«Det är möjligt att leva ett rent liv»

«Det är möjligt att leva ett rent liv»

«Det mest värdefulla som jag kan ge är ett bevis på att detta liv är sant. Det är möjligt att leva ett liv med fullständig seger över synden – ett segrande liv». Matthew Ibrahims egna erfarenheter bevisar något som många i hans omgivning trodde var omöjligt. Och desto bättre är att han inte är ensam.

10 min ·

«Det mest värdefulla som jag kan ge är ett bevis på att detta liv är sant. Det är möjligt att leva ett liv med fullständig seger över synden – ett segrande liv». Matthew Ibrahims egna erfarenheter bevisar något som många i hans omgivning trodde var omöjligt. Och desto bättre är att han inte är ensam.

Matthew föddes i Melbourne, Australien, en av världens mest mångkulturella städer och är själv till hälften engelsk och till hälften egyptisk. Redan som ung var han, tillsammans med sina föräldrar, en del av en konservativ kristen församling.

Den Matthew jag känner är tystlåten, intelligent och humoristisk. Han utstrålar alltid värme, oavsett om han kanske bara ler och frågar: «Hur mår du? » Vi lärde känna varandra för några år sedan under en period som jag bodde i Melbourne och tillhörde samma församling som han. Jag har hört från andra i församlingen hur han ganska oväntat bara dök upp i möteslokalen en dag endast 19 år gammal. Jag undrar varför Matthew kom för att stanna. I år träffades vi igen på en internationell konferens i Norge och jag fick äntligen möjligheten att höra hans historia under en lugn stund.

Matthews längtan efter ett djupare liv i Kristus tändes faktiskt redan i väldigt ung ålder.

En bitter dag full av besvikelse

«Som sex- eller sjuåring frågade jag min mamma: Är det något mer man ska göra för att komma in i himlen efter att ha bett Jesus att komma in i hjärtat?»

«Nej, det är allt du behöver göra», blev svaret.

«Detta var förkunnelsen i församlingen som vi tillhörde där förlåtelse för dina synder var huvudsaken. Jag kommer ihåg att jag kände mig lättad, för jag var inte direkt ett lydigt barn.» Men samtidigt trodde Matthew att det skulle förändra sig en dag.

«Jag har faktiskt alltid trott att jag inte behövde fortsätta att synda»

Då Matthew döptes som tolv- eller trettonåring, trodde han att förvandlingens dag hade kommit. Han såg fram emot att kunna leva ett nytt liv – ett Jesu liv – tack vare dopet så som han hade fått höra. För honom var det som att ta på sig en ny jacka där det stod, «Jag lever inte längre själv utan för Kristus.» Trots det kände han sig helt modlös när han vaknade följande morgon och insåg att han bara var sig själv, minns han tydligt.  «Jag har aldrig blivit så besviken i hela mitt liv.»

«Jag var besviken för att jag ännu levde som slav under min syndiga natur som jag hade ärvt». När han minns inser Matthew: «Det var för att jag inte förstod att jag kunde gå framåt, ta upp mitt kors och leva ett liv i seger».

Guds löften

Ta upp ditt kors? Seger? Dessa ord talades aldrig i den församling som Matthew tillhörde på den tiden.

Under en banner där det stod «En gång frälst, alltid frälst», blev synden ett ganska irrelevant tema. Matthew var förvånad över hur nöjda de andra verkade vara med sitt kristna liv. Det stod i kontrast med hans eget behov av att besegra synden. Han upptäckte också att Bibeln inte stämde överens med den förkunnelse han hörde «Det är så många verser i Bibeln som handlar om att man ska kämpa för att komma in i himmelriket».

I Bibeln hittade han även löftena för den som tror: Den som därför renar sig och håller sig borta från dessa blir ett kärl till heder, helgat, användbart för sin herre och förberett för allt gott arbete.  2 Tim. 2, 21. Matthew blev alldeles fängslad av detta.

«Baserat på dessa verser verkar det så enkelt att gå från att ha varit ett vanärans kärl till att bli ett kärl till heder».

Hålla ut i frestelsen

«Det finns tillräckligt med frestelser till orena tankar som vill ta makten i en ung mans tankeliv idag». Som 15-åring blev det viktigt för honom att leva ett rent liv. «Jag ropade till Gud om hjälp!»

Matthew hade djupa samtal och tillbringade många timmar på att läsa Guds ord och be när han var ensam. Detta blev som mäktiga andliga vapen för honom och under dessa kamper, som ibland kunde hålla på i flera månader och år, visade Gud honom korsets väg: «Det stod klart för mig att vi måste hålla ut i frestelsen».

En annan uppenbarelse som kom till honom var att han kunde stå emot de orena tankarna medan de ännu var små. Men Matthew insåg inte på då att han hade börjat följa Jesus exempel om att ta upp sitt kors varje dag. Precis som Jesus sökte han hjälp av Gud i frestelserna och Gud svarade på bönerna från en uppriktig själ. Matthew började förstå att han inte behövde ge vika för det han blev frestad till.

«Gud ville göra det klart för mig att jag hade två val, antingen ge vika för synden eller stå emot den och göra Guds vilja».

Matthew fick kraft av bönen och fattade ett beslut, nämligen att hata lustarna och förneka dem, som även metaforiskt kallas för att korsfästa dem. För första gången märkte han att han segrade!

«Jag märkte en överväldigande glädje!» Det var en helt annorlunda känsla i jämförelse med hur han kände sig direkt efter dopet. «Det var en bekräftelse från Anden att det var detta liv som jag skulle leva».

Bevis mitt framför mig

Fienderna är starka på vägen till att besegra synden och Matthew hade inte fått höra om Jesu personliga och fullständiga seger över synden i både tanke och handling. «Det dröjde inte länge innan jag föll igen».

Vad hade hänt om Matthew hade fortsatt att kämpa ensam? «Om jag inte hade kommit i kontakt med församlingen hade jag helt säkert slutat upp som en uppgiven själ utan hopp som, trots sina försök att leva ett välbehagligt liv inför Gud, skulle ha trott att det inte var möjligt.»

Gud såg vad Matthew behövde. Efter en tid blev han visad en församling som trodde på seger över synd. Tillsammans med en vän hittade han Brunstad Christian Churchs möteslokal i Melbourne.

Efter allt sökande, alla besvikelser och all hopplöshet, fick Matthew äntligen höra om korsets väg, den väg som en lärjunge ska gå efter att ha fått syndernas förlåtelse. «Det jag tidigare hade trott blev bekräftat. Det var möjligt för mig att leva ett liv med seger över synd varje dag».

Och inte bara det:

«Jag upptäckte att det finns andra som också tror att de kan leva ett rent liv, varje dag».

Han såg levande bevis på Guds löften mitt framför näsan! «Jag var väldigt imponerad över att dessa människor var stabila Guds människor som förstod Guds verk och praktiserade det i sina egna liv».

På mötena hörde Matthew vittnesbörd från män och kvinnor om deras tro och kamper. Anden arbetade även i honom vid deras tal. «Det de andra talade om var även aktuellt i mitt liv. Anden började att peka på saker i mitt liv som jag måste upphöra med och ändra».

Gemenskap

I gemenskapen såg Matthew flera förebilder som hade gått före honom och fädrer och herdar som hjälpte honom av kärlek. Äkta bröder och systrar med samma mål.

«Det att se andra som kämpar sig genom sina personliga kamper och livssituationer är en källa till styrka för mig. Att höra deras längtan efter det nya liv som vi kan vinna genom evangeliet väcker en lika stark längtan inom mig. Det påminner mig ständigt om att det är möjligt att leva ett liv med seger över synden!»

Tillsammans med många andra gör han framsteg på korsets väg genom lydnad mot Anden. Han förändrar sig och lever det liv han alltid har velat leva.

«Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd» 18 år senare sitter Matthew framför mig och citerar 1 Joh 1:7 medan han delar med sig av sina upplevelser med mig. Det gör honom förundrad.
«Denna gemenskap är inte byggd på att vi håller oss till samma lära eller tror samma sak på pappret,

… utan vi har ett starkt och djupt, andligt band till varandra som egentligen inte kan beskrivas med ord genom att leva samma liv och uppleva seger inom samma områden»

Med många trofasta män och kvinnor i alla världsdelar bildas ett broderskap som spränger alla gränser, kulturer, åldersskillnader och bakgrunder.

«Jag tror inte att det hade kunnat existera utan budskapet om korset och ett segrande liv», ler Matthew och skakar på huvudet som en som har upptäckt något stort.

Nu vill han gärna dela detta med alla som längtar efter detta liv:

Det mest värdefulla jag kan ge

{youtube=fNwKnrJ6V3g&width=300&float=left}

«Det mest värdefulla jag kan ge är ett bevis på att detta liv är sant. Det är möjligt att leva ett liv med fullständig seger över synden, ett segrande liv. Vi har församlingen som är full av förebilder och vittnen som lever det liv som Jesus invigde för oss, den nya levande vägen. Syndernas förlåtelse är endast början på denna långa och fantastiska vandring i tro som vi kan vandra här på jorden.

Det står skrivet att Gud inte gör skillnad på folk, så oavsett hur många dåliga erfarenheter vi har. Oavsett hur många gånger vi har fallit, kan Guds Son alltid sona för det med sitt blod.

Mitt enda råd är att söka upp människor som tror på detta och tillåta sig själv att bli övertygad om att detta liv är sant och möjligt för en själv».

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.