Hur kan jag leva ett kristet liv?

Hur kan jag leva ett kristet liv?

I Bibeln står det att vi som människor har en syndig natur. Om det stämmer, hur kan jag då leva ett kristet liv? Finns det ett sätt att bli fri från min medfödda natur?

4 min ·

“Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott.” (1 Mosebok 1:31) Ingen av oss skapades för att synda. Som utgångspunkt visste vi inte ens skillnaden mellan gott och ont. (1 Mosebok 3:5). Så vart kommer synden ifrån egentligen?

Det är en vanlig tisdagseftermiddag i min klass och ämnet är samhällskunskap. Tjejen bredvid mig sitter och ritar och killen bakom mig ser ut att sova. Läraren har precis ställt oss frågan “Vad tror ni är den bästa regeringsformen?” Tystnad. Han försöker en gång till. “Är diktatur bäst? Kanske demokrati eller republik?” Innan någon hinner säga sin åsikt fortsätter han, “För att kunna veta hur man ska styra ett folk måste man fråga sig: “Vad är deras inneboende natur? Är människan god eller ond?” De flesta i klassen blir först osäkra. Själv börjar jag tänka på vad Bibeln säger om detta.

Ingen av oss skapades för att synda

Jag läser i 1 Mosebok 1:31 “Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott.” Ingen av oss skapades för att synda. Som utgångspunkt visste vi inte ens skillnaden mellan gott och ont. Så vart kommer egentligen synden ifrån? Jag fortsätter att läsa hur Gud talar till Adam och Eva i Edens lustgård. “Och HERREN Gud gav mannen denna befallning: "Du kan fritt äta av alla träd i lustgården, men av trädet med kunskap om gott och ont skall du inte äta, ty den dag du äter av det skall du döden dö.”  (1 Mosebok 2:16-17) Men Satan, ormen, får Eva till att ifrågasätta det Gud säger: “Ni skall visst inte dö! Men Gud vet att den dag ni äter av den skall era ögon öppnas, så att ni blir som Gud med kunskap om gott och ont.”

På detta sätt lyckades Satan att fresta Eva till att svika Gud. Då hon och Adam gav efter för frestelsen fick de en syndig natur. Denna syndiga natur ärvde i sin tur hela den efterkommande mänskligheten. “Och HERREN såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda.” (1 Mosebok 6:5)

Om all denna synd och ondska kommer från min egen natur, hur kan jag då ens hoppas på att leva ett kristet liv i verkligheten?

Jesus förklarar även hur människans natur blev syndig på grund av syndafallet: “Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap.” (Markus 7:21-22) Om all denna synd och ondska kommer från min egen natur, hur kan jag då ens hoppas på att leva ett kristet liv i verkligheten?

Jesus kom av en enda orsak: att befria mig från den jag är av naturen för att skapa något helt nytt i mig till Guds ära. “Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.” (Hebr 4:15) Jesus var till det yttre lik en syndig människa (Rom. 8:3), något som innebär att han blev frestad precis som vi, men han var trofast mot Guds plan för honom och besegrade alla frestelser i sitt liv.

Jesus kom för att skapa något helt nytt i mig

Jesus har öppnat en helt ny väg för mig så att jag kan följa efter honom och lyda hans röst i mitt hjärta istället för att följa mina egna lustar, stolthet och allt annat som bor i min mänskliga natur. Han är här för att hjälpa mig som det står skrivet i Hebreerbrevet 4:16: “Låt oss därför frimodigt gå fram till nådens tron för att få barmhärtighet och finna nåd till hjälp i rätt tid.” På detta sätt kan jag också leva det goda segrande livet som Jesus levde här på jorden!

Oavsett vilken regeringsform som regerar på jorden, har jag ett hopp om att bli lik Jesus och se fram emot en ny himmel och en ny jord där rättfärdigheten bor. (2 Pet 3:13) Den nya gudomliga naturen jag får genom trofasthet i detta liv kommer att ha ett evigt värde där! (2 Pet 1:3-4)

Den nya gudomliga naturen jag får genom trofasthet i detta liv kommer att ha ett evigt värde där!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.