Jag är begeistrad i evangeliet!

Jag är begeistrad i evangeliet!

En helt vanlig sydafrikan berättar om hur evangeliet förändrar hans vardag.

Rudolph har passerat 30 och kommer från Pretoria i Sydafrika. För många kan Afrika låta spännande och exotiskt, men Rudolph har ingen speciell livshistoria eller några osannolika upplevelser att berätta om. Det han vill berätta för mig om, är evangeliet som har blivit så värdefullt för honom.

–Jag heter Rudolph, kommer från Pretoria i Sydafrika och jag är väldigt begeistrad i evangeliet!

Det var ju också ett sätt att presentera sig på, så jag ber om en förklaring. Vad är det för evangelium och varför är han så entusiastisk för det?

Evangeliet gör dig glad. Alltid glad! Den gör dig tacksam. Alltid tacksam!

– Evangeliet gör dig glad. Alltid glad! Den gör dig tacksam. Alltid tacksam! Det spelar ingen roll vad som händer mig, om folk är snälla eller elaka mot mig. Evangeliet gör att jag kan vara glad i de situationer som jag är i och som Gud har satt mig i. Situationerna eller människorna runt mig behöver inte ändra sig för mig. Jag kan förändra mig själv och på det sättet bli lycklig.

– Evangeliet betyder att jag kan göra Guds vilja och inte behöver göra min egen vilja längre. Jag kan koncentrera mig på det som arbetar i mig, anden som talar till mig och som kan leda mig till livet. Jag måste vara lydig mot det. Jag kan öva mig i att ha mina tankar i himmelen, där Jesus är och få ett nytt tankeliv.

– Lever jag efter mina känslor, så tror jag inte, men om jag tror även om det inte känns så, är det möjligt att segra över synden.

"Seger över synd. Seger över mina lustar och begärelser. Seger över mina fallenheter"

Rudolph växte upp i ett hem där hans mor och far hade praktiserat detta levnadssätt och var lyckliga människor. Ändå kunde det hända att han om kvällen låg i sin säng och kände en stor sorg inom sig, eftersom han visste med sig själv att han inte hade detta liv som var fyllt med lycka och frid. Det var då som det liv han såg hos sina föräldrar och vänner, överbevisade honom om en ny och bättre väg.

"Jag kom till en punkt där jag visste att det måtte finnas ett evangelium. Något som kunde ge mig detta liv."

Det är tydligt att det evangelium han pratar om, har gjort ett intryck på honom. Men hur är det en vanlig måndags morgon, när han är trött och känslorna inte är på topp. Hur är det då? Är han lika entusiastisk?

– Det är en dålig idé att leva efter sina känslor. Det ljuger för dig. Nej, jag använder hellre Guds ord som ett ankare som inte låter sig rubbas.

Han visar ett Guds ord för mig, som han själv har använt många gånger då förnuftet och känslorna har sagt att dagen är usel: "Detta är den dag som Herren har gjort, låt oss på den jubla och vara glada!". Psaltaren 118, 24

– Denna dag har Gud gjort för mig. Han har faktiskt en plan. Han har förberett allt. Det gäller ju även de dagar som du gruvar dig för något, eller då du vet om något som ska hända som du gärna skulle varit förutan.

"Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp", Jeremia 29,11

–  Dessa hoppfulla tankar har Gud för oss – en hoppfull framtid. Han har tankar om att det ska lyckas för oss. Att det är möjligt för oss att följa Jesus i de fotspår han lämnade efter sig. Vad dumt att då ha egna tankar för sig, såsom «Det funkar inte idag» eller «Jag måste vara en syndare resten av livet». Det hade ju varit lite konstigt om Jesus faktiskt banade en väg för oss här på jorden, efterlämnade några fotspår, och sedan satt uppe i himlen och tänkte «ja, du kan ju pröva, men det kommer knappast att lyckas för dig». Nej, sanningen är att han har tankar om seger för dig. Han vet att det kan lyckas för dig, att vinna seger i alla livets förhållanden. Du måste bara tro på det!

Jag har mött många spännande människor genom livet, den ena med en mer spännande och inspirerande livshistoria än den andre. Rudolf berättade ingen sådan historia för mig, men det är ändå tydligt att han har ett väldigt intressant liv, där evangeliet utgör en skillnad i hans vardag. En skillnad som består i att han hittar Jesu fotspår och vandrar i dem i sina vardagliga situationer. Jesus blev prövad i allt som vi blir prövade i, men han segrade alltid och det är dessa fotspår vi kan följa efter i. Ja, så är det kanske inte så svårt ändå att förstå varför Rudolf är så begeistrad i evangeliet…

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.