Helt fri!

Helt fri!

Fedora Leweis berättar om hur korset befriade henne helt från sitt heta temperament.

7 min ·

– Korset är verkligen lösningen i alla situationer, säger Fedora entusiastiskt. Fedora Lewis från Detroit, USA, led av sitt heta temperament. Nu berättar 39-åringen hur korset befriade henne fullständigt.

– Korset är verkligen lösningen i alla situationer, säger Fedora entusiastiskt. – Hemma med mina sex barn. De följer med vet du. De följer noga med. Och mer än något annat vill jag visa dem att det här livet fungerar! Det är ett sant, äkta liv!

Fedora Lewis är en ovanligt strålande person. Med ett ansikte som utstrålar värme och godhet berättar hon om hur hon kom till ett korfäst liv med Jesus.

– När jag växte upp märkte jag att jag hade ett hett temprament. Verkligen…. «Äsch..!» Ett hemskt temprament! Så mycket ilska! Om man tryckte på fel knapp, vällde allt upp, berättar Fedora engagerat och ganska uppgivet.

– Jag minns att jag grät p g a detta. Jag bad: «Kära Jesus. När ska jag bli färdig med det här?» Men så sa min pappa till mig, – Bara korset kan befria dig. Och när du blir fri blir du fri på riktigt!

Fedoras första reaktion var: – Pappa, jag vet inte riktigt. Jag tror nog att jag alltid kommer att vara så här

– Korset befriade mig verkligen

Det var svårt för Fedora att föreställa sig att hon faktiskt kunde upphöra att vara arg. Särskilt med hennes syskon kunde hon känna hur ilskan formligen kokade inombords. Men Fedoras böner blev besvarade. Hon fick en levande tro på det Jesus säger i Lukasevangeliet 9:23:

Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig.

Fedora valde helt enkelt att tro på det hon läste i Bibeln. Hon fick tro på att det var helt möjligt att efterfölja Jesus i sitt eget liv. Han som förnekade begäret i sitt eget kött varje dag, i alla situationer.

– Många gånger misslyckades jag och föll, men jag gav inte upp och allteftersom tiden gick växte tron. Jag vann oftare, säger hon, och sammanliknar de olika frestelserna med krig. I det här inre kriget vann hon allt fler slag.

Vad krävs för att komma till detta liv?

– Jag var tvungen att ta Guds ord och praktisera det i livet hemma där jag blev så arg.

Det låter så enkelt när Fedora pratar om det. Lugnet och säkerheten i hennes röst när hon talar är häpnadsväckande och vittnar om att detta är något som hon har prövat och upplevt i verkligheten. Men vad krävs för att komma till detta liv?

– Jag var tvungen att ta Guds ord och praktisera det i livet hemma där jag blev så arg.

Jag frågar om det är någon speciell vers i Bibeln som har varit till hjälp. Svaret kommer snabbt: – När jag var ung gällde det för mig att «ta hela Guds vapenrustning på». För att segra i alla förhållanden behövde jag verkligen trons sköld, frälsningens hjälm och Andens svärd, som det står om i Bibeln.
Tag på er hela Guds vapenrustning så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.(…)

Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. Tag emot frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord.
Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. Vaka därför och håll ut i bön för alla de heliga. (Efesierbrevet 6:11,16-18)

– Jag måste vara förberedd för det är en kamp! fortsätter hon. – Jag måste be. Jag måste läsa Guds ord. För min egen del måste jag göra det varje dag. Jag klarade mig inte annars.

Fedora berättar ivrigt om hur hon med hjälp av bön och Guds ord fick kraft och hjälp till att korsfästa (förneka) de onda tendenserna i köttet. Allteftersom tiden gick kände hon tydligt att problemet med hennes temperament minskade hela tiden. Istället fick hon kraft av Gud till att ha tålamod och vara snäll mot sina syskon.

– Att segra på det sättet. Det bara fyllde mig med massa glädje!

– Att segra på det sättet. Det bara fyllde mig med massa glädje! säger hon med ett stort leende. – Så var det för mig. Mycket glädje. Korset gjorde mig helt fri. Och när jag blev äldre kunde jag säga: Jag är korsfäst med Kristus. Jag lever inte längre själv utan Kristus lever i mig. (Gal. 2:20)

Fortfarande behov för korset

Fedora pratar med en enkel och lugn övertygelse. Det här är ett liv som hon har levt i många år och som hon frimodigt kan konstatera fungerar. Men har hon kommit så långt att hon inte längre har behov för korset?

– Åh nej! svarar hon med ett hjärtligt skratt. – Jag behöver korset mer än någonsin.

För även om Fedora har segrat i många förhållanden i livet kan hon berätta att Gud ständigt uppenbarar nya områden som leder till en djupare rensning.

– Men jag jobbar fortfarande med min ilska. Många segrar är vunna, men jag kämpar fortfarande mot denna fiende. Och jag tror att jag ska vinna en fullständig seger över det. Jag tror av hela mitt hjärta att jag kommer att vinna.

Som mamma till sex, händer det att det gamla temperamentet dyker upp igen. När barnen bråkar och tjatar och alla vill ha en bit av henne kan Fedora känna frustrationen bubbla upp. Men då vet hon kamptekniken. Hon vet att hon inte behöver ge efter för frestelsen att bli arg.

I sin jäktiga vardag har hon dock inte lika mycket tid som förut till att läsa i Guds ord, men då har det varit en stor hjälp att sjunga trostyrkande sånger. Att sjunga sånger skrivna av gudfruktiga män och kvinnor som har levt ett liv trofast mot Gud, fyller hemmet med en god ande.

– Och allt som vill få mig att säga: «Tyst allihop!», «Gå till ditt rum» – självklart måste man göra det emellanåt, lägger hon snabbt till, – Men först måste jag bli helt lugn. Sedan kan jag organisera barnen, säger hon med ett hjärtligt skratt.

– Prova det!

Jag frågar henne slutligen vad hon skulle ha sagt till någon som inte tror på korsets kraft och hjälp till seger i frestelserna.

– Om de inte tror så hade jag sagt – Prova det först! Prova det! Och om det inte hjäper dig, då vet jag inte… Då hade jag blivit väldigt överraskad, skrattar hon

– Men prova det. Den helige Ande är full av kraft till att hjälpa dig i alla situationer.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.