När det går bra för de andra

När det går bra för de andra

«Allt samverkar till det bästa för mig.» Att tro detta är fantastiskt, och vi är lyckligt lottade som kan tro det! Men hur gör jag i praktiken, när jag till exempel är frestad att avundas?

«Allt samverkar till det bästa för mig.» Att tro detta är fantastiskt, och vi är lyckligt lottade som kan tro det! Men hur gör jag i praktiken, när jag till exempel är frestad att avundas?

«Livet är allt jag drömt att det skulle vara», proklamerar en av mina vänners Facebook-status djärvt.

– Tja, vissa människor verkar ha allt, är min första tanke när jag läser detta.

Karriärhälsa, pengar, make, underbara barn, talang. Jag kan inte säga att min första reaktion är att glädjas å deras vägnar. Varför ska jag tillbringa mitt liv med att vara glad för andras framgångar, när jag känner att mina egna drömmar har gått i kras? Dessa känslor är starka, nästan överväldigande. Jag känner mig arg.

Medan jag sitter där och dessa känslor och tankar väller upp, ber jag en kort bön: «Gud hjälp mig, jag vill inte vara sådan här!»

Dessa känslor är starka, nästan överväldigande.

Då kommer jag ihåg en kort vers som en vän delade med mig för några år sedan: Ödmjuka er alltså under Guds mäktiga hand … (1 Petr 5:6).

Jag tänker på orden och har en inre önskan att lyda dem. Jag vet, synnerligen efter att ha följt med denna väns liv som delade orden med mig, att lydnad till detta Guds ord kommer att leda mig till fred och en djup glädje. Detta är ett liv som är orubbligt, oavsett omständigheter! Jag vet att jag är i Guds händer och att allt som sker är det allra bästa för mig.

Vänd från det jordiska mot det himmelska

Jag väljer att avslå protesterande tankar, avundsjuka och självömkan och får en djup bekräftelse i mitt sinne om att Gud är nöjd med mig. Jag börjar få tankar som:

Jag väljer att avslå protesterande tankar, avundsjuka och självömkan och får en djup bekräftelse i mitt sinne om att Gud är nöjd med mig.

– Varför inte tänka på att göra det bra för andra? Finns det inte människor som har det mycket värre än dig? Varför tänker du endast på dig själv? ». Mina «ögon» ser sig runt, och en efter en dyker olika människor upp i mitt hjärta. Deras behov är större än mina. Jag börjar be för dem, skickar några vänliga textmeddelanden, får inspiration om vad som kan vara gott för dem. Mitt hjärta utvidgas till att omfatta och ta hand om de andra!

Jag lägger mig själv undan. Är inte detta det fantastiska livet som Jesus levde? Han kom inte för att bli betjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv. Tänk på hur lyckligt lottad jag är som kan följa honom och inte leva enligt mina naturliga tankar och känslor som ofta endast medför elände, utan istället göra gott och sprida välsignelse!

Bibeln uppmanar oss också att glädjas med de glada, och jag har redan upplevt detta till en viss del. Det ger mig ett mycket meningsfullt och lyckligt liv, trots att mina situationer inte alltid motsvarar mina «drömmar». Måtte mina ögon vändas bort från jordiska fördelar till det som är himmelskt – till det som ger verklig tillfredsställelse och glädje. Guds ord är sant.
 

Ty den som älskar livet och vill se goda dagar skall avhålla sin tunga från det som är ont och sina läppar från att tala svek.
Han skall vända sig bort från det onda och göra det goda, söka efter frid och sträva efter den!
1 Petr 3:10-11

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.