Den hemska sanningen om att se ner på andra

Den hemska sanningen om att se ner på andra

När Julia såg hur full av stolthet och arrogans hon var, visste hon att det var något hon kunde göra åt saken.

3 min ·

Jag satt i ett rum fullt av människor en helt vanlig dag, när jag plötsligt insåg något avskyvärt.

Jag deltog i en veckas lång kurs för jobbet. I rummet befann sig kanske tio andra personer. Bland dem var en man som, enligt mig, verkade mindre intelligent än mig. Sanningen var att han helt enkelt inte var särskilt “cool”. Allt han sa och gjorde fick mig att vilja himla med ögonen.

Allteftersom veckan gick vidare insåg jag, till min egen förskräckelse, att jag föraktade denna man. Den hemska sanningen var att jag ansåg mig vara bättre än han. Jag såg ner på honom.

Det vanliga sättet att tänka

Populärt tänkande hade sagt att sådana tankar är helt normala. Att vi inte kan undvika att möta människor som vi inte tycker om, inte kommer överens med eller som bara är för annorlunda. Som lärjunge emellertid vill jag inte leva efter “populärt” eller “vanligt” tänkande. Jag vill leva enligt Guds vilja och efterfölja Jesu fotspår, som “ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.” Fil 2:8.

I samma kapitel skriver Paulus: “[…] Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva.” Fil 2:3.

Denna vecka insåg jag hur full av stolthet och arrogans jag var av naturen. Det blev avskyvärt för mig. Det jag såg i mig själv var så fjärran från det jag ville vara, vilket var mild och ödmjuk som Jesus.

Jag vet emellertid också att det inte finns någon orsak till att bli modfälld av det jag ser i mig själv. Jag har ett enormt hopp och möjlighet till att bli en helt ny person, helt förvandlad från det jag är, tack vare vägen som Jesus banade när han såg sig själv som människa. En helt ny person! Inte bara lite bättre eller lite mer ödmjuk. En som sätter andra före sig själv, utan undantag.

Bli en helt ny skapelse

Det kan jag bli genom att erkänna sanningen om hur jag är efter naturen, och ödmjuka mig till att lyda Guds vilja, “till korsets död”. Att med andra ord kämpa mot sådana tendenser med hjälp av Guds kraft som han ger till alla som ber om den. Jag vet att de som segrar har löfte om gudomlig natur (2 Petr 1:4).

Jag ser så fram emot att befrias från de fula och sårande synderna som finns i min natur. Jag är så tacksam för att Jesus gjorde det möjligt för mig att bli en helt ny skapelse.

“Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit.” 2 kor 5:17.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.