En bekymmersfri examen

En bekymmersfri examen

Det står i Bibeln att jag inte ska oroa mig, men tänk om jag får dåliga resultat på examen. Kommer Gud att ge mig bra betyg om jag inte oroar mig? Vad är det bästa för mig?

Det närmar sig slutet av vårterminen och skrivbordet är täckt av högar med papper och anteckningar. Det är examenstider och prestationsnerverna börja få övertaget.

Jag sitter böjd över skrivbordet med näsan i böckerna. Det är en sittställning som jag har haft de senaste veckorna. Om några dagar är det över. Då är examen genomförd. Tills dess är det dock fortfarande några dagar kvar med stress och en hård klump i magen.

Examenstiden för med sig mycket oro och stress. Jag sitter vaken länge på kvällarna för att komma mig igenom allt studiematerial och ber tyst om att få en snäll lektor. Men är all denna stress verkligen nödvändig?

Det står alltså i Bibeln att jag inte ska oroa mig. Varför?

I 1 Petr 5:7 står det ”Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er.” Det står alltså i Bibeln att jag INTE ska oroa mig. Varför?

Men tänk om jag får dåligt resultat på examen. Kommer Gud då ge mig bra betyg om jag inte oroar mig? Eller betyder detta något annat? I Romarbrevet 8:28-29 står det att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, för att forma dem efter hans Sons bild. Det innebär att oavsett vilket resultat jag får på examen, så är det det bästa för mig. Vad är då det bästa för mig?

Bibeln lär oss att oro, klagan, otacksamhet osv kan ersättas med frid, godhet och tacksamhet, som har eviga värden, genom att förstöra det att det onda i min natur (Bibeln kallar det att ”döda synden”). Detta kan jag göra oavsett hur det går på examen. Jag gör då Guds vilja precis som Jesus gjorde och får det otroligt bra!

Vad är då det bästa för mig?

De sista dagarna med intensivt pluggande blir plötsligt lite lättare när jag tänker på att jag har en Gud som ordnar allt perfekt för mig. Självklart måste jag öva och göra mitt bästa, men jag behöver inte oroa mig, eftersom jag vet att genom tro och lydnad mot Gud samverkar allt till mitt bästa, oavsett examensresultat.

Så böjer jag mig åter över böckerna, för det är mycket som måste läsas innan examen!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.