade ytligt med vänner eller kanske till och med spred rykten om andra för att själv verka bättre, letar du nu istället efter möjligheter att välsigna.

Sociala medier, ett kraftfullt verktyg

Istället för att din självbild och lycka styrs av det du upplever på sociala medier, blir sociala medier ett fantastiskt verktyg. Du glömmer dig själv och vad andra tänker om dig och hittar sätt att upphöja de andra. Istället för att bli avundsjuk på andras inlägg om deras senaste inköp eller semester eller vad det än må vara, gläder du dig nu med dem som är glada! Där du förut var irriterad över och likgiltig för någon som hade det svårt, ber du nu för personen ifråga och hittar ett sätt att välsigna denne på! Du sänder uppmuntrande meddelanden istället för att baktala. Du uppmärksammar andras födelsedagar. Du skriver positiva kommentarer. Sådana enkla små saker kan ha stor effekt.

Valet är ditt

Av naturen är vi egoister, och det ligger inte i vår natur att välsigna, älska och se andra som bättre än oss själva. Vårt eget ego, vår syndiga natur, måste alltid vara korsfäst med Kristus. (Gal. 2:20). Men detta är något som du i tro, medvetet kan besluta dig för att göra. Gud står redo och väntar på att hjälpa dig varje gång du blir frestad, och till att välsigna dig i retur.

Vilken sorts användare av sociala medier är du? Det är ditt val! Välj att vara en “välsignare”, och du kommer fort att upptäcka sätt att välsigna på, både på sociala medier och annars i livet!

Ladda ner e-bok gratis

Jeg er korsfestet med Kristus

Detta norska häfte baserar sig på Paulus ord i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig”. Här förklarar Elias Aslaksen betydelsen av detta, och hur läsaren kan ge samma vittnesbörd för sitt eget liv som Paulus kunde ge.