Gör det av hjärtat, som för Herren

Gör det av hjärtat, som för Herren

Vem lever jag för? Tjänar jag Gud eller människor i det jag gör?

6 min ·

Det är väldigt lätt att leva som en “ögontjänare” för andra människor, men hur är det med Guds ögon? Har jag tagit hans vilja med i beräkningen? Paulus uppmanar oss till att vaka, så att vi tjänar Gud och inte människor.

“Vad ni än gör, gör det av hjärtat, som för Herren och inte för människor.” Kol 3:23.

En så liten och enkel vers, men vilket fantastiskt och befriande innehåll! När jag gör allt av hjärtat för Herren, så övergår detta alla ambitioner om att se bra ut för andra. Det är Gud jag gör det för!

När chefen kommer in…

Man jobbar gärna extra hårt när chefen kommer in. Det sker nästan helt automatiskt och verkar kanske inte så allvarligt, men detta avslöjar egentligen en stor sanning om mig själv. Jag är född med en vana att bry mig ganska mycket om vad de andra tänker om mig. För varför jobbade jag inte lika hårt hela tiden?

Det är inte ett ytligt, fint kristet liv som är målet för en som efterföljer Jesus, utan en som “… gör Guds vilja av hjärtat.”

Paulus kände människorna och kände väl till denna svaghet. Han tar upp detta mycket träffande i flera av sina brev. I Efesierbrevet skriver han klart om hur vi som Jesu lärjungar är kallade till att tjäna och arbeta:

“Var inte ögontjänare som försöker ställa sig in hos människor, utan var Kristi tjänare som gör Guds vilja helhjärtat. Tjäna villigt och glatt, gör det för Herren och inte för människor.” (Ef 6:6-7)

Om jag är så upptagen med vad de andra tycker och tänker om mig och stressar med att vara alla till lags hela tiden, så hör jag inte vad Gud vill säga till mig i situationerna. Han har satt mig där av en orsak, med de uppgifter jag har, och jag måste öppna ögonen så att jag ser samma möjligheter som Gud ser.

Är jag en Kristi tjänare i allt jag gör?

“utan var Kristi tjänare…” Jag är kallad till att vara en Kristi tjänare! Hur uppför sig en Kristi tjänare på jobbet? Hur tänker han eller hon? En Kristi tjänare gläder sig alltid i Herren! En Kristi tjänare gör allt för att hålla hjärtat rent! En Kristi tjänare är kallad till att vara rättfärdig i allt. Det är inte ett ytligt, fint kristet liv som är målet för en som följer Jesu fotspår, utan ett som “…gör Guds vilja av hjärtat” (Fil 4:4, Ords 4:23, 1 Tim 6:11)

Valen blir klarare även för mig när jag blir medveten om hans konstanta närvaro och lever för att behaga Gud.

Valen blir klarare även för mig när jag blir medveten om hans konstanta närvaro och lever för att behaga Gud. Bör jag se på detta, läsa detta eller säga detta? Gud följer noga med. Vad tänker han om detta? På detta sätt kan jag alltid rensa mina tankar och få den frid i livet som endast den som lever för Gud får känna.

Jag kan göra något för Jesus!

“Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.” (Matt 25:40)

Vi är kallade till att välsigna jorden och välsigna för Jesu namns skull. Genom att göra något för mina medmänniskor har jag möjlighet att gör något för Jesus! Om det så handlar om att le till någon, ta disken för någon eller ge någon en summa pengar som jag vet behöver det så kan jag tänka att jag samtidigt gör det för min käre Jesus. Det ger en extra dimension på dessa gärningar och behovet för att få ära eller tacksamhet från mottagaren försvinner. Jag har redan fått det jag behöver från Jesus. Han offrade sitt liv för mig och har gett mig möjligheten att bli som han! Nu är det min tur att ge något tillbaka!

När jag låter Gud vägleda mig, inte människor, och följer hans maningar, så kan jag bli en god förebild för dem runt mig.

Jag får själv lust att välsigna och jag får nåd till att välsigna. Det blir något som jag gör medvetet för att vara värd mitt kall och jag gör det med glädje. När jag låter Gud vägleda mig, inte människor, och följer hans maningar, så kan jag bli en god förebild för dem runt mig. Jag blir ett ljus på jorden, ett bevis på att Jesu liv även kan skina genom mig.

Ett liv inför Guds ögon

Livet blir förundransvärt mycket lättare när jag gör allt för Herren och genkärleken till honom blir drivkraften i mitt liv. När jag övar mig på detta, så blir jag mer och mer oberoende av publiken. Gud själv fyller mig med kraft och vilja till att utföra allt det goda för hans skull och han välsignar det jag gör. Vad mer kan man önska sig?

Låt oss ta Paulus uppmaning till hjärtat och alltid tjäna inför Herrens åsyn, oavsett vad vi gör!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.