Att välja tro: Hur ser ett mirakel ut?

Att välja tro: Hur ser ett mirakel ut?

Del 2: Är det bara ett mirakel om jag tar upp min bebis en morgon och, voilá!, han har blivit 100 % frisk?

5 min ·

Att välja tro: Hur ser ett mirakel ut?

Om du inte har läst del 1 av Rachels historia, kan du läsa den här

Min inställning var att helt och fullt lita på Gud. Nästa steg var emellertid att få min lilla pojke frisk. Jag hade fortfarande en komplicerad diagnos, ett osäkert utfall, och inga svar.

Vår familj bad, vår lokalförsamling bad, våra vänner bad. Alla bad vi för helande och för ett mirakel. Jag var väldigt glad för alla böner. Det var en tröst, särskilt eftersom dagarna med att ta hand om vår bebis var långa. Han kämpade fortfarande med att klara sig och ibland tycktes allt bara bli värre och värre.

Så jag höll fast i bönen och bad Gud om ett mirakel. Timmarna blev till dagar, som blev till veckor och sedan månader. Inget "mirakel", ingen förändring. Ingenting!

(Artikeln fortsätter efter videon)

Hur ser ett mirakel ut?

Så började jag fundera på hur ett mirakel egentligen ser ut? Är det bara ett mirakel om jag tar upp min bebis en morgon och voilá, han har blivit 100 % frisk? Vad gör jag under denna tid? Sitter jag bara och väntar på att ett "mirakel" ska inträffa, och undrar varför inget händer?

Så jag frågade Gud: "Vad vill du att jag gör?" Av alla saker kom en vits till mig!

En man satt fast på sitt hustak under en översvämning. Han bad till Gud om att räddas från att drunkna. Efter en stund rodde en man förbi i en båt och ropade: "Hoppa in, jag kan rädda dig." Den strandade mannen ropade tillbaka: "Nej tack, det är ok. Jag ber och väntar på att Gud ska rädda mig." Då rodde mannen i båten vidare. Därefter körde en motorbåt förbi. Mannen i motorbåten ropade: "Hoppa in, jag kan rädda dig!" Den strandade mannen svarade åter: "Nej tack, jag ber och Gud ska rädda mig. Jag har tro." Då körde även motorbåten vidare. Ni kan nog gissa vad den strandade mannen svarade när en helikopter kom körande och piloten ropade ner: "Grip tag i repet så flyger jag dig i säkerhet!" Även helikoptern flög motvilligt bort. Snart hade vattnet stigit så högt att det täckte hustaket och mannen drunknade. När han kom till himlen konfronterade han Gud. "Jag trodde på dig, men du räddade mig inte. Du lät mig drunkna! Varför? Jag förstår inte." Gud svarade: "Jag sände en robåt, en motorbåt och en helikopter. Vad mer ville du ha?"

Jag insåg att jag inte kunde ha egna idéer av vad Gud skulle göra. Om jag bara satt och väntade på att en magisk blixt skulle slå ner och lösa mina problem skulle jag garanterat bli besviken. Gud ville inte att mannen bara skulle sitta där, utan att han skulle agera på sin tro!

I Bibeln kan vi även läsa en historia som visar hur praktiserad tro ger resultat: "Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år. Då Jesus såg honom ligga där och visste att mannen hade varit sjuk så länge, sade han till honom: "Vill du bli frisk?" Den sjuke svarade honom: "Herre, jag har ingen som leder mig ner i dammen när vattnet kommer i rörelse, och när jag själv försöker ta mig dit, hinner någon annan före mig." Jesus sade till honom: "Stig upp, ta din bädd och gå!" Genast blev mannen frisk och tog sin bädd och gick." Joh 5:5-9.

Det är väldigt lätt att anklaga och bortförklara när vi inte tycker att Gud svarar på det sätt som vi förväntar. Eller bara att uppgivet acceptera vår situation.

Tro måste vara aktiv

Varje muskel i den mannens kropp värkte säkert av att dra sig ner till vattnet. Han tänkte säkert: "Andra har det mycket lättare än mig. (Eller hur!) De kanske är blinda, men de kan iallafall stå och gå. De döva har det inte lika svårt som jag har, osv."

Det är en fälla. Den mannen låg bredvid dammen i 38 år!

Gud vill få oss att handla. Vanligtvis är det något som ligger precis framför oss, men vi har för många bortförklaringar och vill att Gud "mirakulöst" ska ordna det.

Gud vill ha mer. Han vill att vi ska lära känna honom bättre. (Jak 4:8) Aktiv tro är vägen som leder oss närmare Honom. Det blev så tydligt för mig. Jag var tvungen att ta alla mina böner och omvandla dem till handling. Jag var tvungen att handla!

Jag vet, för det är så det har varit för oss. Vi har fått se många mirakel av att vara aktiv med Gud bak oss. Mirakel som vi kanske aldrig hade fått se om jag inte hade varit villig att möta obehag.


Om du inte har läst del 1 av Rachels historia, 
kan du läsa den här.
Missa inte den sista delen imorgon av Rachels vittnesbörd och vilka mirakel de fått uppleva!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.