5 saker som INTE står i Bibeln utan att de flesta inser det

5 saker som INTE står i Bibeln utan att de flesta inser det

Visste du att dessa vanliga fraser och begrepp INTE står i Bibeln?

10 min ·

Visste du att dessa vanliga fraser och begrepp INTE står i Bibeln?

“Jesus överser med syndares och tullindrivares handlingar”

Detta är ett koncept som sägs vara bibliskt, men som egentligen inte stämmer med vad som står i Bibeln.

“När Jesus sedan var gäst i hans hem, kom många tullindrivare och syndare och låg till bords tillsammans med Jesus och hans lärjungar. Fariseerna fick se det och frågade hans lärjungar: "Varför äter er mästare med tullindrivare och syndare?” Matt 9:10-11.

Bara för att Jesus åt middag med dessa människor betyder det inte att han översåg med deras handlingar. Historien fortsätter i verserna 12-13.

“Jesus hörde det och sade: "Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Gå och lär er vad detta betyder: Jag vill se barmhärtighet och inte offer. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.”

Hela Jesus liv handlade om att omvända människor till Gud!

Jesus satt med syndare och tullindrivare för att få dem att omvända sig, inte överse med deras handlingar. Han älskade dem ja, men han bortförklarade inte deras synd. Han älskade dem faktiskt så mycket att han inte kunde låta dem fortsätta i sin synd.

Hela Jesus liv handlade om att omvända människor till Gud, vilket är långt ifrån det att ha en passiv inställning mot synd.

“Alla är en syndare”

Detta ordspråk är väldigt nära det som står i Bibeln.

I Rom 3:23 står det “Alla har syndat och saknar härligheten från Gud” så vad är skillnaden på att “alla har syndat” och “Alla är en syndare”? Det ligger i innebörden. “Alla har syndat” är ett sant påstående. Det står även i 1 Joh 1:8 ”Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.”

Det är här de flesta blir förvirrade.

Bibeln innehåller faktiskt många verser som uppmanar oss att upphöra med att göra det vi vet är synd.

Bara för att jag har syndat förut, och för att jag har synd i mig, betyder det inte att jag måste fortsätta att begå synd. Det betyder inte att jag måste vara en syndare. Tvärtom innehåller Bibeln faktiskt många verser som uppmanar oss att upphöra med att göra det vi vet är synd.

“Men nu ska också ni lägga bort allt detta: vrede, ilska, ondska, förtal och fräckheter från er mun. Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan med hennes gärningar och klätt er i den nya människan, som förnyas till rätt kunskap och blir en avbild av sin Skapare.” Kol 3:8-10.

Den ”gamla människan” som nämns här var en syndare ja och alla har syndat, men den nya människan har klätt av sig sina synder. 1 Pet 1:15 säger till och med till oss ”Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör.”

Så förutom att det inte står någonstans i Bibeln om att vi måste förbli syndare så blir vi dessutom kraftigt förmanade till att bli heliga så som han är helig som har kallat oss.

“Tron på Jesus är det enda som behövs för att komma till himlen”

Denna fras är faktiskt biblisk. Bibeln kunde inte vara tydligare på denna punkt, men problemet uppstår när folk missförstår vad ”tro på Jesus” faktiskt betyder.

“Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Joh 3:16.

Det räcker inte med att bara tro att det fanns en man vid namn Jesus som var Guds Son och som kan frälsa oss.

Det räcker inte med att bara tro att det fanns en man vid namn Jesus som var Guds Son och som kan frälsa oss. Om man tror på Jesus, den riktiga Jesus, som det står om honom i Bibeln, så måste man även tro på allt han sa och gjorde.

“Vet ni inte att orättfärdiga inte ska få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken sexuellt omoraliska eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant” 1 Kor 6:9.

Man kan lätt förstå varför folk blir förvirrade. Först verkar det som att det räcker med att bara tro på Jesus för att få evigt liv, men sedan står det i Korintierbrevet att orättfärdiga inte kommer att ärva Guds rike.

Men om man verkligen trodde på Jesus och på allt som står skrivet om honom, så hade man inte varit orättfärdig. Då hade man gjort allt i sin makt för att sluta synda.

Om man verkligen trodde på Jesus skulle ens tro frambringa goda gärningar.

Det är precis som vi läser i Jak 2:17 ”Så är också tron i sig själv död när den är utan gärningar.” Tro kan inte skiljas från gärningar. Om man verkligen trodde på Jesus skulle ens tro frambringa goda gärningar.  Och om ens liv inte visar några goda gärningar så är ens tro död och man tror egentligen inte på Jesus så som det står skrivet om honom.

Det räcker inte med att tro på att det fanns någon vid namn Jesus, men för att få evigt liv måste du tro på Jesus så som det står skrivet om honom. Och tro på att Jesus betyder gärningar.

Läs mer om att bli frälst genom nåd eller gärningar här.

“Allt ordnar sig till sist”

Detta säger man ofta till människor som går igenom något svårt. Eller om allt inte går som man vill. Det är menat som en liten tröst att efter lidandet så kommer Gud att göra livet bra igen.

Problemet är bara att det inte står så i Bibeln.

Problemet är bara att det inte står så i Bibeln och att det faktiskt kan vara farligt att tänka på det sättet.  Det rätta citatet hittar vi i Romarbrevet 8:28 ”Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.”

Det står att allt samverkar till det bästa. Någonstans på vägen har någon lagt till ett litet ”till sist” till frasen och ändrat på hela betydelsen. Från att vara en kraftig förmaning till att vara tacksam för allt, även det som verkar dåligt, har meningen blivit som en patetisk liten klapp på axeln om att allt kommer att bli bättre snart.

Genom att genomgå lidanden i livet kan vi se synden som finns inom oss när den väller upp till ytan.

När vi tror att allt ”samverkar till det bästa” så tror vi att även de saker som känns svårt, faktiskt är det bästa. 1 Pet 6-7 sammanfattar det hela bra: ”Var därför glada, även om ni nu en liten tid måste utstå olika prövningar. Äktheten i er tro är långt mer värd än guld, som är förgängligt men ändå prövas i eld. På samma sätt prövas er tro för att sedan bli till lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig.” Läs även Romarbrevet 5:3-5.

Tänk så fantastiskt att till och med våra prövningar samverkar till det bästa för oss när de kommer. Genom att genomgå lidanden i livet kan vi se synden som finns inom oss när den väller upp. Då kan vi döda all otacksamhet, bitterhet, hat osv som finns inom oss. (Kol 3:5) Vi hade aldrig kunnat döda det om vi inte ens visste om att det fanns där. Prövningarna leder oss till förvandling.

“Var alltid tacksam för något”

Detta är en lömsk vridning av versen 1 Tess 5:18 ”och tacka Gud i allt. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus.”

“Var alltid tacksam för något” låter som en förenklad version av versen, men det att vara tacksam för något och det att vara tacksam för allt är två helt olika saker. Detta leder oss tillbaka till versen i Rom 8:28. Det handlar inte om att hitta silverkanten på en dålig dag. Det handlar om att inse att även det som verkar dåligt faktiskt är något att tacka Gud för. Hur skulle vi annars se synden inom oss och kunna döda den?

Det handlar inte om att hitta silverkanten på en dålig dag

Det handlar inte om att vara tacksam trots allt det dåliga som du möter. Det handlar om att vara tacksam för det dåliga. Det är i livets prövningar som jag rensas och helgas genom eld.

Denna fras används ofta som uppmuntran genom att jämföra med andra som hade det värre ställt. Man kanske säger till en med ekonomiska problem. ”Var glad för det du har. Du har ju iallafall en bil och tak över huvudet.” Självklart ska vi vara tacksamma för det, men vi borde också vara tacksamma för det vi inte har.

Vi borde vara tacksamma för det faktum att vi är fattiga, handikappade, arbetslösa eller vad det nu kan vara. Prövningarna som möter oss samverkar för vårt allra bästa så hur kan man låta bli att vara tacksam för ett liv fyllt med endast goda saker?

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.