Varför vill inte Gud höra på mig?

Varför vill inte Gud höra på mig?

Har du känt någon gång att Gud inte hör dig? Varför svarar Gud inte på dina böner?

Ibland kan livet upplevas ganska överväldigande. Men vem kan du vända dig till när det verkar som om inte ens Gud hör dig?

Har du känt någon gång att Gud inte alltid svarar på dina böner? Har du någon gång haft en dag då allting bara blir fel och du till slut ligger på sängen med kudden genomvåt av tårar, för det spelar ingen roll hur mycket du ropar till Gud så förändrar ingenting sig? Varför svarar inte Gud på dina böner?

”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.” (Romarbrevet 8:28).

Om du tror på att allt samverkar till det bästa, är det då inte troligt att Gud helt enkelt svarar på dina böner på ett annat sätt än du förväntat dig?

Är det då inte trolig att Gud helt enkelt svarar på dina böner på ett annat sätt än du har förväntat dig?

Tänk dig att du har med några arga kunder att göra på jobbet. De är rasande och skäller ut dig och inuti dig kan du känna hur ilskan kokar. Du vet att om de inte går snart så kommer det att koka över och du kommer att låta dem få höra!

Du kan be om att kunden inte ska komma tillbaka för du tål inte att bli utskälld en gång till. Eller kanske tar du det ett steg vidare och inser att du som kristen inte borde ha reagerat med ilska. Du ber: ”Var så snäll och låt inte kunden komma tillbaka för jag vill egentligen inte bli så arg igen.” Men redan nästa dag kommer samma kund tillbaka för att skälla ut dig ännu mer! Är inte det precis motsatt av vad du har bett om?

”Mina älskade, var inte förvånade över den eld som ni måste gå igenom till er prövning, som om det hände er något oväntat. Nej, gläd er ju mer ni delar Kristi lidanden. Då skall ni också jubla och vara glada, när han uppenbarar sig i sin härlighet.” (Första Petrusbrevet 4:12).

Räkna det som den största glädje, mina bröder, när ni råkar ut för alla slags prövningar. Ni vet ju att när er tro sätts på prov, så gör prövningen er uthålliga

Varför ber du om att prövningarna ska försvinna? Du kan inte gå genom hela livet utan att någon gång råka ut för någon som gör dig arg. Sådana människor finns det överallt! Gud låter dig möta dessa människor så att du kan få seger över ilska och bli mer tålmodig och kärleksfull.

”Räkna det som den största glädje, mina bröder, när ni råkar ut för alla slags prövningar. Ni vet ju att när er tro sätts på prov, så gör prövningen er uthålliga. Men låt er uthållighet visa sig i fullbordad gärning, så att ni är fullkomliga och hela, utan brist i något avseende.” (Jakobsbrevet 1:2-4).

Är inte det en mycket bättre lösning? Att vara fullkomlig och hel, utan brist i något avseende?

Be inte Gud om att hålla prövningarna borta ifrån dig, men be om att han kan ge dig styrka att använda prövningen till att bli lik Jesus!

Självklart är det bättre! Men till och med Gud måste hålla sig till de lagar han själv har stadgat. Du kan be om tålamod varenda dag, men Gud kommer inte att göra så att din vrede plötsligt försvinner som genom ett trollslag. Han kunde inte gjort det även om han ville, för han har gett dig en fri vilja! Han är intresserad i frivillig tjänst och lydnad. En lärjunges hållning blir synlig i Jesu egen bön: ”Komme ditt rike. Ske din vilja på jorden liksom den sker i himlen.” (Matteusevangeliet 6:10).

I stället för att fråga varför Gud inte lyssnar på dig borde du kanske fråga varför du inte lyssnar på Gud! Om ditt sinne är inställt på att göra Guds vilja kommer han att svara dina böner om att bli fri från vrede med att sända dig precis de rätta prövningarna du behöver för att bli tålmodig. Om du känner att Gud inte bönhör dig så fråga dig själv om du verkligen har sagt: ”Ske din vilja” i varje förhållande.

Be inte Gud om att hålla prövningarna borta ifrån dig, men be om att han kan ge dig styrka att använda prövningen till att bli lik Jesus! Då är han mer än villig att höra dina böner! Då kommer du aldrig mer att ha en hopplös dag!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.