Är det normalt att inte våga bekänna att man är kristen?

Är det normalt att inte våga bekänna att man är kristen?

Varför är det så svårt att bekänna att man är kristen? Är det möjligt att sluta skämmas över detta?

Varför är det så svårt att bekänna att man är kristen? Är det möjligt att sluta skämmas över detta?

Folk kämpar för det de tror på. Överallt i världen står man fram och kämpar för sin sak. För några innebär det att kämpa för sina medborgarrättigheter eller för frihet ifrån förtryck. Vad det än gäller så är folk passionerade för sitt speciella intresse eller sin kampanj och vill att alla andra ska få veta om det. För dig innebär det kanske rätten att få uttrycka dig som du vill, och det är just det du gör, men med ett undantag: när du ska bekänna att du är kristen.

Varför vara rädd?

Det här uppdraget hade bara en chans att lyckas – Jesus blev frestad precis som vi och han syndade aldrig

När Jesus sändes till jorden för att öppna en ny och levande väg (Hebreerbrevet 10.20), skrevs den mest fängslande berättelsen genom tiderna in i historieböckerna. Som människa besegrade han synden i sin egen kropp så att Guds vilja, för allra första gången, fullkomligt kunde genomföras i en människa. Det här uppdraget hade bara en chans att lyckas – Jesus blev frestad precis som vi och han syndade aldrig. Det var det trofasta livet som kvalificerade honom till att uppnå den slutliga segern och att dö för oss på Golgatas kors, där han betalade för våra synder med sitt eget blod. Utan att uppnå denna totala succé skulle det inte funnits något hopp för oss människor att få våra synder förlåtna, men han lyckades fullt ut och blev en evig frälsare för alla som tror!

Varför är det så vanligt att skämmas över evangeliet, fast det är en så otrolig historia? Varför är man rädd för att bekänna sin tro på Gud för andra? Varför är det så pinsamt att andra känner till ens tro i en värld där folk fritt förkunnar sin tro på allt möjligt?

När Jesus skulle korsfästas skämdes Petrus över att han kände Jesus, men bara några veckor senare förkunnade han, full av Guds Ande, evangeliet inför tusentals människor. Hur kunde han förändras så? Vad var hemligheten?

Han upplevde helt enkelt kraften i evangeliet.

Kraften i evangeliet

Som kristen jublar du över förlåtelsen som du fått genom Jesu blod, och det har du all orsak till, eftersom du har fått den gratis, genom nåden, och inte på grund av dina egna gärningar! Men att fortsätta och börja leva ett lärjungeliv är så mycket mer än bara det. Även om du har tillhört kristna församlingar hela ditt liv så är det ingen självklarhet att du har lärt dig att vandra i Anden.

Kanske du är som den steniga marken i Jesu liknelse (Lukasevangeliet 8:4-15), där plantorna snabbt växte upp  (man tar emot ordet med glädje), men vissnade bort i värmen, eftersom de inte hade någon rot (man förblir inte stående när man frestas). Det är många kristna som faller under den kategorin på grund av att de inte känner till kraften som den Helige Ande kan ge dem så de kan leva ett segrande liv. Resultatet blir att de inte har något att hjälpa andra med. De har inte fått något andligt innehåll i livet.

Petrus tog emot den Helige Ande, ”Hjälparen, som Jesus hade lovat sina lärjungar, och från och med den dagen var han rustad för krig mot den medärvda synden i sin egen natur. Det han upplevde tvingade honom att berätta för andra om sin Jesus, som hade öppnat en ny och spännande väg för honom.

Petrus tog emot den Helige Ande (…) och från och med den dagen var han rustad för krig mot den medärvda synden i sin egen natur

”Detta har ni blivit kallade till. Kristus led ju i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni skulle följa i hans fotspår. Han hade inte begått någon synd, och svek fanns inte i hans mun.” (Första Petrusbrevet 2:21-22).

Frihet från synd – äkta lycka

Låt Guds ord få överbevisa dig! Han är redo att ge sin Ande till dem som lyder honom, vilket innebär att det krävs en fullständig hängivenhet för saken för att bli en Jesu lärjunge. När du börjar uppleva att bli fri ifrån synden, försvinner frågan om Gud finns eller inte lika fort som skammen över att bekänna att du är en helhjärtad kristen.

Du har tillgång till ett kraftigt evangelium som med Guds hjälp kommer att ge dig kontroll över ditt liv. En sann lärjunges liv och tillit kan inte imiteras, för det har tyngd i sig. Istället för att styras av dina svängande känslor, ditt förnuft, ditt begär och dina mänskliga önskningar, så kan du lära dig att ledas av den Helige Ande och leva välbehagligt för Gud. Du kommer att uppleva äkta lycka och det kan du inte låta bli att dela med dig av åt andra. Hur många av dina vänner skulle väl inte vilja få del i det samma?

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.