Innebörden av att vänskap med världen är fiendskap mot Gud

Hur vet jag om jag är “vän med världen”?

Skriven av Peter Damnjanovic
Innebörden av att vänskap med världen är fiendskap mot Gud

Ni trolösa, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara världens vän blir Guds fiende.” Jak 4:4.

Vad betyder det? Betyder det att jag är Guds fiende om jag umgås med vänner som inte är kristna? Eller att jag borde vara obehaglig, ovänlig, kylig och avståndstagande mot dem som inte tror och ha en “heligare-än-dig”-attityd för att kunna vara Guds vän?

Jag tror inte att det var vad Jakob menade, även om det kunde tolkas så av en del, vilket innebär att de inte kan skaka hand med icke-troende eller till och med dela en måltid tillsammans av rädsla för att bli “orena”. Andra vägrar att omfamna modern teknik, bilar och datorer osv, av rädsla för “vänskap med världen”. Detta får dem att leva avskilt och undvikakontakt med andra människor!

Med tanke på att Gud älskar människorna och vill dra dem tillbaka till sig själv, och frälsa och hjälpa dem, har en sådan tolkning snarare motsatt effekt och stänger dem istället ute. Det står i Joh 3:16: “Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Bibeln berättar inte mycket om Jesu liv före han fyllde 30, men man kan anta att han levde ett helt vanligt liv bland människor. Folk tänkte ju på honom som “snickarens son”! Han levde inte som en eremit, avskild från människor. Han blev faktiskt till och med känd för att vara publikanernas och syndarnas vän under de tre åren som han verkade (Matt 11:19), men han var långt ifrån världens vän!

Vad är “världen”?

Vad betyder då “vänskap med världen är fiendskap mot Gud” med tanke på detta? För att förstå det rätt måste vi gå tillbaka till världens begynnelse. I 1 Mos 1:31 står det: “Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott.”  Något måste ha ändrats, för att Jakob skulle skriva sin varning.

Detta “något” förklaras i 1 Mos 3 som handlar om mänsklighetens olydnad och fall i synd, och alla de fruktansvärda förändringar som det förde med sig. Bara tre kapitel senare, i 1 Mos 6:5, står det: “Och Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda.” Vilken hemsk utveckling!

Allt var gott i början när Adam och Eva endast hade att göra med Gud och hans Andes inflytande. När de sedan började lyssna på ormen (Satan), påverkades de av en stolt, ond ande. De valde att vara olydiga mot Gud och föll i synd och separation från Gud. Detta gjorde att kärleken till Gud, hans bud och allt som var gott, ersattes av kärlek till sig själv. Denna egoism, begäran att få allt det man själv vill ha, tänker eller ser utan att ta hänsyn till vad som är rätt och fel, och leva efter egen stolthet, infiltrerade hela mänskligheten. Det är detta som menas med “världen” och inte något som finns där ute någonstans! Det bor i alla människor. Bibeln kallar denna mänskliga natur efter fallet för “köttet”, och det finns i alla människor i hela världen.

Satans ande är nu det främsta inflytandet i världen, han som är Guds och mänsklighetens fiende, som det står skrivet i Efesierbrevet 2: 2-3,  “[…]  härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner. Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra syndiga begär och gjorde vad köttet och sinnet ville. Av naturen var vi vredens barn, vi liksom de andra.”

Människorna gick kort sagt hopplöst vilse i synden utan att se en utväg, och därför har Gud i sin stora kärlek till oss, sänt oss Jesus för att frälsa oss (Joh 3:16; Rom 5:8). Jesus blev människa med samma svagheter som vi har. Han kunde bli frestad precis som oss, och blev det också (Hebr 4:15), men kämpade mot dessa frestelser och övervann begäret i sitt eget kött. Detta gjorde han varje dag, och ropade strax innan sitt sista andetag “Det är fullbordat”! Vägen tillbaka till Gud var nu banad, men det är upp till varje enskild person själv att välja vad man vill göra.

Vill du vara ärlig om ditt tillstånd och erkänna ditt personliga behov för hjälp av en Frälsare till att övervinna världen i dig själv? Eller vill du lura dig själv och låtsas att allt är bra, och fortsätta leva i en lögn?

Vad är “vänskap med världen”?

Vänskap med världen betyder alltså att följa, leva efter och vara enig med sina lustar i köttet och den drivande kraften bakom dem – jag, mig och mitt! Det kan man inte göra och samtidigt vara vän med Gud! Det enda sättet att vara Guds vän är att vända sig bort från synden och till Jesus, och ge honom hela sitt hjärta och följa honom. Det är att hata lustarna i köttet, all egoism, stolthet och ondska, och älska det Gud älskar, allt gott, rent, ädelt och älskvärt.

Verserna i 1 Joh 2:15-17 gör detta glasklart: “Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen. Och världen och dess begär förgår, men den som gör Guds vilja förblir i evighet.”

Guds helige Ande fyller oss och leder oss, när vi ger våra hjärtan och liv tillbaka till Gud genom hans Son Jesus Kristus, och följer honom i lydnad. Ju mer vi befrias från lustarna i vårt kött (jag, mig och mitt), desto mer fylls vi av kärlek, frid och allt gott. Vi fylls av kärlek till Gud och människor, och önskan om att hjälpa andra precis som vi själva har fått hjälp.

 

Du kanske vill läsa mer på vår temasida om att vara kristen, eller läsa den utvalda artikeln nedanför: