På vilket sätt är du förändrad idag i jämförelse med i fjol

På vilket sätt är du förändrad idag i jämförelse med i fjol

Tycker du om det du ser? Eller känner du att det behövs en förbättring?

5 min ·

Tänk tillbaka ett år. Hur var du då? Jämför det med idag. Har du mer tålamod och godhet? Är du mer givmild? Har du blivit bättre på att visa äkta omsorg för andra?

Om inte, varför?

Tänk vad det innebär att vara en aktiv kristen? Betyder det bara att jag läser i min Bibel, ber varje dag och går på möte på söndagar? Jag kan nog inkludera dessa saker i mina dagliga rutiner, men följer jag bara ett mönster och gör vad en kristen bör göra eller står jag i en utveckling?

Få del i gudomlig natur

Vi kan läsa om vårt mål som kristna i 2 Pet 1:3-4: “Hans gudomliga makt har skänkt oss allt vi behöver för liv och gudsfruktan genom kunskapen om honom som har kallat oss med sin härlighet och godhet. Genom dessa har han gett oss sina stora och dyrbara löften, för att ni genom dem ska få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen.” Vilket fantastiskt budskap! Petrus säger faktiskt att vårt mål är att komma till gudomlig natur genom våra situationer här på jorden! Detta betyder att det måste ske en enorm förändring i mig.

Så vad gör jag då om jag inte ser någon skillnad mellan mig idag och hur jag var i fjol?

Den stora frågan är om jag känner nöd? Är jag helt och fullständigt beroende av hjälpen som Gud ger mig för att vägleda mig genom dagen? Erkänner jag att Guds väg är fullkomlig och jag är en ofullkomlig människa full av tendenser att synda? Och om jag inte känner denna nöd, vad gör jag då för att komma närmare gudomlig natur medan jag befinner mig här på jorden? Är jag nöjd med mitt tillstånd?

Är jag helt och fullständigt beroende av hjälpen som Gud ger mig för att vägleda mig genom dagen?

”Du säger: Jag är rik, jag har fått rikedom och behöver ingenting. Och du förstår inte att just du är eländig, ynklig, fattig, blind och naken.” Upp 3:17.

Daglig vakenhet

Att tillåta sig att bli nöjd i sitt kristna liv är otroligt farligt. Jag får aldrig glömma att jag i mitt naturliga tillstånd är eländig, ynklig, fattig, blind och naken.

Den helige Ande kommer att vägleda mig så länge jag är så ödmjuk att jag ropar på hjälp. Att tänka att det inte finns något mer att arbeta på och bli nöjd med mig själv är det värsta jag kan göra. I slutet av Herbreerbrevet 11:6 kan vi läsa: ”Han lönar dem som söker honom” Att verkligen söka efter något är att göra det ihärdigt utan att tröttna. Söka aktivt efter det. Gud kan styra ett fartyg som rör på sig, men inte ett som står stilla.
Har du ett svar om någon frågar dig vad du jobbar med just nu för att bli en bättre kristen? Om jag inte har det så vet jag att jag har börjat prioritera andra saker i mitt liv. Andra saker som ligger framför mitt liv med Kristus. Jag har blivit nöjd med det jag har och känner inget behov för att komma vidare. I Ordspråksboken 1:32 står det: ”dårarnas sorglöshet (nöjdhet) förgör dem.”

Kanske jag har fått lite kunskap och har haft några avgörande ögonblick med andlig kamp i mitt liv, men räcker det? Är det tillräckligt? Nej! Jag måste befinna mig i konstant utveckling varenda dag. Kan jag se tillbaka och fundera på avgörelserna som jag har tagit och överväga om jag har använt möjligheterna till utveckling eller inte när jag lägger mig i slutet av dagen? Är inte det mycket bättre än att vara nöjd? Är inte det bättre än att rycka på axlarna och säga ”ja ja” när jag ger efter för mina syndiga tendenser?

Inse hur stort vårt kall är

Varför är det så lätt att bli nöjd med sig själv? Det är för att jag inte ser hur viktigt det är att förvandlas till gudomlig natur dag för dag medan jag befinner mig här på jorden. Jag söker inte möjligheterna aktivt och utnyttjar inte dem till fullo för att göra Guds vilja! Har jag någonsin befunnit mig i en situation där jag har kunnat säga ”Det är räcker nog med tacksamhet nu. Jag behöver inte vara mer tacksam nu.” eller ”Jag var snäll igår så jag behöver inte vara snäll idag”?

Har jag någonsin befunnit mig i en situation där jag har kunnat säga ”Det är räcker nog med tacksamhet nu. Jag behöver inte vara mer tacksam.”

Varje dag är en gåva till mig för att kunna komma närmare gudomlig natur. Jag bör befinna mig i samma ande som ger upp in egen vilja för att göra Guds vilja varje dag, varje ögonblick, varje sekund! Endast då kan jag se en enorm förändring i mig själv från år till år. En förändring som formar mig för himlen!

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.