Synen vänd mot himlen

Synen vänd mot himlen

Sedan han var tonåring har Jerry Graham gradvis förlorat synen. Han har en obotlig genetisk ögonsjukdom. Mitt i allt detta har Jerry fått en syn vänd mot himlen.

6 min ·

Sedan han var tonåring har Jerry Graham gradvis förlorat synen. Han har en obotlig genetisk ögonsjukdom. Mitt i allt detta har Jerry fått en syn vänd mot himlen.

Gud ville något annat

"Självklart hoppades jag alltid att min syn skulle bli bättre", berättar Jerry, "men jag kände att Gud ville något annat. Min högsta önskan var att behaga honom. Vid en sammankomst i församlingen hade vi ett bönemöte där folk reste sig en efter en och bad om det ena eller det andra. Någon frågade mig om vad jag ville be om och jag bad om att förstå Gud bättre. Jag kan lova dig att han hörde den bönen och svarade!"

"Jag märkte tydligt att Gud gjorde något i mig genom allt detta. Jag ville inte att det skulle upphöra, även om det innebar mycket lidande."

Jag bad om att förstå Gud bättre.

Synen vänd mot himlen

"Jag åker ofta till en insjö med många gångvägar här i närheten. Där kan jag be i lugn och ro. Jag kommer särskilt ihåg en dag som jag var extra nedstämd. Jag gick och bad till Gud i min nöd. Jag såg upp mot himlen och tänkte: ”Där uppe finns det inga problem.” "

"Då kom jag att tänka på verserna i 2 Kor 4:17-18: ”Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet, som väger tungt och varar i evighet.” "

"Det var som ett förlösande ljus och det styrkte mig verkligen. Mina förhållanden ändrade sig inte, men min himmelska syn förändrades."

En bred umgängeskrets

Idag kan Jerry göra många saker som andra människor kan. Han promenerar, passar sitt barnbarn och lagar mat. Hans vita käpp hjälper honom att navigera och han har kommit på sätt att hålla kontakten med sina vänner.

"Efter ett möte letar jag upp en stol att sitta på och så kommer folk bort och sätter sig ner brevid mig. Jag har haft många otroligt goda samtal på det sättet och eftersom jag inte själv kan välja vem som kommer och sätter sig bredvid mig så har jag fått en bred umgängeskrets. Det är också ganska komiskt ibland. Jag har ofta upptäckt att jag pratar med en annan person än den jag trodde jag pratade med eller att personen har gått iväg och att jag sitter och pratar ut i luften helt ensam!"

"Jag tänker på det jag får"

"Det lönar sig för mig att tänka på det jag får, inte på det jag missar. Jag har vänner över hela världen. Jag är full av tacksamhet och blir alltmer tillfreds. Jag har människor i livet som jag bryr mig om och som bryr sig om mig. Jag har aldrig saknat något i denna världen. Jag har faktiskt mer än det jag behöver."

Jag har aldrig saknat något i denna världen. Jag har faktiskt mer än det jag behöver.

"Jag kan se fram emot en evighet tillsammans med de bästa och härligaste människorna som någonsin har levt på den här jorden. Saknar jag något? Nej. Men det finns mycket lidande i detta liv. Allt handlar om vart jag riktar blicken."

"Kanske har jag bara en dag kvar att leva, kanske ett år, kanske trettio. Kanske får jag synen tillbaka en dag. Kanske inte. Vilken skillnad gör det, så länge jag kan få större del i Gud. Han har ju redan gett mig det som är allra mest värdefullt. Om jag vinner hela världen, men förlorar min själ, vad vinner jag på det? Det blir en förlust för hela evigheten!"

Ingen frestelse är för stor

Vi måste antingen tro på Gud eller på våra egna känslor och det är tydligt att Gud är trofast även då våra känslor vacklar…

Trots sitt tillstånd är Jerry säker på sin tro på Gud och hans Ord. Han citerar en vers i 1 Kor 10:13, som har varit en stor hjälp för honom: ”Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.”

"Den här versen är ett mäktigt andligt vapen. Gud har sagt att han inte frestar oss över vår förmåga. Det är vår mänskliga natur som vill få oss att tro det motsatta: ”Det här är för mycket för mig, jag klarar det inte osv.” Vem ska jag tro på? För mig är svaret helt uppenbart: ”Låt det stå fast att Gud är sann och varje människa är en lögnare!” (Rom 3:4)

"Vi måste antingen tro på Gud eller på våra egna känslor och det är helt tydligt att Gud är trofast även då våra känslor vacklar. Jag tror att alla som älskar sanningen förstår detta. Det står också att vi inte är skyldiga att lyda köttet. Sådana tankar och känslor kan komma, men vi behöver inte vara slavar under dem."

"Det här är härliga och förlösande ord! Jag hoppas verkligen att alla i den här världen får del i det! Då står satan och hans härskara maktlösa. Det blir en lycklig dag!"

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.