Den omfattande inverkan ett hem kan ha

Den omfattande inverkan ett hem kan ha

Medan hon väntar på att barnen ska komma hem från skolan, sitter en mamma och reflekterar över sin roll och på vilket sätt hon kan påverka atmosfären hemma.

Klockan är 14:00 på eftermiddagen. Det är lugnt och stilla i huset. Jag sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och njuter de sista minuterna av stillheten.

Om 20 minuter kommer skolbarnen att storma in genom ytterdörren och huset åter att fyllas av ljud och massa aktivitet.

Jag vet vad jag kan förvänta mig: några barn vill berätta om sin skoldag medan de pratar i mun på varandra, några vill visa vad de har tagit med hem från skolan, en av dem kommer att smyga undan för att spela sitt favoritdataspel, troligtvis blir det bråk och tårar och självklart är alla hungriga!

Att använda min tid rätt

Medan jag förbereder lite mat, tänker jag över min roll som mamma. Jag känner pressen över att klara av att möta allas behov och inser att jag inte kan klara det i egen kraft. Jag behöver Guds hjälp och den hjälpen finner jag i Hans Ord.

Har jag erkänt att jag behöver Guds hjälp för att bli befriad från dessa självupptagna och egoistiska tankar, så att jag istället kan lära mig att tjäna andra, med glädje och i sanning, utan att hålla tillbaka något?

Vad har jag använt min tid till under dagens lopp? Har jag låtit mina tankar flyga fritt utan mål och mening? Har jag bara tänkt på mig själv och vad jag vill åstadkomma idag? Kanske har jag till och med jämfört min familj, mitt hem och min situation med andras? Eller har jag tvärtom erkänt att jag behöver Guds hjälp för att bli befriad från dessa självupptagna och egoistiska tankar, så att jag istället kan lära mig att tjäna andra, med glädje och i sanning, utan att hålla tillbaka något? Har jag använt tiden till att be för mina barn, så att de kan motstå all negativ påverkan som de möter i skolan? Har jag styrkt mig själv i min tro under dagens lopp, så att barnen kan känna att deras hem är en trygg fristad, fyllt av godhet, hopp och kärlek, när de kommer hem från skolan?

I Ordspråksboken 31:27 läser vi om en god hustru att "Hon vakar över ordningen i sitt hem och äter ej sitt bröd i lättja"

En oas mitt i öknen

Jag ser denna oerhörda uppgift Gud har gett mig, och jag får inte ta lätt på den. Om jag ”äter mitt bröd i lättja”, har jag ingen näring att ge mina barn och andra som jag har kontakt med och det är skadligt både för dem och för kommande generationer. Men om jag håller mig nära Gud och fyller mig med Hans Ord, ger Han mig styrka att övervinna min egoism och då kan jag välsigna mina barn. Mitt hem kan bli som en oas mitt i öknen!

Jag kan välsigna mina barn.

Så kan jag alltså, eftersom jag har hoppet i hjärtat och är beväpnad med Guds Ord, se fram emot att det blir eftermiddag och att klockan slår 14:20. Då kan också livsglädjens och segerns toner klinga i mitt hem!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.