Tro förändrar allt

Tro förändrar allt

Efter att tron kom in i mitt hjärta har hela min syn på livet, ända in i minsta detalj, förändrats.

7 min ·

Tro. Har du någonsin funderat på hur något så kraftfullt på samma gång kan vara så abstrakt?

Vad är tro? Det är ett ord som vi kristna hör väldigt ofta. Tro på Jesus, Guds Son, och hans offer för oss, har räddat oss från evigt fördärv och död. Tro på detta är grunden för frälsning. Det sätter oss i förbindelse med Gud. Men hur blir denna tro något konkret i min vardag där jag utför mina dagliga sysslor hemma, på jobbet eller vart jag än befinner mig? Vad betyder det egentligen att tro på Gud?

En levande tro på Gud

För inte så länge sedan fick jag en personlig uppenbarelse i förbindelse med tro. Man kan med andra ord säga att tro har blivit väldigt verklig för mig. Det har gått från att vara något som jag kämpat med att förstå i mitt huvud, till något som har gått in i mitt hjärta. I dag är det tron som håller mig uppe om dagen. Det ger mig kraft till att ta de rätta valen i mina dagliga beslut.

Tro har blivit något praktiskt, personligt, påtagligt, otroligt. Det har förändrat min syn på livet. Det har faktiskt förändrat allt. Inte på ett svepande, generellt sätt. Utan på ett sätt som har påverkat allt från de vardagliga sysslorna till de stora utmaningarna, från att tro att jag kommer att ha tillräcklig styrka för att avsluta en uppgift efter en lång dag, till att ha tro på att jag kommer att uppnå en fullständig fullhet av gudomlig natur. (2 Petr 1:4) Jag skulle vilja påstå att detta är det man menar med att ha en levande tro.

Tro – visshet om sådant man inte ser

Jag har alltid undrat över vad det betyder att tro är visshet om det man inte ser. Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser." Hebr 11:1.

Hur är det möjligt att tro på något som jag inte kan se, eller kanske inte ens har en aning om? Ta till exempel det att min framtid, trots okänd, är trygg i Guds händer? Jag har insett att tro faktiskt är visshet av sådant man inte ser, eftersom det börjar hända i samma ögonblick som jag börjar tro. Något förändras i mitt hjärta, och tron blir min största motivation till att det jag tror på ska bli verklighet.

"Om ni förblir i mig och mina ord förblir i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det." Joh 15:7. Detta har jag full tro på och får uppleva det varje dag! Gud svarar på mina böner om och om igen i allt från små böner om att hinna med tåget, eller att barnen i min församlings aktivitetsgrupp ska få uppleva en god och välsignad kväll, till böner om att någon ska bli frisk eller beskyddas. Detta ökar min tro, och ännu mer min önskan om att be. Jag är beroende av böner. Jag kan be för små vardagliga saker eller för de stora utmaningarna, och samtidigt känna vila eftersom att jag vet att mina böner har blivit hörda.

"Smaka och se att Herren är god. Salig är den människa som flyr till honom." Ps 34:9. På detta sätt får jag uppleva Gud!

Tro på Gud ger seger

Jag är en av dem som tror på seger över synd. I tillägg till att ha gett mig vila i livets praktiska saker, har tron hjälpt mig att komma till vila vad gäller det faktum att han som har påbörjat det goda verket i mig också ska fullföra det till Jesu Krist dag. (Fil 1:6) Det innebär inte att jag passivt väntar på att något ska hända, utan att jag tvärtom möter mina kamper med frimodighet. Hade inte du fått kraft och frimodighet till att kämpa och ta risker för att nå den seger du skådar framför dig, om du hade varit 100 % säker på att du skulle överleva och komma segrande ut ur striden.

Tro ger seger. Tro garanterarseger. Och med det kommer ofattbar och obeskrivlig välsignelse. En djup vila. Orubblig glädje. Kraft till att besegra fienden.

Med tro blir det osynliga synligt. Jag får uppleva Guds osynliga kraft och styrka som jag inte hade tidigare. Jag får nåd, hjälp, och det vet jag, eftersom det gradvis blir lättare inom områden där jag tidigare hade det svårt. Där jag inte ens vågade öppna munnen och erkänna mina misstag, är det inte lika smärtsamt att göra det.

Tron ökar ännu mer när jag ser allt som Gud gör och ger mig, som jag själv aldrig hade kunnat få till. Gud är verklig, allsmäktig, och det ökar min längtan efter att tjäna honom.

Tro på Gud ger vila

Tro, tillit till Gud, seger, och vila går hand i hand.

Tro ger vila. Vila för jag vet att jag befinner mig i Guds händer. Vila för att jag segrar. Segern tystar den konstanta kampen mot lustarna som ändlöst tycktes kämpa emot. Det finns ett slut. Vila är detsamma som triumferande seger!

"Då nu Kristus har lidit till kroppen, skall också ni beväpna er med samma sinne. Ty den som får lida till kroppen har slutat synda […]" 1 Petr 4:1.

Bara det att hålla fast i denna vers gör frestelsen lättare att tåla. Det verkar tungt och svårt nu när jag förnekar min egen vilja, men om jag bara håller ut, så kommer dagen då jag inte längre påverkas av det som händer i en liknande situation. Jag får vila mitt i stormen. Jag blir orubblig!

Tro gör livet enkelt och lätt att leva. Jag behöver inte oroa mig för en enda dag. Tro tar bort förvirring. Tro tar bort spekulation. Tro tar bort osäkerhet.

Tro på Gud är ett val

Tro är ett val! Jag kan be för det, men jag måste också välja det i livets olika situationer.

Att välja att tro har inget med mina känslor eller förnuft att göra. Ju mer jag väljer att tro, desto lättare blir det. Tro förändrar saker!

Tro innebär att hålla fast i Guds löften, oavsett hur svag och eländig jag är. Tro är nämligen ett val i hjärtat som alla kan välja.

Det enda som krävs är ett steg i tro. Välj att tro. Låt tron förvandla ditt liv helt!

"För in allt tionde i förrådshuset, så att det finns mat i mitt hus. Pröva mig nu i detta, säger Herren Sebaot, om jag inte kommer att öppna för er himlens fönster och låta välsignelse strömma ut över er i rikt mått." Mal 3:10.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.