Låter jag dagarna bara komma och gå?

Låter jag dagarna bara komma och gå?

Vad anses vara en produktiv dag?

5 min ·

Det är måndag morgon, och början på en ny vecka.

En typisk dag för mig kan det verka som: en snabb frukost med te medan jag fort lagar en matlåda till jobbet, och gör mig iordning. Jag kör tyst de 20 minuterna till jobbet, utan att tänka på något speciellt. Bara förbereder mig mentalt inför dagen. Jag är upptagen med det som måste göras på jobbet, och är bara glad när klockan äntligen är 16:30 och jag kan åka hem. Jag lagar middag, tillbringar tid med min man, kanske tar det lite lugnt, och gör sedan de dagliga sysslorna som att se till att huset är rent och städat innan jag lägger mig. En hel dag har gått, och jag har varit glad och munter, snäll mot andra, fått tvättat både kläder och golv. En allmänt produktiv dag med andra ord.

På slutet av dagen kan jag se tillbaka och vara ganska nöjd.

Vad är en andligt produktiv dag?

Men hur är det med mitt andliga liv? Hur kan jag ha haft andligt produktiv dag, om jag inte har fått någon andlig näring och varken tänkt på min kallelse eller varit vaken för de möjligheter som dagen har haft med sig? Jag har ju visserligen tvättat kläder och betalat räkningarna som jag skulle, men hur har jag utvecklats andligt?

Att vara andligt produktiv betyder att jag har sett synden som bor i mitt kött (Rom 7:17-20) och rensat mig från den. Irritation mot en kollega, frustration när saker inte går som jag vill, eller otålighet när datorn är trög. Allt detta kan verka obetydligt, men de kan dyka upp i vardagen, och jag måste lära mig att vara fri från dem. Att vara andligt produktiv betyder att mer och mer befrias från "synden i mitt kött". Jag är helt enkelt inte tillräckligt vaken, om jag tror att jag kan gå en hel dag utan att överhuvudtaget bli frestad. Frestelser till att synda kommer alltid i mitt dagliga liv. Om jag inte ens ser dem innebär det att mina ögon inte är öppna.

Det är verkligen allvarligt! Hur kan jag befrias från synden i köttet om jag inte ser något som jag kan rensas ifrån?

Orsaken till det är att jag är nöjd med mitt sätt att vara, och att jag inte längre har ett behov i mitt hjärta, ingen nöd i mitt liv till att bli färdig med att leva efter köttets begär (1 Petr 4:1-2), så att jag kan förvandlas efter Kristi bild. Inget äkta hat mot synden. Detta är extremt farligt. Då blir jag nöjd med mig själv, eftersom jag inte ser synden som enormt syndig. (Rom 7:13)

Jag måste arbeta medvetet

Jag hade kanske inte beskrivit det själv på det sättet, eftersom jag ju inte går runt och tänker: "Jag är nöjd med mitt sätt att vara och behöver inte rensa mig själv längre". Det är mer att jag inte lägger märke till när Anden talar till mig, och till exempel inte ser när jag har möjlighet att ödmjuka mig själv.

Hur kan jag då utvecklas vidare, om jag är nöjd med mitt andliga tillstånd? Jag kan inte göra framgång om jag inte ser behovet för det. Jag föddes inte med fullkomligt tålamod, förmågan att förlåta andra, osv, men med Guds nåd kan jag bli sådan. Jag kan faktiskt uppnå gudomlig natur! Jag kan emellertid endast uppnå gudomlig natur genom att ständigt rensa mig själv från det som jag märker kommer upp från mitt kött. (2 Petr 1:2-4) Jag måste hela tiden medvetet arbeta på min frälsning. (Fil 2:12)

Jag måste använda mer tid till att läsa min Bibel, för att fylla mig med Guds ord som ger mig de vapen som jag kan använda i mina situationer. Jag måste komma ihåg att använda mitt tankeliv till att be för mig själv och för andra, så att jag inte går runt med ett tomt sinne. (Ef 4:17) Jag kan uppmuntra andra genom bön.

I morse läste jag versen: "[…] I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan som när era fäder väckte min förbittring." Hebr 3:15. När jag alltså hör Guds röst tala till mig och påminna mig om att göra något, måste jag vara snabb att följa upp och göra det. Om jag slutar att lyssna, eller fortsätter att skjuta upp det jag vet jag måste göra eller säga, så slutar även Gud att mana mig, och jag blir döv för Andens röst. Varje morgon måste jag be om att mina ögon ska vara öppna för dagens situationer och frestelser, så att jag kan bli snabb till att segra. Jag måste be om att få ett hat mot synden, så att jag kan hata det Gud visar mig i köttet, och vara snabb till att förinta det.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.