Tro och förlossningsdepression

Efter att Jennifer hade fött sin första son fick hon “baby blues”.

Skriven av Kate Kohl
Tro och förlossningsdepression

Jennifer berättar här hur hon hanterade en depression utan att tappa tron.

Under graviditeten är hormonnivåerna i kvinnans kropp som högst. Efter födsel återgår de till sina normala nivåer. Detta kan resultera i att kvinnan känner sig gråtmild, ledsen, matt och utan energi när hon egentligen förväntas känna glädje och spänning över sin gåva från Gud.

Flera månader gick och nedstämdheten vägrade att släppa taget om Jennifer. Utan att förstå det kämpade hon mot mer än bara “baby blues”. Hon hade drabbats av förlossningsdepression, ett helt behandlingsbart tillstånd. Problemet var att hon inte förstod det förrän efter födseln av hennes andra barn. Hon skyllde sina känslor på sömnbrist, något som alla nyblivna mammor känner till.

Hon skyllde sina känslor på sömnbrist, något som alla nyblivna mammor känner till.

Känslan av förlossningsdepression

Eftersom 10-20 % av alla nyblivna mammor drabbas av förlossningsdepression, frågade jag Jennifer om hon kunde berätta sin historia, i hopp om att kunna hjälpa andra nyblivna mammor som kämpar med samma sak.

“I början hanterade jag det inte som jag borde ha gjort,” säger Jennifer. “Jag uppsökte inte en läkare. Det är definitivt något som man bör tala om med en läkare för att få medicinsk hjälp. Jag däremot visste inte med vad jag hade att göra.”

“Det påverkar hela dig och ändrar din personlighet. Jag hade absolut ingen energi för något överhuvudtaget. En så liten uppgift som att sitta på soffan och vika tvätt blev för mycket för mig. Jag kände mig ensam, modlös, psykiskt trött. Jag kände mig som en annan person än mitt vanliga jag. Vanligtvis älskade jag att umgås med människor, men det gjorde jag inte alls längre.

Jag kände mig som en annan person än mitt vanliga jag

“Det svåraste var att jag inte kände någon kontakt med mitt barn. Folk talar om kärleken man känner för sitt första barn, men jag kände inget överväldigande band mellan mig och min son. Jag bara gjorde jobbet som mamma för att jag var tvungen.”

“Egentligen var jag omringad av människor som brydde sig om mig och gjorde mycket för mig. Min man var otroligt stöttande, men han kände sig ofta onyttig och visste inte hur han kunde hjälpa mig och jag kände mig bara ensam.”

Hur man tar sig igenom

“Det som bar mig genom den tiden var min tillit till Gud. Förlossningsdepression kan påverka dig andligt. Man känner sig nedstämd och Satan kommer snabbt med tankar som får en att känna sig värre.”

“Du är helt oduglig och värdelös. Du duger inte till något,” försökte han inbilla mig en dag där jag som vanligt satt på soffan oförmögen att göra något annat än att ta hand om mitt barn.”

När jag bestämde mig för att klamra mig fast vid Gud i denna svåraste tid i mitt liv, så kände jag mig närmare honom än någonsin i livet.

“Men Satan är även känd som “Anklagaren” (Upp 12:10) och “Lögnens fader” (Joh 8:44). Jag avvisade de tankarna väl medveten om att hans enda syfte var att vända mig bort från Gud. När jag bestämde mig för att klamra mig fast vid Gud i denna svåraste tid i mitt liv, så kände jag mig närmare honom än någonsin i livet. Jag kunde alltid lita på Gud när depressionen härjade som värst. Jag kände aldrig att han lämnade mig. Ja, jag kände mig nedstämd, jag ville gråta och jag kände mig oduglig, men när jag bad kunde jag bokstavligen känna hur Gud bar mig genom situationerna, dagarna eller tankarna som var svåra för mig. Jag kände att Gud var nära, tog hand om mig och bar mig.”

”Jag blev frestad till att klaga. Det är lätt att tänka tankar som “Jag önskar att detta inte var mitt liv” eller “Varför måste det vara så här?” Jag såg på andra mammor och tyckte att de verkade ha det så lätt. Det var frestande att jämföra mig med dem, men det tankesättet föder bara oro. Jag valde att inte ge vika för den sortens tankar. Jag visste att jag måste kämpa mot varenda tanke om självmedlidande eller klagan, oavsett hur liten den var. Den sortens tankar kommer inte från Gud. Det innebar inte att jag fysiskt måste gå runt och le och skratta och låtsas känna mig bättre än jag gjorde, utan det betydde att jag aldrig släppte in anklagarens anda i hjärtat.”

“Depression kan lätt orsaka bitterhet, klagan, rädsla och många andra saker. Men det står skrivet: “Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” Jer 29:11.

“Det är inte lätt att klamra sig fast vid denna tro och stå emot Anklagaren när allt känns som för mycket. Men alternativet att låta Satans anklagelser, hopplöshet och förtvivlan styra mitt liv var inte aktuellt. Det ändrade inte mina känslor, men det bar mig igenom det.”

Hantering av skuldkänslor

“Den största frestelsen kan enkelt vara skuldkänslorna man känner för att man inte har de där överväldigande känslorna för sitt barn som man tycker att man borde ha. Istället kämpar man med tankar som “Jag vill inte göra det här. Det är inte alls som jag hade föreställt mig” eller “Jag vill inte vara mamma”. Man sitter och väntar på att de goda känslorna ska komma, men de kommer aldrig. Det bästa sättet att älska ditt barn under den tiden är att ta hand om det så bra du bara kan trots dina känslor. Gud hjälpte mig att göra det också. Självklart älskade jag mitt barn, jag kunde bara inte känna det.”
”Psalm 23 var en enorm hjälp för mig under den tiden.
Herren är min herde, mig skall intet fattas. Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. Han vederkvicker min själ, han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull. Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig.

Det bästa sättet att älska ditt barn under den tiden är att ta hand om det så bra du bara kan trots dina känslor.

“Ibland kändes det som att jag levde i dödsskuggans dal, men bara det att läsa dessa ord hjälpte. Det gjorde mig medveten om att Gud var med mig och tog hand om mig, oavsett mina känslor. Det var inte själva känslan av att han var där, utan vetskapen om det som hjälpte mig. Det är så viktigt att läsa Guds ord och dra honom närmare sig under sådana tider trots att man inte känner för det. Det gör att man kommer närmare honom och får frid och vila.

Närma er Gud, så skall han närma sig er.” Jak 4:8

Sjunga tro in i hjärtat

“Under de dagarna som jag satt på soffan och kände mig ledsen och nedstämd, angripen av mörka tankar, brukade jag öppna vår församlings sångbok och bara läsa sångerna för mig själv för att uppbygga mig. Särskilt den här:

“Han som själv, i Kristus, oss utvalde
Även innan världens grundval var.
Och när tiden kom Han kärligt talte
Mer än faders omsorg för oss har
Dag och natt Hans ömma hjärta bränner
Blott för dig att kunna göra väl.
Om du lägger allting i Hans händer
Skall du frälsas, ande, kropp och själ.

Det är så viktigt att läsa Guds ord för att dra honom närmare under sådana tider.

«Pröva Mig», så ljuder än Hans stämma.
Salig den som litar på Hans ord!
Även om en mor nu kunde glömma
Han är ömmare än någon mor…

“Ibland kändes det så, fast jag vet att så inte alls var fallet i verkligheten. Jag kände mig bara så ensam.”

“I det hjärta som sin nöd erkänner
Talar Han sitt underbara «bliv!»
Om du lägger allting i Hans händer
Öppnas himlens slussar i ditt liv.
(Herrens Vägar #295)

Närmare Gud

“Efter mitt andra barn insåg vi vad det hela handlade om och jag fick medicin. Det hjälpte mycket. Livet blev så mycket mer normalt efter det. Och nu när jag ser tillbaka på de mörka åren tänker jag inte längre på den mörka delen. Jag ser tillbaka på den tiden full av tacksamhet och skulle inte vilja ändra den på något sätt. Jag kom så nära Gud genom allt jag gick igenom.”

Ladda ner e-bok gratis

Jeg er korsfestet med Kristus

Skriven av Elias Aslaksen

Detta norska häfte baserar sig på Paulus ord i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig”. Här förklarar Elias Aslaksen betydelsen av detta, och hur läsaren kan ge samma vittnesbörd för sitt eget liv som Paulus kunde ge.