Hur vet jag att inte Bibeln är påhittad?

Hur vet jag att inte Bibeln är påhittad?

Har du någon gång frågat dig själv huruvida Bibeln är påhittad eller inte? Det är en stor fråga. Jag tänker på det i dag och frågar mig själv hur jag egentligen vet det … På nätet hittar jag alla möjliga olika svar. […]

5 min ·

Har du någon gång frågat dig själv huruvida Bibeln är påhittad eller inte? Det är en stor fråga. Jag tänker på det i dag och frågar mig själv hur jag egentligen vet det …

På nätet hittar jag alla möjliga olika svar. Vetenskaplig och historisk information, uppfyllda profetior osv, men hur vet jag att Bibeln gäller just för mig, för mitt liv och den tid vi lever i? Bibeln har varit grunden för mitt liv sedan jag var en liten flicka. Jag minns att jag brukade sitta och lyssna på min mamma tillsammans med mina syskon när hon läste historier från Bibeln innan vi skulle lägga oss. Historierna var levande för mig. Troshjältar som utförde stora dåd genom Gud. Jesus och apostlarna som utförde mirakel. Jag tyckte extra mycket om historien om Ester. En riktig saga med en flicka som blev drottning och räddade sitt folk! Jag såg allt framför mig medan jag lyssnade med huvudet lutat mot mammas axel och bilderna har egentligen aldrig riktigt försvunnit.

Men hur vet jag att Bibeln gäller just för mig, för mitt liv och den tid vi lever i?

Mer än en sagobok

När jag växte upp började jag inse att Bibeln inte bara var en sagobok. Jag lärde att historierna och Bibelns lära fortfarande är relevant idag. De är vägvisare för mig, för att leda mig att vandra på rätt väg i mitt liv. Livet som Jesus och lärjungarna levde, som beskrivs så levande i Bibeln, har gett mig en mall för mitt eget liv.

Jag frågar en vän om hon kan kasta lite mer ljus på temat. Hon är en äldre kvinna och jag litar på hennes visdom och erfarenhet. ”Vi vet att Bibeln är sann och att det är Guds ord för när vi gör det som står blir resultatet det samma som beskrivs i Bibeln. Om jag ger till exempel, så blir jag lycklig. Om jag ödmjukar mig själv, får jag nåd. Om jag ber till Gud, hör han och svarar osv. (2 Kor. 9:6-7, Jak. 4:6, Jer. 29:12-14)

Jag känner igen mig i hennes svar. Jag vet att detta är något som jag själv har upplevt. Det börjar med ett steg i tro och när jag är lydig mot denna tro, börjar jag att uppleva att principerna som står i Bibeln kan förändra mitt liv och ökar på så sätt min tro.

Vi vet att Bibeln är sann och att det är Guds ord för när vi gör det som står blir resultatet det samma som beskrivs i Bibeln.

Hur har tron påverkat mitt liv?

Jag tänker tillbaka på mitt liv och ser att det faktiskt har skedd förändring i mitt liv, allteftersom jag har arbetat och varit lydig mot Guds ord under årens lopp. Jag vet att det fortfarande är mycket kvar av det verk som Gud vill göra i mitt liv innan det är fullbordat, men jag kan också se att det redan har skett en förvandling inom mig.

Jag blir till exempel väldigt lätt orolig av naturen. Jag kunde oroa mig för allt som till exempel framtiden, det förflutna, min familj eller mitt jobb, men i Fil. 4:6-7 står det: ”Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse.” Jag har verkligen jobbat med denna vers i mitt liv. Jag har bett till Gud och kämpat mot oron som kommer så lätt till mig, och sakta men säkert har jag märkt att Guds frid fyller mitt hjärta och sinne. Jag lär mig att lita på honom och inte bekymra mig för något och friden som kommer av det är märkbar. Jag upplever att Guds ord är sant!

På grund av tro, och lydnad mot tron, förvandlas jag.

Det största undret av alla

När jag nu tänker på troshjältarna som jag brukade höra om, så vet jag att jag kan bli en av dem. Jag kan själv bli en av dessa historier med alla sina mirakel. Inte genom att slå ihjäl jättar eller förvandla vatten till vin, utan att bli förvandlad genom tro och lydnad mot tron. Det är det största av alla under och kan inte göras utan Guds ord.

Så om du undrar hur jag vet att Bibeln inte är påhittad, så svarar jag med en utmaning. Prova leva detta liv som det lär oss. Var lydig. Se om du inte själv får uppleva sanningen i det.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.