Finns Gud verkligen?

Finns Gud verkligen?

Jag är på jakt efter ett obestridligt svar

Inga svar jag har fått höra har varit goda nog att överbevisa mig om att Gud finns – tills nu.

På jakt

Vi kan prata om vackra blommor och majestätiska träd. Vi kan prata om babyns små fingernaglar och om DNA-koden. Vi kan prata om gravitation – eller inte.

Allt detta är överbevisande och om jag ska vara ärlig så borde det vara nog för att överbevisa mig om att Gud finns. Men jag är på jakt efter ett ännu starkare bevis på att Gud finns – ett obestridligt svar.

Jag har många kristna vänner. Några av dem har upplevt sjukdom, andra har upplevt tragiska förluster, åter andra har upplevt mirakler medan några inte har någon dramatisk historia att berätta, men i min jakt efter bevis på Guds existens gav de alla samma rungande svar:

”Jag vet att Gud existerar för jag har fått uppleva honom personligen.”

Nu är jag fascinerad. Jag vill gärna veta mer.

En personlig Gud?

Dianna, 30, är en singel kvinna från Detroit i USA, med en examen i biologi. Hon berättar ivrig om hur hon har upplevt Gud personligt i sitt liv. ”I Första Kungaboken står det om en ”svag susning”, och det är så jag har upplevt Gud. Det är inte med stora, bullrande tecken eller ljud, men han leder mitt hjärta försiktigt. När jag är stilla så talar han till mig: ”Hur pratar du med folk? Hur uppför du dig? Vad gör du när ingen ser dig?” Jag kan känna att han vägleder mig genom många svåra situationer och eftersom jag lyder honom så upplever jag att jag med hans hjälp rensas från den synden som jag föddes med.”

Rensas från synden? Jag undrar var hon menar med det?

Det klarnar för mig när Dietrich, 30, en av ungdomsledarna från Brunstad Christian Church i Ohio i USA, vittnar om hur Gud har gjort det omöjliga möjligt i hans liv.

”Jag brukade träla under det som kom fram lättast och var mest naturligt: Jag blev fort arg, ljög mer än jag talade sant och kunde inte säga ”nej” till mitt begär. Det gjorde mig olycklig och tom inombords. När jag gav mitt hjärta till Gud förstod jag att jag var tvungen att kämpa emot synden i mig och gå till honom för att få hjälp när jag blev frestad, och jag har upplevt hans hjälp gång på gång. Sakta har jag sett hur mina svagaste punkter har blivit min styrka, och ingenting av detta skulle överhuvudtaget varit möjligt utan Guds hjälp varje steg på vägen.”

Prövad

Teresa, 42, är en livlig kvinna från Vancouver i Kanada. Hon har alltid trott på Gud, men hennes tro blev verkligen prövad när den yngsta dottern föddes med många livshotande komplikationer. Hon säger att hennes liv skulle ha varit tomt utan Gud.

”Vart kan man vända sig i sin nöd? I livets svåraste situationer så kan människor bara trösta med själiska ord, men Guds ord ger liv! Jag har upplevt det personligen – han är trofast!”

Jag får prata med en annan ung mamma, Elizabeth, 31, från Winnipeg i Kanada. Hon har flammande rött hår och blev född med motsvarande temperament; ett okontrollerbart temperament som gjorde att hon varje vecka skickades till rektorns kontor medan hon gick på skolan. Hur blev den här fräcka flickan förvandlad till en fantastisk mamma, fru och vän?

Hon förklarar: ”I den grad som jag har trott på Gud och hans hjälp för mig personligen så har jag upplevt äkta hjälp! Den djupa friden, glädjen och ständigt ökande tillfredsställelsen i livet motsvarar min tro på Gud. Jag vet att utan Gud i livet skulle jag ha sårat och skadat min familj, men genom hans hjälp kan min man och mina barn istället få uppleva bara tålamod, värme och godhet från mig.”

Att uppleva Gud

Derek, 24, är en helt vanlig ung man från Urbana i USA. Redan som helt ung valde han att tro på att Gud finns. ”Jag har upplevt hans otroliga godhet och hjälp, och jag har upplevt hans stränghet och tuktan. Att få uppleva Guds båda sidor så personligt har gjort, och gör, min tro starkare.”

Jag tror att det han prövar säga är att Gud inte bara är en ”snäll gammal farbror”, men att han talar till Derek även när han har gjort något dåligt. Han belyser synden och lär Derek om det som han behöver rensa bort från sitt liv. I sin godhet kommer Gud med styrka och hjälp till att genomföra det.

Ett av de tydligaste svaren kommer från Marc, 38, från Winnipeg i Kanada. ”Jag talar med Gud och han talar till mig. Jag frågar honom om saker och han ger mig svar. Han sände mig den Helige Ande, som är i mig, och denna Ande ger mig kraft att segra över synden. När jag ber honom om hjälp så hjälper han mig! Han leder mig och berättar för mig vad jag ska göra och säga. I Bibeln lovar Gud att om jag följer hans lagar så ska han belöna mig, och jag upplever att när jag följer hans lagar i livet så belönar han mig precis som han har lovat. Det är alltför mycket för att bara vara en tillfällighet.”

Förvandling

Var och en av dessa personer har upplevt att de genom Guds personliga hjälp blir förvandlade inombords. De har fått tillgång till en källa som ger dem kraft att leva och härska över synden när de uppfyller sin del av avtalet.

Dietrich säger: ”Gud lever och han gör fortfarande mirakler. Det är HELT säkert att han hjälper dig och svarar dig om du ropar till honom. Närma dig Gud, så skall han närma sig dig!”

”Tro på att Gud finns och att han belönar dem som söker honom”, lägger Derek till, och refererar till Hebreerbrevet 11:6. ”Ge ditt liv till Gud i tro på att han finns och sök honom personligen så kommer han att bli din Gud, din vän och din hjälpare!”

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.