På jakt efter ett jobb

På jakt efter ett jobb

Varje dag kan vi läsa i tidningarna om hur det går upp och ner på Wall Street och om den svåra situationen på arbetsmarknaden. Det kan få många människor idag att bli stressade eller bekymrade och speciellt de unga arbetssökande som ska starta sin karriär.

4 min ·

Osäkerhet. Det är det ordet som kommer för mig när jag tänker på den värld vi lever i och speciellt när jag tänker på ekonomin.

Varje dag kan vi läsa i tidningarna om hur det går upp och ner på Wall Street och om den svåra situationen på arbetsmarknaden. Det kan få många människor idag att bli stressade eller bekymrade och speciellt de unga arbetssökande som ska starta sin karriär.

En av mina vänner har just varit i situationen som arbetssökande och jag bestämde mig för att fråga henne om hur hon upplevde det. Jess är i 20-års åldern och är en vänlig och utåtriktad tjej.

Jag träffar Jess mitt i veckan på ett hektiskt café.  Runt omkring oss beställer folk kaffe och försöker att utnyttja sin lunchpaus maximalt. Medan vi beställer något att dricka och pratar om hur veckan varit hittills, får jag känslan av att hon inte låter sig stressas av sina dagliga göromål. Istället verkar hon lycklig, avslappnad och fridfull i en annars så hektisk vardag.

– Jag var lite rädd

Efter att ha jobbat på flera tillfälliga arbetsplatser och pysslat med fotografering vid sidan om i några år, bestämde sig Jess för att söka jobb som fotograf på heltid.

– Min passion är fotografering, förklarar hon, – och jag vill väldigt gärna få mer erfarenhet så att jag kan öppna en egen fotostudio en dag.

Mitt under processen med att söka jobb, märkte Jess fort att tankar om bekymring dök upp.
– Något av det allra första jag tänkte på, var ekonomin, berättar hon. – Jag var lite uppskrämd och frestades till att bli rädd.

Då dessa tankar dök upp var det Guds ord som blev hennes hjälp. Hon citerar Jak. 4,8: "Närma er Gud, så skall han närma sig er."

– Om jag håller mig nära Gud och hans ord, så håller han sig nära mig och istället för att ha massa oroliga tankar så blir jag fylld av hans Ande, förklarar hon.

Inga bekymmer för något

Jess minns hur hon under den tiden började kämpa mot tankar som leder till bekymmer.
– Du måste kämpa för att få frid mitt i de förändringar som sker, säger hon. – Du kan frestas till att bekymra dig hundratals gånger över samma sak.
Hon berättat även hur versen Fil. 4,6-7 blev en styrka för henne: "Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus."

– Till att börja med var det svårt för mig att be om något sådant som ett jobb, säger hon, – men dessa vers var perfekta i min situation. När hon bad till Gud, blev Jess fri från tankarna som ledde till bekymring.

– När jag bett, så kände jag att hela situationen var ett Guds verk – alt låg i hans händer, säger hon med ett leende. – Jag fick frid och visste vad jag var tvungen att göra.

– Vad det än gäller, så är Gud trofast och ger mig frid när jag söker det.

– Guds ord är sant!

Jess gick på många arbetsintervjuer och fick äntligen erbjudande om ett jobb, men hon säger att om det inte hade ordnat sig så, så hade hon ändå haft frid.

– Om det inte hade resulterat i ett nytt jobb, så hade jag ändå haft frid, förklarar hon. – Vad det än gäller, så är Gud trofast och ger mig frid när jag söker det.

Medan vi dukar av bordet och gör oss klara för att gå, frågar jag henne vad hon lärt sig av situationen hon var i.

– Jag har fyllts av tacksamhet, säger hon, – eftersom Guds ord är sant. Det som står skrivet är sant och så upplevde jag det.

På vägen hem fortsätter jag att tänka på mitt samtal med Jess. Jag vet att vilken situation jag än är i, så kan jag be till Gud och läsa hans ord för att uppnå en inre frid. Vad välsignade de är, de som hittar nyckeln till glädje och frid!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.