Vad är Guds plan för mig?

Vad är Guds plan för mig?

Jag var säker på min tro, men absolut inte säker på min framtid…

6 min ·

Jag var äntligen färdig med gymnasiet. Livet verkade helt öppet. Men nu var det på tiden att ta några stora beslut. Vad skulle hända om jag valde ”fel”? Hur skulle jag kunna veta exakt vad Guds vilja för mitt liv var?

Jag var säker på min tro, men absolut inte säker på min framtid och hur jag skulle bemöta den. Jag var övertygad om att Gud hade en plan för mig. Jag ville så gärna välja rätt så att mitt val gick enligt den planen.

Vilken utbildning bör jag välja?

Gymnasietiden närmar sig sitt slut och i huvudet maler om och om igen samma gnagande fråga. Den knackar på mina tankar med jämna mellanrum under dagen och speciellt på kvällen när jag har lagt mig. Den stora ”Vad ska jag bli när jag blir stor?”-frågan har tillslut träffat mig med sin fulla kraft. Den har plötsligt blivit lika verklig som de slitna skolböckerna jag snart ska packa ihop.

Universiteten och högskolorna lockar och drar i mig med alla möjliga studier. Mina tankar besöker varenda en och jag läser mycket om de olika inriktningarna jag kan välja bland. Alldeles för många inriktningar enligt mig; jag tycker nämligen verkligen inte om att behöva välja. Vad händer om jag väljer fel? Då kan väl inte Gud genomföra sin plan med mig? Jag skulle önska att jag visste precis vad Gud vill med mig, tänker jag ofta. Mina känslor åker berg- och dalbana och jag känner mig sliten.

Jag skulle önska att jag visste precis vad Gud vill med mig, tänker jag ofta.

Allt samverkar till det bästa – oavsett val?

En dag vaknade jag upp med en bibelvers som löste upp hela knuten och den har hjälp mig i många situationer sedan dess.

"Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut." (Romarbrevet 8:28)

Där var svaret. Så enkelt. Det var som om någon hade tänt lampan i ett mörkt rum. Så länge jag är säker på att jag vill tjäna Gud av hela mitt hjärta, så är det det som betyder något för Gud. Han som har makten över himmel och jord kan självklart vända allt så att det blir till det bästa för mig.

Ett enklare liv

Det beror inte på min utbildning eller på mina förmågor om Gud har användning för mig. Det beror på mitt sinnelag.

Det var som om en tung säck blev lyft från mina axlar i samma ögonblick. För första gången på länge kände jag hur ett lugn spred sig i hela kroppen. Jag blev i ett slag helt övertygad om att Gud skulle välsigna mitt val, oavsett vad det var. Det beror inte på min utbildning eller på mina förmågor om Gud har användning för mig. Det beror på mitt sinnelag.

När jag har det sinnelaget, att min stora önskan är att tjäna Gud med mitt liv, så blir jag också intresserad av att finna sanningen om mig själv. Vare sig det går bra eller dåligt i de praktiska val jag tagit, så kan Gud ändå alltid lära mig att vandra som en sann och äkta lärjunge. Jag kan få ut himmelska värden ur varje situation.

Det är hans plan med mig. Att jag ska få reda på vad som kommer fram ur mitt kött så att jag kan ta upp kampen emot det. Och vad är det som kommer fram ur mitt kött? Det är bara sådant som jag egentligen helst vill bli av med som egoism, bekymrande tankar, lust och begär osv. Han ger mig all den kraft jag behöver för att segra över dessa frestelser, före de blir till synd.

Ett liv med Gud och hans välsignelse.

Detta har sedan dess hjälpt mig mycket i livet. Ofta kan situationer verka kompliserade och svåra, men då kan jag påminna mig själv om löftet från Gud, att ” för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa”. Med den inställningen kan alltså Gud, i livets alla förhållanden, visa mig vad hans vilja är. Om jag följer den så blir jag välsignad och får ta del av det eviga livet.

Då kan jag enkelt och lätt fatta ett beslut och vara säker på att Gud är med mig. Jag älskar ju Gud!

När jag ser på det ur den vinkeln, så förenklar det alltid saken på ett underligt sätt. Då kan jag enkelt och lätt fatta ett beslut och vara säker på att Gud är med mig. Jag älskar ju Gud! Hans makt till att vända och ordna situationer går långt över vårt förstånd.

"Ty Herrens ögon överfar hela jorden, för att han med sin kraft skall hjälpa dem som med sina hjärtan ger sig hän åt honom." (2 Krönikeboken 16:9)

Det är fantastiskt att veta att Gud alltid ser och stöttar mig. För resten av mitt liv kan jag vila tryggt i hans hand, oavsett vad som händer. Jag vill fortsätta kämpa emot synden i mig, för jag har fått uppleva den glädje det ger. Gud stöttar verkligen den som har ett helt hjärta för honom! Det är jag otroligt tacksam för.

Gud visade mig inte klart och tydligt vad jag skulle studera men han visade mig att det allra viktigaste för honom är att jag älskar honom och vill leva det liv han har kallat mig till.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.