Mina nycklar till seger över synd

Mina nycklar till seger över synd

En del saker har varit avgörande för Carl för att komma till ett segrande liv. Kanske de även hjälper dig!

7 min ·

För att få seger över synden i mitt kristna liv har jag funnit något som man kan kalla "nycklar". Detta är nycklar som jag långsamt har lärt mig efter många fall innan jag äntligen kom till ett segrande liv. Huvudversen att ha minnas för alla dessa nycklar är: "Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd." Jak 4:6. Om jag är stolt är dessa nycklar till ingen nytta för mig, men om jag är ödmjuk, hjälper det min själ att bli frälst.

1. Kom till tro på att Gud har kallat dig till att segra över synden

Detta är viktigt eftersom Satan, även kallad "anklagaren" försöker intala mig att jag aldrig kan segra över synden i och med att jag så lätt blir frestad. Det blev väldigt klart för mig att Gud har utvalt mig efter att jag hörde någon säga: "Du kan vara säker på att Gud har kallat dig om du längtar efter att tjäna honom, eftersom Gud är rättfärdig och aldrig hade satt en längtan i ditt hjärta om han inte hade tänkt uppfylla den." Det gjorde det enkelt för mig, eftersom jag kände att jag ville leva välbehagligt för Gud. Trots att jag inte visste exakt vad det innebar.

Ända sedan dess har jag trott att Gud har kallat mig, även när jag ser hur fort jag frestas till t ex ilska och otålighet, och därmed får se hur eländig min nedärvda mänskliga natur faktiskt är. När anklagaren försöker använda denna uselhet som en ursäkt till att jag ska synda, som om jag "inte kan göra något annat", använder jag dessa ord som försvar:

"Bröder, se på er egen kallelse. Inte många av er var visa om man ser till det yttre, inte många var mäktiga, inte många av förnäm släkt. Nej, det som för världen var dåraktigt har Gud utvalt för att låta de visa stå där med skam, och det som för världen var svagt har Gud utvalt för att låta det starka stå där med skam,  och det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt för att göra till intet det som var till […]" 1 or 1:26-28.

Jag kan glädja mig över att jag passar in i denna kategori tillsammans med Paulus och alla andra som har vandrat denna väg före mig. Jag har ingen orsak till att bli modfälld när jag befinner mig i ett sådant sällskap, för jag lever ett liv i hopp om vad som kan bli.

2. Erkänn egen svaghet

Detta har varit den svåraste nyckeln att lära sig. Som människa kan jag ge mig frihet till mycket som jag egentligen inte borde göra. Det kan vara att t ex se ett TV-program som jag egentligen inte borde se. Detta ger mig problem om jag vill hålla mig ren. Jag vill vara ren, men är har nu huvudet fullt av orena bilder eller skämt, eftersom jag inte avstod från att se det dumma programmet som jag visste att jag borde ha gjort.  Istället gav jag efter för förnuftet som om de aldrig "visar" något på TV som inte är bra för en. Det är ju bara lögn eftersom det nästan är omöjligt att höra något och inte få en mental bild av det. Samma gäller läsning. Jag har märkt att de mentala bilderna kan komma tillbaka till mig och plåga mig senare, och det beror i grund och botten på att jag inte erkände min svaghet när det gäller mina lustar.

"Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet, men allt bygger inte upp." 1 Kor 10:23.

Den här versen måste jag hålla fast på, så att jag inte förvillar mig bort från sanningen. Sanningen är att jag är extremt svag. Sexuella frestelser ligger rätt vid dörrtröskeln. Hela världen plågas av det, även mig som kristen, om jag ger mig själv falsk frihet. Varje person måste själv avgöra vad de måste ge upp för att leva välbehagligt och hålla sig själv ren. För mig gäller det att vara otroligt försiktig med vad jag ser, läser och hör från all sorts media. Jag kan inte tillåta mig att göra saker som jag inte borde om jag är helt ärlig med mig själv om vad som är till hjälp och vad som uppbygger.

3. Sök samhörighet!

Detta har mycket att göra med nummer två. Jag förstår att jag är svag, men samhörighet med bröder och systrar som kämpar samma kamp kan ge mig styrka och uppmuntra mig otroligt mycket. En soldat bör aldrig missa chansen till att få ny kraft till striden!

Jag är så lyckligt lottad att jag har fått vara en del av en församling där många runt mig också har haft en längtan efter seger över synd. Det är mitt ansvar att följa dessa nödvändiga förmaningar som författaren av Hebreerbrevet ger oss:

"Låt oss ge akt på varandra och uppmuntra varandra till kärlek och goda gärningar. Låt oss inte överge våra egna sammankomster, som en del har för vana, utan uppmuntra varandra, detta så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig. " Hebr 10:24.

Samhörighet måste bli en prioritet för mig, av den enkla orsaken att jag behöver. Utan det ser jag att mitt liv mister kraft och mål. Jag blir osäker på vad jag egentligen vill eller vad som är viktigt. Det har varit en enorm hjälp för mig för att komma till ett liv i seger över synden.

4. Kalla synden för vad den är!

Jag har mer och mer insett att om jag inte medvetet benämner synden för vad den är, blir jag likgiltig och lat. Många av de grova synderna i Bibeln är i dag helt accepterat i världen.

Att tala bakom ryggen på andra t ex. Alla talar bakom ryggen på varandra. Man kanske inte kallar det att tala bakom ryggen, men det är det man gör trots att man försöker rättfärdiga det. Jag måste komma ihåg att de som talar bakom ryggen på andra klassificeras i Rom 1:30 tillsammans med de som hatar Gud! När jag förstår hur Gud ser på det, inser jag även hur allvarligt det är att tala bakom ryggen på någon.

Jag känner ett behov för att be om ett större allvar och hat mot synden. Guds standard för synd måste även vara min standard. Det är omöjligt att synda på ett område utan att även börja ge efter på andra områden också. Synden smyger sig på. Det börjar på ett område, och innan jag vet ordet av det är jag tillbaka till att vara bunden på många områden. Detta har jag personligen upplevt, och kan vittna om att det är sant.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.