Hur kan jag höra Guds röst?
Som kristen med en önskan om att behaga Gud är jag beroende av hans råd och vägledning. Men hur ska jag kunna finna honom? Hur kan jag höra Guds röst?
Som kristen med en önskan om att behaga Gud är jag beroende av hans råd och vägledning. Men hur ska jag kunna finna honom? Hur kan jag höra Guds röst?
Väckarklockan ringer och jag springer nerför trappan. Jag glömde ordna matsäcken igår kväll, men har inte tid att fixa det nu. Jag måste se igenom mina anteckningar för sista gången innan provet. Det är stilla i bilen på väg till skolan, och mina tankar vänder sig mot Gud. Jag önskar att göra hans vilja och jag längtar efter att höra hans röst. Jag vet att även mitt i livets jäkt önskar Gud att tala till mig – men hur ska jag kunna höra honom?
Jag vet att Gud talar till mig varje dag
Ljudet av en svag susning
Tusentals tankar flyger genom mitt huvud varje timme, men hur är mitt förhållande till Gud? Har jag en uppriktig längtan efter att behaga Gud med mina tankar, ord och gärningar? När jag har denna längtan så öppnar Gud mitt öra för sin stämma. Jag vet att jag aldrig har hört Guds röst på samma sätt som jag hör folk runt mig prata, men jag vet att Gud talar till mig varje dag.
En historia om profeten Elia illustrerar på ett bra sätt hur Gud talar till mig i mitt hjärta. När Herrens ord kom till Elia och sa att han skulle ställa sig på berget inför Herren så fanns inte Gud i den starka stormen som ryckte loss berg och bröt sönder klippor, och han fanns inte i jordbävningen eller elden heller, men efter elden hörde Elia Gud i ”ljudet av en svag susning” (Första Kungaboken 19:11-12).
Snar till att lyda
Så hur kan jag höra denna ”svaga susningen” som talar till mig? När jag till exempel kommer i en svår situation och blir påmind om en bibelvers som styrker mig.
Gud påminner mig också om att göra det goda, men samtidigt så visar han mig synden som bor i min mänskliga natur. Jag kan till exempel bli frestad att bli irriterad på folk jag har att göra med i det dagliga, även om jag prövar att välsigna dem. Om mitt öra är öppet så hör jag när Gud påpekar att det är mina egna egoistiska krav som är källan till problemet, och då får jag en möjlighet att korsfästa dessa krav så att jag kan förändras!
När jag är snar till att lyda Guds röst så fortsätter han att tala till mig. Det är inte alltid lika lätt att vara lydig mot det jag hör. Vanligtvis kostar det mig min egen vilja där jag måste ge upp mina egna önskningar och meningar för att göra det som den svaga susningen säger att jag ska göra. När jag hör och lyder så växer min personliga förbindelse med Gud sig starkare och djupare!
Jag måste ge upp mina egna önskningar och meningar för att göra det som den svaga susningen säger att jag ska göra
Ett liv fyllt av frid och glädje
I Jakobsbrevet 4:8 står det att om jag närmar mig Gud så ska han närma sig mig. Jag har upplevt att när jag läser i Bibeln och ber, så sänder Gud mig hjälp att leva efter hans vilja. Han talar tydligt till mig om dagen. Han visar mig inte bara hur jag kan göra saker bättre i det yttre, men han visar mig också synden som bor i min mänskliga natur, det som gör livet svårt för mig själv och för dem runt mig. När jag ber till honom i nöd över min egen synd, ger han möjlighet att övervinna den och styrka till att genomföra det!
För att hålla mig nära Gud måste jag vara öppen och redo att lyda hans vilja. Jag måste vara i närheten för att höra. Om jag har en motvillig inställning till Guds bud så förblir jag på avstånd. ”Den som har öron må höra.” Den här förmaningen upprepas många gånger i Uppenbarelseboken. Om jag hör så får min ande näring från Gud och på det sättet kan jag även bli till hjälp för de andra runt mig. Det här är verkligen ett liv som behagar Gud.
Att lyssna på Guds röst och vara lydig mot honom har gjort mig väldigt lycklig! Gud önskar frigöra mig från min syndiga människonatur. När jag ger akt på hans röst mitt i livets jäkt, kan den här processen ske i mig. Den här processen kallas för helgelse och det är ett liv fyllt av frid och glädje!
Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.