Vet du hur skadliga dina ord kan vara?

Vet du hur skadliga dina ord kan vara?

Det har blivit farligt enkelt att skicka meddelanden till varandra på sociala medier, men har du tänkt på konsekvenserna?

5 min ·

Det är så lätt att kommentera något på Instagram utan att riktigt mena det man skriver. Det tar bara några sekunder att skicka ett meddelande. Det är lätt att ge en spydig kommentar eller skratta åt någon.  Det är väldigt lätt att skada varandra med ord.

Jag läste precis ett hjärtskärande inlägg av en 17 år gammal tjej som berättade hur hon hade blivit nedtrampad, spottad på och fått hårresande meddelanden från jämnåriga när hon gick på högstadiet.

Ord kan reducera en persons självkänsla till noll på ett ögonblick.

Hennes historia är tyvärr bara en av många, men denna gjorde extra starkt intryck på mig. I hennes inlägg ber hon inträngande om att vi ska vara försiktiga med vad vi säger och skriver till varandra. Ord kan döda. Kom ihåg det när skolan börjar igen, säger hon.

Även om exemplen som hon berättar om är fruktansvärda och avskyvärda, så är det meddelandena som hon har fått som träffar mig extra hårt i magen. De skriver att hon är ful och förtjänar att dö. Hon blir anklagad för de grövsta förbrytelserna helt utan grund. Rykten sprider sig fort på sociala medier.

Ord som reducerar

Det er inte nödvändigtvis de fysiska slagen som gör mest skada. Ord kan reducera en persons självkänsla till noll på ett ögonblick. Ett textmeddelande som säger att ingen bryr sig om dig eller att ingen tycker om dig på grund av ditt utseende är svårt att tackla. De kan hemsöka dig i åratal. Kanske de egentligen var menade som skämt. Kanske avsändaren befann sig tillsammans med sina vänner och han skrev det under grupptryck. Kanske många andra tänkte samma sak och det bara kändes rätt att någon berättade sanningen för personen i fråga. Detta är tomma ursäkter.

Ord försvinner inte.

Det handlar inte bara om ord som påminner om mordhot som denna stackars tjej fick. Det handlar inte bara om mobbning. Det handlar om kalla, dömande ord som både du och jag kan släppa ut ur oss utan att tänka oss om. Ord som kan såra, skada och frysa ut eller göra någon osäker och ledsen. Det är heller aldrig rätt. Oavsett avsikt bör vi aldrig säga eller skicka ett meddelande som kan uppfattas på detta sätta. Detta är den stora faran med sociala medier. Man blir så distanserad från personen man skriver till att tröskeln för vad man säger är lägre än någonsin. Och det går farligt fort. Ett par tagenttryck och ”sänd”.

Kan man sudda ut ord?

Ord försvinner inte. De fortsätter att existera så fort du har sagt dem eller skickat meddelandet. De existerar i mottagarens tankar och sinne, men även i Guds minne. Detta gäller på gott och ont, för Gud dömer rättfärdigt (Matt 12:37). Låt oss inte säga eller skriva något som vi kommer att ångra, utan snarare tänka oss om en extra gång innan vi skrattar åt någon eller kommer med sarkastiska kommentarer.

Vi är kallade till att uppmuntra och vara goda mot varandra. Välsigna. Detta kan vi även använda meddelanden och sociala medier till.

Men om det skulle hända att vi säger ord som vi senare ångrar är det bästa vi kan göra att ställa allt till rätta. Be om förlåtelse. Det kan vara svårt och det kräver mod att be om förlåtelse. Vi behöver alla förlåtelse, mest av allt av Gud. (Ef 4:32) När vi ber om det med ett uppriktigt hjärta, så är Gud så god att han förlåter oss all sorts synd, även tanklösa ord. Men vi måste även ställa allt till rätta med dem som vi har sårat. Sedan kan vi få ett nytt sinne och be om att få börja om på nytt så att samma sak inte händer igen. Meningen är att vi ska bli så förvandlade att sådana ord inte kommer från oss mer.

Välj att välsigna istället

Vad är motsatsen till att såra? Välsigna. Vad är motsatsen till att kritisera? Uppmuntra. Det står att frukterna av att leva ett liv för Gud är godhet, rättfärdighet och sanning. (Ef 5:9) Våra ord bör reflektera detta. Tänk att vara en förebild i dessa saker istället för en som river ner med negativa ord. Vi är kallade till att uppmuntra och vara goda mot varandra. Välsigna. Detta kan vi även använda meddelanden och sociala medier till. Sådana ord kommer vi inte att ångra, varken här eller i evigheten!

"Ingen får förakta dig för att du är ung, utan var ett föredöme för de troende i ord och gärning, i kärlek, tro och renhet."  1 Timoteus 4:12.

Vi måste akta så att inte våra ord orsakar mörker för någon utan snarare lyser upp istället. Här gäller det att medvetet vaka.

"Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr." Ps 141:3.

Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.