Från krigszoner till Guds fred

Från krigszoner till Guds fred

“Jag upplevde hur stor vår Gud är, och hur stor hjälp och läkning som ligger i Guds ord”

Leo föddes in i en sammansvetsad familj i Bosnien-Hercegovina, och minns med glädje barndomen där han växte upp i den jugoslaviska republiken. När han blev 13 år förändrade sig allt. Leo berättar:

En längtan efter Gud i en tidig ålder

Jag uppfostrades av väldigt uppriktigt kristna föräldrar. Min barndom var väldigt god och vi tillbringade många trevliga sommarlov på kusten. Jag kände Guds närvaro när jag läste i Bibeln.

Allteftersom jag blev äldre ökade även behovet för att förstå Guds ord. Även om jag var kristen och sökte Gud så gott jag kunde, kände jag att det var något som fattades. Synden kändes tung och jag kände en oro i mitt inre. Jag kände mig alltid oren. Men jag kunde inte hitta hjälp. Varje gång jag frågade om det fick jag bara långa teologiska förklaringar istället för svar.

Jag kunde inte förstå vad Petrus menade med: "Ty allt som hör till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss […]" 2 Petr 1:3. Hebreerbrevet var som en labyrint för mig; jag kunde inte förstå en enda mening i brevet!

Allt ändrade sig 1990

Jag var 13 år när kriget startade. Under tre år rasade det runt vår stad, som låg precis utanför Sarajevo, men vi upplevde endast sporadiska angrepp. Ingenting som påverkade oss så starkt.

Så vaknade vi en morgon till raketer som regnade ner från himlen. Soldater med målade ansikten och vapen sprang ute på gatorna, och folk tvingades att lämna sina hem. Det var kaos. Kriget hade nått vår tröskel till sist.

Min familj flydde till bergen utanför vår stad med de få ägodelarna vi kunde bära. Vi stannade där i flera dagar, sittandes ute i det iskalla regnet och såg de muslimska militanterna bränna ner byggnad efter byggnad. Det var ett totalt helvete.

Medan jag såg på blodbadet, bad jag: "Käre Gud. Jag vägrar att tro att detta är min del i livet. Jag vägrar att tro att jag blev född för detta. Det kan bara inte vara så att detta är min arv, och det är absolut inte tal om att detta skulle vara mitt öde. Jag vägrar att tro det. Jag tror att du har förberett något bättre för mig.

I samma ögonblick kände jag hur Guds Ande gav mig kraft, och jag visste att jag kunde fortsätta att ta hand om min gravida mamma och lillebror.

Min pappa blev fort rekryterad av hären, och vi tre blev kvar ensamma. Vi flydde till en skyddad kroatisk stad i Bosnien. Jag började att söka efter hjälp i Bibeln, och försökte förstå vad Guds vilja var för mig i detta kaos. Jag hade många upplevelser under kriget som tydligt visade att Guds hand låg över mig.

Börja om på nytt

Trots farorna överlevde min far och när han återvände, flydde vi vidare till Tyskland med hopp om att starta om på nytt och få ett bättre liv. Det var här i vårt bostadsområde som jag mötte en man som jag kunde tala om Bibeln med. Han kunde hjälpa mig att förstå skrifterna som tidigare hade varit ett mysterium för mig. Jag blev mer och mer gripen av det han delade med mig. För första gången hörde jag evangeliet om seger över synd. Särskilt Gal 5:25 "Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden."

En dag bjöd han mig till en ungdomskonferens i Brunstad Christian Church med hundratals andra unga människor.

När jag hörde huvudtalaren blev jag gripen av anden jag kände och blev vittne till. Att det som står i Bibeln är sant. Det jag hörde från talaren var sanningen. Hans ord var så fulla av övertygelse och auktoritet att det var tydligt att han även levde det liv som han talade om. Det var inte bara teori. Det blev tydligt för mig att denna man älskade Gud av hela sitt hjärta och väsen, och jag bad: "Käre Gud, det är så jag vill leva. Jag vill ha det på det sättet." Det kändes som om jag hade kommit hem. Alla dessa år hade jag bultat på dörrarna och letat efter något, och denna helg öppnades dörrarna för mig. Jag fick svaren på det jag sökte efter. Det kändes som om en tung börda lyftes bort från mig.

Kort tid senare kände jag att Gud ledde mig till att flytta till Kanada. Att flytta dit gav mig en helt ny start. Jag var 18 år och inte särskilt stark som kristen ännu, så det kändes ovärderligt för mig att få en ny start, långt borta från gamla vänner som inte hade god inflytelse på mig

En förändrad man

När jag sökte Gud av hela mitt hjärta började jag att få svar på saker som jag hade haft svårt med i flera år. Jag lärde äntligen att det var möjligt att bli fri bördan av synd och orenhet. Genom den helige Ande kunde Gud peka på synderna i mitt kött som måste besegras, och även ge mig kraft till att segra över dem. Jag dök ner i Bibeln och läste, läste och läste. Jag fick den näring och kraft som jag behövde.

Det jag har lärt är att synden i köttet måste besegras, oavsett omständigheter. Det spelar ingen roll om du befinner dig i en krigszon eller utför vardagliga sysslor på jobbet, skolan eller hemma med familjen. Jag har inga speciella privilegium eller nackdelar av det jag har gått igenom.

Det står i 1 Petr 4:1: "Då nu Kristus har lidit till kroppen, skall också ni beväpna er med samma sinne. Ty den som får lida till kroppen har slutat synda […]" Det är något att hålla fast vid. Tro på den versen. Beväpna dig varje morgon med samma sinnelag som Jesus hade. Lid i köttet, så får du enorma resultat. Du blir stark i Herren.

På grund av kriget led jag av många nervproblem och posttraumatiska problem som jag var tvungen att hantera. Mina händer skakade och jag var osäker på mycket. Jag hade hemska mardrömmar och brukade skära tänder nästan varje natt.

Men jag upplevde ett under när Guds Ande och Guds ord kom in i mitt hjärta. Allt detta försvann från mig. Jag var inte längre rädd och skälvandet upphörde. Jag hade inga fler mardrömmar efter det, och det var 21 år sedan.

Guds ord är sant

Även om många som har upplevt krig lätt kan bli bittra och börja tvivla på Gud, började jag att uppleva att Guds ord är sant och att det fungerar. Jag behövde något för att hjälpa mig och föra mig till Gud. Oavsett vad jag gjorde, kände jag mig tom. När jag läste Bibeln däremot kände jag frid och hjälp, och jag tog ofta upp Bibeln för att få hjälp i olika situationer. Det var det enda som kunde ge frid.

Med tiden fick jag smaka att Gud är god, och ju mer jag smakade det, desto mer trodde jag på det. Gud blev ännu mer verklig för mig. Han är ditt skydd på din högra sida. (Ps 121:5) Du får uppleva att du blir färdig med synden om du lider i köttet. (1 Petr 4:1-2) Du blir stark i tro och hopp, och livet blir fantastiskt!

Jag kan inte gå tillbaka och vara olycklig på grund av mitt förflutna, nu när jag har upplevt att Gud är sann, och att han har planerat mina omständigheter fullkomligt. Många människor i dag känner att de inte hör hemma någonstans, men när du tillhör Jesus och himmelriket upplever du glädje, hopp och frid! Oavsett hur det ser ut runt dig, så är Gud verksam och sann. Han är en kärleksfull och omsorgsfull Gud, och du blir gripen av att tjäna honom med allt du har.

Jag prisar Gud för allt han har ordnat så in i detalj för att leda mig till denna plats i livet där jag befinner mig i dag. Han har varit så barmhärtig mot mig. Jag saknar ord för att beskriva hur god Gud har varit mot mig.

"Inte som om jag redan har gripit det eller redan har nått det målet, men jag jagar efter att gripa det, eftersom jag själv har blivit gripen av Kristus Jesus. […]" Fil 3:12-14.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.