Var bara dig själv!

Var bara dig själv!

Ibland önskar jag att jag bara kunde knäppa med fingrarna och plötsligt inte längre bry mig om vad andra tänker om mig.

5 min ·

När jag gick i grundskolan fick jag alltid rådet: "Bara var dig själv. Du behöver inte oroa dig över vad folk tänker om dig. Var bara dig själv så blir allt bra."

Det lät så bra och ibland önskade jag att jag bara kunde knäppa med fingrarna för att sluta bry mig om vad alla människor i mitt liv tänkte om mig, för att inte tala om att sluta vara så lättpåverkad av dem. Självklart gick det inte helt till på det sättet.

Man kan inte tjäna två herrar

Sanningen är att man måste bestämma sig för vem man vill tjäna. Man kan faktiskt inte tjäna både Gud och människor. "Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." Luk 16:13.

Låt oss säga att jag befinner mig med några vänner och samtalet vänds mot baksnack och allmän negativitet … Jag vet att Gud vill att jag ska välja att tala positivt om andra och vara tacksam för allt. Väljer jag att tjäna honom eller bara "följa mängden" för att det "inte är så viktigt"? Situationer som denna visar tydligt sanningen i orden från Bibeln. Man kan inte tjäna Gud och människor. Det är omöjligt.

Ibland kan det vara svårt att bryta sig fri från att tjäna människor. Det gäller särskilt när det handlar om människor som jag älskar och som står mig nära. Jesus sa faktiskt något i förbindelse med detta: "Tro inte att jag har kommit för att skapa fred på jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd. Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor och en sonhustru från sin svärmor, och en man får sina egna till fiender. Den som älskar sin far eller mor mer än mig är mig inte värdig, och den som älskar sin son eller dotter mer än mig är mig inte värdig." Matt 10:34-37.

Ingen tolerans för synd

Jesus hatade synden. När han sa "Jag har kommit med svärd" menade han att han inte hade någon tolerans för synd i sitt liv. Inte ens när det kom från hans närmaste släktingar och vänner.

När jag tänker på vad det innebär för mig, blir det tydligt att även jag måste ha "nolltolerans för synd" i mitt eget liv för att kunna tjäna Gud och leva till hans behag. Jag kan inte delta i samtal som innehåller baksnack, negativitet eller skvaller, eller tåla synden bara för att mina närmaste vänner menar att det är ok och helt normalt. Folk måste kunna känna att det finns ett "svärd" mot all synd i mitt eget liv. Jag håller inte med det, och jag vägrar att ge efter för det! Det kan göra väldigt ont när jag måste offra jordiska relationer för att kunna förbli ren, men jag måste ta ståndpunkt till vem jag ska tjäna. Jag kan inte "tjäna båda".

Ingen magisk lösning

Självklart vill jag att det ska gå bra med de nära vänner och släktingar som jag älskar, men som har valt en annan väg. Då kan jag följa Paulus råd till Timoteus och "Ge akt på mig själv och på undervisningen, och håll troget ut med den. När du gör det, frälser du både dig själv och dem som lyssnar på dig." 1 Tim 4:16. Jag kan också visa dem kärlek och godhet, och be för att Gud ska tala till dem och hjälpa dem att välja att tjäna honom.

Nu när jag ser tillbaka önskar jag att jag hade förstått att rådet: "Var bara dig själv" är synonymt med "Låt dig inte påverkas så lätt av andra." Nej, man kan inte bara knäppa med fingrarna för att befrias från att bry sig om vad andra tycker, men man kan bestämma sig för att endast tjäna Gud och leva honom till behag. När du gör det, får du tillgång till all kraft och hjälp du behöver för att välja det goda. Så be till Gud om styrka till att kunna vara fast besluten i att alltid välja det goda när du befinner dig i situationer där du måste välja. Be också om att kunna leva ett medvetet liv bara inför honom. Gud har lovat att det ska gå bra och när vi tror det, förstår vi att, trots att allt inte magiskt förändras, får vi all kraft vi behöver till att kämpa trons goda kamp (Tim 6:12), och till att "vinna en överväldigande seger genom honom som har älskat oss." (Rom 8:37).

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.