En personlig frihet

En personlig frihet

Vad innebär det att ha personlig frihet?

3 min ·

Genom alla tider har människor kämpat för personlig frihet. Det är emellertid sorgligt att se hur få människor som har hört talas om eller kämpat för att få en djupare och större frihet. En invändig frihet som Jesus kallar verklig frihet.

Er jag verkligen fri?

Om vi är ärliga mot oss själva så måste vi medge att även om vi aldrig så gärna önskar att vara goda, starka och lyckiga, så är vi som människor långt ifrån perfekta.

Själv kommer jag ihåg att jag prövade att ge någon ett tålmodig leende, även om jag var irriterad, men istället kom det bara arga ord. Andra gånger klarade jag inte av att förlåta en person som hade sårat mig, även om jag egentligen önskade att rädda vår vänskap.

I Bibeln står det: ” Gör allt utan att klaga och tveka…” (Fil 2:4), men det är nästan omöjligt för oss att inte ha negativa tankar när saker inte går så bra, och vi känner fort våra begränsningar när vi prövar att göra som Paulus sa: ”Gör er inga bekymmer för något.” (Fil 4:6).

Vad har vi för nytta av full frihet till att prata och fungera i sociala situationer, om vi är helt bundna invändigt när det gäller att göra det goda?

Ingen frihet utan kamp

Det är synden som binder oss (Rom 6:16). Frihet kan inte vinnas utan kamp! Många vet inte att Jesus var den första som kämpade den här kampen. Han föddes med den samma människonatur som du och jag har, så att han också blev frestad som oss. Han var den första som kämpade mot lustarna i sitt kött, och mot benägenheten att synda.

"Varifrån kommer strider och tvister ibland er? Kommer de inte från begären, som för krig i era lemmar?" (Jak 4:1). Jesus kände också på dessa benägenheter i sin egen människonatur, men istället för att ge efter, så ödmjukade han sig själv och bad till Gud om hjälp. Med Guds kraft gick han i sitt vardagliga liv in i kampen mot sitt eget kött, och övervann allt som ville hindra honom i att göra det goda.

Jesus blev, med den samma naturen som du och jag har, en fredsfurste. På bekostning av sin egen vilja kom han till frihet ifrån synden, och fick gudomlig natur. Han banade vägen till ett evigt liv med Gud! (Rom 6:22-23)

Verkligen fri

Är du villig att ge ditt liv för en sådan frihet? Är du modig nog att följa Jesus och förneka dig själv i frestelsens stund, så att du kan göra Guds vilja? Genom trohet och lydnad vinner du friheten att älska och vara god, att leva ett rättfärdigt liv och vara en välsignelse för andra. ”Jesus svarade: "Amen, amen säger jag er: Var och en som gör synd är syndens slav. Slaven bor inte kvar i huset för alltid, men sonen stannar där för alltid. Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria.” (Joh 8:34 36).

Då kommer fredsfursten att skänka dig det ultimata fredspriset: ett evigt liv!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.