Är kristendomen fortfarande relevant?

Är kristendomen fortfarande relevant?

Har kristendomen förlorat sin ryggrad och blivit irrelevant? Hur är det med kristendomen som beskrivs i Bibeln?

7 min ·

Har kristendomen förlorat sin ryggrad och blivit irrelevant? Hur är det med kristendomen som beskrivs i Bibeln?

Det här är vår värld. Vi lever här, vi jobbar här, vi uppfostrar våra familjer här. Ändå kan vi inte skaka av oss känslan av att det är något som inte stämmer helt. Vår värld är inte fullkomlig. Den är långt ifrån fullkomlig. I århundraden har vår värld drabbats av fattigdom, brutna förhållanden, kriminalitet, krig och sjukdom. På det personliga planet är det svårt att undgå konflikter, svårt att inte bli förnärmad eller att inte säga sårande ord.

Kanske det finns något som DU kan göra för att utgöra en skillnad i vår ofullkomliga värld!

Folk vänder sig till kristendomen för att finna svar, men de flesta går tomhänt tillbaka. Istället för en lösning, finner de en religion som å den ena sidan har missbrukat sin makt och å den andra sidan är ryggradslös och maktlös. I ett försök att förbli stående har förkunnelsen förlorat både riktning och klarhet. Kristendomen har förlorat sin ryggrad. Kristendomen har blivit irrelevant.

Men hur är det med kristendomen som beskrivs i Bibeln? Kanske det finns en lösning i alla fall? Kanske det finns något vi kan göra, något som DU kan göra, för att utgöra en skillnad i vår ofullkomliga värld!

Varifrån kommer problemet?

”Varifrån kommer strider och tvister ibland er? Kommer de inte från begären, som för krig i era lemmar?” (Jakobsbrevet 4:1). Det onda vi ser runt oss är ett direkt resultat av att vi ger efter för de begär som för krig inne i oss. Att ge efter för dessa begär leder till krig, strid och förstörelse av alla möjlige slag, och elände och olycka följer i kölvattnet av dessa! Eller, man kan också fråga sig: Tror du att ett mönster av dåligt uppförande kommer av att folk har använt sina tankar, sin tid och energi att komma på hur de ska kunna välsigna sina familjer eller andra runt sig? Nej, dåligt uppförande kommer av att människor är egoistiska och själupptagna, och gång på gång väljer att sätta egna intressen framför allt annat.

Det är lätt att kritisera och skaka på huvudet när du ser allt som är galet i världen och ibland människorna runt dig. Men om du ser närmare på din egen uppförande kommer du snart inse att du också har den samma egoistiska och självupptagna naturen. Kan du erkänna att inte alla dina motiv är helt riktiga heller? Om du verkligen är ärlig med dig själv blir du nog tvungen att erkänna att inte allt som du har tänkt eller gjort idag har haft osjälviska och ärliga motiv!

Kristendom är enda sättet att verkligen stoppa all ondska

Välmenande människor har prövat fixa det dåliga uppförandet de ser i sin omgivning och annars i världen. De startar upp program för personlig utveckling, deltar i grupper och ger pengar. Speciellt unga människor är entusiastiska för idén om att de kan ”utgöra en skillnad”, och det är ett ädelt mål! Men yttre mänsklig insats kommer alltid till korta mot vågen av ondska som kommer ifrån egoismen eftersom det onda finns inne i oss.

Äkta bibelsk kristendom

Som tur är finns det ett svar. För dem som kan erkänna det, och som önskar förändra sig, blir kristendomen relevant. Varför? För att kristendom är enda sättet att verkligen stoppa all ondska. Sann kristendom erbjuder inte bara förlåtelse för de synder du har gjort så att du ska kunna börja om igen, men den hjälper dig även så att du kan sluta synda helt och hållet. Sann biblisk kristendom erbjuder människor en väg ut ur den synden och egoismen som gör dem olyckliga och får dem att såra varandra.

För dem som önskar förändra sig, blir kristendomen relevant

Jesus sa att det var de sjuka som behövde en läkare, inte de som var friska. Han kom speciellt för dessa ”sjuka” människor – de som är trötta på sin egen egoism och synd och som känner att det måste finnas ett annat sätt att leva på. Om du befinner dig i den här kategorin blir kristendomen det mest relevanta du kan involvera dig i!

Hos Gud är allt möjligt

Det kommer att förändra ditt liv

Ta bara en bibelvers som till exempel: ”Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda.” (Romarbrevet 12:21). Föreställ dig en värld där alla lever efter den här principen. Tänk vad det hade gjort för våra personliga liv och relationer! Tänk om par var angelägna om att komma på olika sätt att välsigna sina äkta makar på istället för att kritisera dem? Tänk om föräldrar behandlade sina barn med tålamod och kärlek istället för att kräva att de uppträder på ett sätt som inte irriterar föräldrarna? Tänk om folk även uppförde sig så i våra lokalsamhällen och i näringslivet? Då skulle det vara slut med gängvåld, kriminalitet eller maktmissbruk. Arbetsgivare skulle inte utnyttja sina anställda, och tvärtom. Tänk på all korruption, våld och hat som skulle försvinna om folk kämpade mot sina mänskliga benägenheter att bli förnärmade, missunnsamma och giriga!

Det kommer att förändra ditt liv

Låter det omöjligt? ”För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.” (Matteusevangeliet 19:26). Kristna tror att Gud ger dem styrka att segra över sin egoistiska mänskliga natur, precis såsom Jesus segrade! En sådan kristendom är mer än relevant i vårt moderna samhälle. Om du vill påverka din omgivning positivt har kristendomen avgörande betydelse för dig som person, eftersom du absolut inte kan bli en lösning på problemet om du själv är självupptagen och egoistisk! Först måste du börja med att övervinna din egoistiska natur innan du kan hjälpa andra.

”Ge akt på dig själv och på din undervisning, och håll troget ut med det. När du gör det, frälser du både dig själv och dem som lyssnar på dig.” (Första Timotheosbrevet 4:16).

Om du gärna vill utgöra en positiv skillnad i världen, måste du vara den här sortens kristen. Börja i ditt eget hem och i dina egna förhållanden. Det kommer att förändra ditt liv, och du kommer att utgöra en skillnad i världen. Kristendomen kommer att göra dig relevant!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.