En liten manual för svåra tider

En liten manual för svåra tider

Jag har lärt mig några dyrbara läxor genom prövningar och svårigheter, som jag vill dela med dig!

Men först vill jag berätta lite om mig själv så att du bättre kan förstå sammanhanget i min berättelse. Om jag skulle beskriva mig själv, hade jag nog sagt att jag är en känslig och kreativ person med god fantasi, som lätt har medkänsla för andra och som ibland är en aningen för mycket perfektionist. Det är det paketet av egenskaper som jag fick av Gud. Så är det bara.

Och nu lite om min väg hittills i livet. Jag är inte en typisk ungdom full av energi och drivkraft. Jag är faktiskt snarare motsatsen ...

Jag har gått igenom mycket för att vara så ung som jag är (25-åring). Mina omständigheter är inte helt som för de flesta andra, och de är helt annorlunda än vad jag själv kunnat föreställa mig att mitt liv skulle vara. Jag blev väldigt sjuk som 16-åring, och det tog lång tid för mig att återhämta mig. Jag blev tvungen att gå om en klass (en mardröm för mig som var en duktig elev). Hela mitt liv vändes upp och ner. Jag tar fortfarande medicin för att komensera för ämnen som min kropp inte producerar.

Jag klarade att kämpa mig genom de följande åren, fram till att jag tog studenten som 20-åring. Efter det reste jag utomlands där jag stortrivdes. Men så fick jag återfall och var tvungen att lämna allt och resa hem igen.

7 läxor som jag har lärt av allt detta

Du kanske undrar varför jag berättar allt det här och vad jag vill komma fram till med detta. Gud bar mig genom allt och jag har fått hjälp. Jag har samlat det som har varit, och fortfarande är, till hjälp för mig. Här följer en "liten manual för svåra tider":

1. Det finns en sång som heter "In God’s safe hand I always rest secure" skriven av Connie Christensen.  Jag kan utan att överdriva säga att jag har hört den sången flera hundra gånger. Den sången rekommenderar jag starkt. I Guds händer är jag trygg. Där blir inget för svårt för mig. I Guds trygga händer behöver man inte vara rädd. Ingen kan ta bort mig från hans händer, så länge jag själv inte väljer att inte lita på honom. Det är bara när jag inte litar på honom som allt blir för tungt och mörkt.

2. “He leads me to where peaceful waters flow; with care He shows me where green pastures grow.” Ytterligare en strof från samma sång (hämtat från Psaltaren 23). Gröna ängar och vatten där jag finner ro. Vad betyder det? För mig innebär det frid, lycka och allt som hjärtat i djupet längtar efter. Själv vet jag för det mesta inte vad som är det bästa för mig. Då måste jag bara lita på Gud, som ser helheten.

3. Jesus älskar mig och har tro på att jag klarar dessa prövningar. Prövningar finns för att frigöra mig från det som inte är gott för mig, dvs synden i mitt eget kött som kommer fram i ljuset genom dessa prövningar (Fil 1:6; 1 Kor 10:13; Jak 1:2-4).

4. Fråga inte "varför?". Jag bestämde mig för några år sedan att inte ifrågasätta mina omständigheter eller undra varför något händer mig. För mig har det blivit en god vana som har gjort mitt liv lättare (Fil 2:14).

5. En dag i taget. Jag kan hantera en dag, eftersom det är just så mycket kraft jag får av Gud (1 Kor 10.13). Dagen idag är en gåva från Gud som jag kan glädja mig över (Ps 118:24).

6. Det jag inte förstår låter jag bli. Det står i Ps 131:1: "Jag umgås inte med stora ting, med sådant som är mig för svårt." Gud begränsade den mänskliga förståelsen. När jag låter bli det jag inte förstår, besparas jag många tankar, oro och onödvändiga bördor.

7. Den bästa läsningen: Psaltaren, psaltaren, psaltaren. David stod ofta i enorma prövningar och utöste sitt hjärta till Gud och fick alltid hjälp. Det får jag också när jag läser dessa verser.

Jag är otroligt tacksam för hjälpen som finns tillgänglig varje dag och som bär mig, särskilt genom turbulenta tider. Det finns så mycket oviktigt och ytligt här i världen att man lätt tappar rätt fokus.

Alla har olika omständigheter i livet, och det hjälper inte att jämföra sig med andra. Det finns emellertid häjlp för alla olika tider och personer. För min del har den här lilla manualen hjälpt väldigt mycket. Jag hoppas att den även kan hjälpa dig!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.