Nyårslöften

Nyårslöften

Nyårslöften är en bra sak. Vi får en liten spark där bak så vi faktiskt kan genomföra något som kanske har varit planerat sedan länge.

Nyårslöften är en bra sak. Vi får en liten spark där bak så vi faktiskt kan genomföra något som kanske har varit planerat sedan länge. Grip möjligheten till seger idag – inte för att det är nyår, men för att Gud kallade oss till att ta upp vårt kors varje dag!

När vi nu går in i ännu ett nytt år, har många av oss som tradition att ge nyårslöften av olika slag. Nu ska man äntligen ta tag i ovanorna, en gång för alla. Har du inte varit så duktig med att träna, är det dags för en ny och aktiv vardag. Har man kanske ätit lite för mycket, av det man helst inte ska stoppa i sig, tar detta slut när klockan passerar midnatt vid årsskiftet. Från och med 1:a januari ska det bli något helt nytt! ”Jag ska aldrig mer…” eller ”från och med nu ska jag…”. De orden låter ganska bekanta. Det är väl inte första gången vi har sagt just detta? Klarar vi att hålla löftena den här gången?

Varför vänta tills just nu med att reagera?

Nyårslöften är en bra sak. Vi får en liten spark där bak så vi faktiskt kan genomföra något som kanske har varit planerat sedan länge. Men varför vänta tills just nu med att reagera? Varför gjorde vi inte något igår eller förra veckan? Kanske man har väntat i ett helt år, helt sedan förra januari, när det sprack redan efter två veckor? En sak är joggingrundan som inte fungerade precis så bra som den skulle, men hur är det med de verkliga synderna, de som hindrar Gud att göra en förvandling i oss? Lika trög med avtryckaren där?

”Ni vet inget om morgondagen. Vad är ert liv? Ni är en rök, som syns en liten stund och sedan försvinner.” (Jak 4:14).

Det måste hända något nu – den här sekunden!

Vi vet faktisk inte när vi har vår sista dag. Det spelar väl egentligen ingen roll om man hinner gå ner de fem kilona eller om man inte fick rest jorden runt. Det som verkligen är allvarligt är om man har ordnat sina saker med Gud! Har vi varit noggranna med våra tankar, rensat ut allt vi har sett av synd och egoism i våra liv? Vad säger samvetet: har något gömts undan eller sparats? Var planen att få detta i ordning? Det räcker tyvärr inte med planer och visioner den dagen man ska möta sin Skapare. Då räcker det inte att vi tänkte sluta vara lata och egoistiska efter nyår, eller från och med imorgon. Det måste hända något nu – den här sekunden!

Det är lika viktigt att fortsätta, inte ge upp, inte bli trög. Det blir mycket allvarliga konsekvenser av att dabba av efter några veckor när det gäller att tjäna Gud. Löper man på den här banan kan man inte sluta när samvetet är gott, eller halvgott. Men i motsättning till en trött och sliten joggare, som prövar att komma i form efter julen, så har en Jesu lärjunge en motivation och ett hopp av helt andra dimensioner.

”Men de som hoppas på HERREN får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De skyndar i väg utan att mattas, de färdas framåt utan att bli trötta.” (Jes 40:31).

Gud kallade oss till att ta upp vårt kors varje dag!

Dessa får sin kraft från Gud, en kraft som är långt starkare än muskler, långt större än mänskliga drömmar och visioner. Med Guds hjälp ska vi nå det mål vi har satt upp för oss: att få riklig del av Kristi liv. Grip möjligheten till seger idag – inte för att det är nyår, men för att Gud kallade oss till att ta upp vårt kors varje dag! (Luk 9:23).

”Detta är den dag som HERREN har gjort, låt oss på den jubla och vara glada!” (Ps 118:24).

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.