En förebild värd att följa

En förebild värd att följa

Det bästa sättet att få ett innehållsrikt liv är att följa dem som har dedikerat sitt liv till att tjäna Jesus.

5 min ·

Det är juni igen och vinter i Australien. I år arrangeras den årliga konferensen för ungdomsgrupperna från Melbourne, Sydney och Perth uppe i bergen där utsikten är fantastisk och temperaturen runt noll.

Jag sitter i det något överfulla allrummet. Det är nästan som att min andedräkt skapar en dimma runt mig. När jag tittar mig omkring ser jag att de andra tjejerna också sitter ihopkrupna i jackor och halsdukar. Eldstaden verkar inte ha gjort stora framsteg vad gäller värmen, men alla är glada och man kan nästan ta på förväntningen i luften där vi sitter och väntar att konferensens första möte ska börja.

Ett liv i förvandling

Den första sången ropas upp: ”Varför skulle vi väl inte vara glada? När det är ett hopp som vi i tro nu ser!
Genom trångmål, möda, kamp och strid och plåga. Öppnas ögat för en evig härlighet!”
 (Sång 151 i sångboken Herrens Vägar). Jag känner sången väl, men denna gång fokuserar jag mer än vanligt på orden medan jag sjunger. Jag undrar hur många människor det finns där ute, som kan beskriva sig själva som ”mycket lyckliga”? Det är definitivt något jag gärna vill vara.

”Varför skulle vi väl inte vara glada? När det är ett hopp som vi i tro nu ser!”

Vi reser oss för att be. På sitt egna sätt ber olika ungdomar Gud om att välsigna möte. Någon ber lugnt, medan andra ber ivrigare. ”Tala till våra hjärtan, så att vi kan gripa tag i detta liv”, ber en av de unga männen. Jag antar att han syftar på det liv som beskrevs i sången, som vi precis sjöng.

Så reser sig Tom Harris för att tala. Han är den enda äldre mannen på plats, inviterad för att uppmuntra och ha gemenskap med oss. Han ser sig runt och ler.
– Vi är mycket priviligerade människor, säger han och förklarar att vi har fått sanningens ord i Bibeln, som kan frälsa och förvandla oss som människor.
Han fortsätter genom att läsa från Hebreerbrevet 1, som är en beskrivning av Jesus som Guds Son.

Livet är testat och upplevt

Medan jag lyssnar på Tom är det svårt att tro att det är samma man, som en gång sa till världen att han aldrig skulle bli kristen, men jag vet att det är sant. Jag har själv hört honom berätta det och nu ser jag en man med en så djup kärlek till Kristus att han har ägnat de senaste 30 åren av sitt liv till att tjäna Honom och bli så lik honom som möjligt på alla sätt.

Jag ser en man med en djup kärlek till Kristus… som har ägnat sitt liv till att tjäna Honom.

Jag har känt Tom ända sedan jag föddes (är själv 23 år gammal) och kan ärligt säga att jag aldrig har hört ett argt ord lämna hans läppar. Jag har aldrig hört ett vulgärt uttryck eller sett tecken på otålighet. Jag har bara sett vänlighet och kärlek för andra människor. Jag vet att han älskar varje person som sitter här i rummet. Hur är det möjligt? Jag vet att fast jag tycker mig ha kommit långt på livets väg, så ligger jag långt efter honom när det gäller  att vara glad och nöjd.

En trygg förebild

Tom Harris är inte en spektakulär människa och varken berömd eller glamorös, men han är utan tvekan en människa som varje ungdom tryggt kan ha som förebild. Vilka förebilder har de flesta ungdomarna idag? Tonåringar dyrkar popstjärnor, modeikoner och skådespelare. Många av dessa visar en spännande och obekymrad fasad utåt, medan de i verkligheten kämpar med problem som vi inte vet något om. Bortsett från att vi ibland får se en obehaglig sida av deras liv i form av t ex narkotikamissbruk, otrohet eller olycka under påverkan av alkohol. Jag säger inte att jag inte förstår varför dessa människor är så populära och beundrade, för det hade varit lögn. Jag kan känna deras karisma och dragningskraft, precis som alla andra, men är det sådana människor som jag vill likna? Är de verkligen lyckliga bakom glamouren och rikedomarna och skönheten? Kommer de att se tillbaka på sitt liv utan ånger när de är gamla?
Jag tvivlar starkt på det…

Tanken på att jag kan bli mer som Jesus, nu när jag lever, är mycket tilltalande. Finns det något liv som är mer tillfredställande än detta?

Bli som Jesus

– Vi är kallade till att formas efter Guds Sons bild. Gud vill göra det i oss, fortsätter Tom Harris.
På ett eller annat sätt är tanken på att jag kan bli mer som Jesus, nu när jag lever, mycket tilltalande. Finns det något liv som är mer tillfredställande än detta?
Och finns det ett bättre sätt att bli mer som Jesus, än att följa dem som redan följer efter honom?

Jag är fortfarande ung och har livet framför mig och jag vet hur jag ska leva det. Jag ska tjäna Jesus.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.