11 orsaker till varför det absolut lönar sig att vara kristen

11 orsaker till varför det absolut lönar sig att vara kristen

Detta är ett rikt och givande liv!

7 min ·

Som kristen har du en plats i den högsta skolan som finns, nämligen Sions universitet. Utbildningen och din upplärning i detta liv förbereder dig till att regera i den kommande världen, tillsammans med Jesus och hans heliga. Det finns ingen högre kallelse eller ändamål i livet!

Men vad är egentligen en kristen? Vi läser i Apg. 11:26 att lärjungarna blev kallade kristna. En kristen är en lärjunge. Jesus sa: "Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig." Luk. 9:23. Att vara kristen innebär med andra ord att jag förnekar min egen vilja och väljer att göra Guds vilja, varje dag.

Vad är det som gör detta liv så givande? Vad är det som gör detta kristna liv till det bästa livet som finns? Här följer elva otroliga fördelar av att vara kristen.

1. Alla dina synder blir omedelbart förlåtna.

En del av det att bli kristen är att du måste bekänna dina synder till Jesus och be om förlåtelse. Se 1 Joh. 1:9. Om du har syndat mot andra människor måste du även ordna med det. Ju fortare du gör det, desto bättre. Att bli förlåten är en stor glädje och lättnad! Du behöver inte fortsätta bära skuldbördan av dina tidigare synder, oavsett hur stora eller små de är. Vetskapen om att ens saker är ordnade med Gud och människor ger en enorm glädje. Med förlåtelse förlöses vi faktiskt från evigt fördärv och försonas med självaste Gud.

2. Du får hjälp till att helt upphöra med att synda medvetet!

En ännu bättre nyhet är att vår frälsning inte slutar vid förlåtelse. Som kristen får du faktiskt hjälp så att du aldrig någonsin behöver synda medvetet igen. Förlåtelse är en enorm gåva, men hur mycket större är det då inte att få hjälp från Jesus i prövningens stund, innan du faller i synd? Se Hebr. 2:18 och Hebr. 4:15-16. Du kan verkligen bli fri från synd!

3. Den helige Ande börjar lära dig och frigöra dig från dig själv.

Varje dag visar Anden dig mer av din egen syndiga människonatur: envishet. högmod, krav till andra, missunnsamhet, lathet osv. Se Joh. 16:13. Dessa saker ligger djupt i vår natur. Anden lär oss att förneka oss själva på dessa områden (och fler) och ta upp vårt kors varje dag, precis som Jesus sa. Allteftersom dessa saker dör ut, börjar Kristi dygder gradvis att växa och inta deras plats. Vilken välsignelse att inte längre styras av våra lustar! Dessa dygder är en del av gudomlig natur, det eviga livet, som har blivit lovade till oss. (2 Petr. 1:2-8).

4. Du får en frid och glädje som ingen kan ta ifrån dig.

När du lever detta segrande liv, sänker sig en frid i ditt hjärta, Jesu frid. Ingen och ingenting kan ta den ifrån dig! Bibelverser som Rom. 8:28 och Ps. 23:1 kan hjälpa dig, när livet pressar på från alla kanter. Du vet att Gud har makten! Han styr över livet in i minsta detalj och du kan fullständigt lita på hans omsorg.

5. Jesus är din mäktiga vän och hjälpare!

Jesus vet hur det är att ha en mänsklig natur och bli frestad av den. Han var även den första till att segra över den, varenda gång. Han kan hjälpa dig att göra det samma. Se Hebr. 2:18 och Hebr. 4:15-16. Han står vid din sida, redo att hjälpa. Du kan också segra i varenda frestelse du möter! Du kan kasta all oro på honom. Ju mer du öppnar dig för honom med det du upplever i ögonblicket, ju djupare förhållande får du med honom. Han har lovat att aldrig släppa dig eller överge dig.

6. Dina jordiska och materiella behov tas om hand om.

Skriften lovar varje lärjunge att deras jordiska behov ska täckas. Se Matt 6:31-33. Betyder detta att du ska säga upp ditt jobb för att istället läsa Bibeln hela dagen? Nej. Det garanterar heller inte att du får ett liv i lyx. Men det betyder att du alltid kommer att ha tillräckligt. Du ska inte, och behöver aldrig mer, oroa dig för dina jordiska behov.

7. Ditt liv blir stabilt.

Att tro på Gud och Skriften gör dig till en stabil människa med båda fötterna på jorden. Se Ef. 4:14. Du faller inte av pinnen av känslomässiga omständigheter, starka människor eller de senaste trenderna i sociala medier. Du lär dig att inte vara en dörrmatta. Du lär dig att genomgå svåra situationer, snarare än att undvika dem eller hitta en enkel utväg. Folk respekterar dig mer, och du får en större respekt för dig själv också.

8. Du har alltid något att göra.

Som kristen blir leda ett minne blott. Se Ef. 2:10. Ditt uppdrag, varje dag, är att hitta Guds vilja i vardagen. Bibeln är din handbok, full av vägledning. Men du måste läsa den och börja använda den. En enkel plats att börja på är till exempel 1 Tess 5:16-18. När du gör detta, kommer du att upptäcka att du alltid har något att arbeta med. Du upptäcker också att din uppgift är att sprida glädje och välsignelse till människorna runt dig! Detta liv är värt att vakna till varje morgon!

9. Du får meningsfulla förhållanden.

Du är inte ensam i denna skola! (1 Joh. 1:7). Att vara kristen i denna mörka värld kan ibland kännas ensamt. Men det finns en eld som brinner, där lärjungarna samlas för att styrkas i sin gemensamma träning. Sök dig till denna eld, och sök gemenskap med lärjungarna. Du kommer att känna tröst och styrka, och utmanas till att leva ännu mer för Gud. Dessa kommer att vara de mest betydelsefulla förhållandena i ditt liv.

10. Du blir ett ljus i denna värld.

Allteftersom det onda får ett hårdare grepp om denna värld, blir mörkret allt djupare. Men kraften i oss genom den helige Ande är starkare än något ont här i världen. Se 1 Joh. 4:4, Joh. 16:33 och 1 Joh. 5:4. Ja! Du kan vara ett ljus för dem runt dig, snarare än att själv bli neddragen av synder i vår tid. Inte bli förfärad över vad du ser, antingen i dig själv eller i världen. Jesus sa: "Var vid gott mod! Jag har övervunnit världen."

11. Du ska få regera i den kommande världen.

Det kristna livet är en intensiv träning. Det kräver att du ger upp allt, inte bara i början, utan om och om igen när den helige Ande leder dig mot din egen syndiga natur. Men i den kommande världen ska vi styra och regera med Jesus i all evighet. Se Upp. 3:21. Slutet av ditt jordiska liv, blir början av härligheten som Gud hela tiden har haft förberedd för dig. Du går in genom dörren, till början av det verkliga livet. Detta din kallelse!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.