Vad de flesta inte vet om lidande

Vad de flesta inte vet om lidande

Många tror att de”lidanden och prövningar” som det står skrivet om i Bibeln är det samma som ”svårigheter”, men sanningen kan överraska dig!

Många tror att de ”lidanden och prövningar” som det står skrivet om i Bibeln är det samma som ”svårigheter”, med det är helt olika saker!

Lidanden och prövningar visar oss, om vi är mottagliga, exakt hur det ligger till med oss. Varenda gång – och något nyttigare kan det väl inte existera? Då får vi bevis på hur mycket vi har av Gud, och hur mycket vi inte har av Gud.

Däremot finns det inte ett enda ord om svårighet eller svårigheter i Bibeln! det finns inte i Bibeln, men det finns i människorna, för att de inte tror på det som står i Bibeln.

Var kommer svårigheterna ifrån?

Svårigheter uppstår om jag reagerar annorlunda än vad Guds ord säger att Hans vilja är att jag ska göra. Jag tar det på ett bakvänt sätt, jag reagerar felaktigt. Det finns inte en människa, inte något som de andra säger eller gör, eller inte säger eller gör, som kan vara en svårighet för mig eller dig. Svårigheterna uppstår bara för att du tar det bakvänt. Det betyder alltså att ingen annan kan skapa svårigheter för dig. Det är ett helt vansinnigt felaktigt begrepp, det är inte sant, det är en lögn. Ingen människa kan skapa svårigheter för dig eller skada dig! Ingen människa kan stå i vägen för dig!

Ingen människa kan orsaka att du blir olycklig – det är något du fixar själv vid att inte ta noga efter Guds ord.

Ingen människa kan orsaka att du blir olycklig – det är något du fixar själv vid att inte ta noga efter Guds ord. När man då, som dessvärre många gör, pratar och beklagar sig och gnäller över sina svårigheter – då menar de att de är de andra som har skaffat svårigheterna åt dem.

Men vad de gör utan att mena det, är att de berättar då för alla att de har tagit det bakvänt – det var inte det de önskade att säga. De berättar då att de inte lever efter Guds ord och de tar det bakvänt. Detta är ganska simpelt en radikal och fullständig hjälp till att bli kvitt allt som kallas svårigheter.

Man måste nästan fråga sig om det går an att reagera rätt på allt möjligt utan undantag. Går det an för mig att ta allt rätt utan undantag? Ja, allt är möjligt för den som tror.

Allt är möjligt för den som tror

Allt är möjligt för den som läser och ser nog så som det står, som tror på det av hela sitt hjärta, som älskar det och går in i det för att bli där resten av sitt liv – inte hoppas på att de ska bli lite bättre inom loppet av flera år.

Allt är möjligt för den som läser … och tror på det av hela sitt hjärta.

Romarbrevet 8:28 bekräftar till 100 % det som blivit sagt här: "Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det goda, för dem som är kallade efter hans beslut." I en starkare översättning står det: "Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa" — ”Allt” betyder allt som händer, alla personer, goda vänner och dåliga vänner, motståndare och fiender, orättfärdighet och dålig behandling – allt. Gud drar i trådarna och verkar så att det måste verka till vårat bästa.

Alla som talar om svårigheter, eller tror att de har svårigheter, tror inte på den versen.

All synd och brist på ljus kommer av att man inte ser noggrant på vad det står skrivet och inte tror på det som ett litet barn som inte har vett nog att tvivla. Inte en droppe av bekymring, inte en droppe missnöjdhet – vilket lyckligt liv! Då stortrivs man i ett kör. Vad ska man göra när någon gör något ont mot en? Det står ju tydligt skrivet precis som ABC – gengäld med gott står det. Det är vid tro som man kan leva efter Guds ord.

"Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta."

Frestelserna uppstår vid lidandet och prövningarna, vid det felaktiga och odrägliga osv som man möter – då frestas man till något. "Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta." (1 Kor 10:13) Det har alltså aldrig hänt står det. Allt det som en människa blir utsatt för, det har Gud bedömt att vidkommande har ämne till att bära. När man tar det på rätt så går det utmärkt.

Allt det som en människa blir utsatt för, det har Gud bedömt att vidkommande har ämne till att bära.

Det vanliga är att man tycker att lidanden är långvariga och till och med outhålliga – så illa kan det vara med oss för att vi inte tror på Guds ord. "Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt" (2 Kor 4:16-18) Halleluja, den är lätt står det, det er inte frågan om vad du tycker. Att du tycker något annat beror på att du inte tror på det ordet. Alla lidanden vara ett ögonblick och väger lätt.

Hva skal vi gjøre venner? Tro på Guds ord. Trofast følge det — det finnes ikke unntagelser. Menneskene tenker så lett at i dette tilfellet med meg er det annerledes. Har du hørt noe så frekt — når turen kommer til meg, så skal det forståes på en annen måte. Det er ugudelig, det er grufullt.

Ha det usynlige for øyet!

Da har en rett og slett hørt på Satan istedenfor å høre på Guds ord. Så kommer betingelsene i vers 18, «Vi har ikke det synlige for øye, men det usynlige.» Der ligger altså hunden begravet, man oppfyller ikke betingelsen.

Man er så opptatt med det nærværende, med det forholdet som er. Når man har det slik og har det vanskelig, så kommer en rett og slett ikke i hu at Gud lever. En har ikke Gud for øye, en har ikke evigheten for øye, en har ikke ens egen sjels frelse for øye — en bare stirrer seg blind på det som hender og det som skjer — på andre. Det er ugudelig.

Vanskelighetene lager man selv ved ikke å rette seg etter Guds ord, ved ikke bare å rette seg etter Guds ord, ved ikke bare å tenke på hva jeg skal gjøre.

Om man bortforklarer det aldri så mye, så har man altså da krav til andre. Å kreve er av djevelen, men å elske, tjene og gi, det er av Gud. Kjærligheten til Gud er at vi holder hans bud. Ta imot dette så blir det en ubeskrivelig frelse og fremgang, og det står åpent for enhver å ta imot det.

Måten jeg tar det på er avgjørende

Det går an på alt mulig å reagere slik at jeg blir enda lykkeligere

Måten å ta det på avgjør altså alt mulig, absolutt uten unntagelse. Det går an på alt mulig å reagere slik at jeg blir enda lykkeligere enn jeg var, det er hele forskjellen — ved alt det som hender — ved alt det jeg møter.

Det er aldri noen annen eller noe annet som er årsak til at det er dårlig med meg, det kan ikke være det, og det har aldri hendt. Lykke til på denne fullkomne lykkens vei.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.