3 saker att sluta med i år (och för alltid)
Det här kommer att göra dig väldigt mycket lyckligare!
Det är tre saker de flesta av oss kristna känner till, som Bibeln speciellt säger att vi inte ska göra. Men tendenserna ligger så djupt i vår natur att vi inte ser alla subtila nyanser med en gång. Vad är motivet bakom det vi säger eller gör, eller vad vi inte säger eller inte gör? På en skala från ett till tio, hur fri är jag egentligen från dessa saker?
1. Bekymmer
“Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?” Matt 6:26-27.
En del har lätt för att oroa sig, medan andra är mer obekymrade. En del upplever att bekymrande tankar ger en fysisk reaktion och sliter kanske med ångest, som de behöver professionell hjälp för.
Det finns mycket vi inte har kontroll över och som vi önskar vi kunde kontrollera. Man kan grubbla över saker i timmar, och föreställa sig de värsta scenariona.
Nästa gång du frestas att bekymra dig för något, pröva spåra tillbaka tanken från där den kommer. Kan den ha upphav i brist på tro och tillit till Gud? Även om saker skulle gå på värsta tänkbara sätt, tror vi på det som Gud har lovat, att för dem som älskar Gudsamverkar allt till det bästa? (Rom 8:28).
Att ha tro betyder inte att allt går som man vill. Men att ha tro betyder att vi har full fred och vila i alla situationer, eftersom vi litar på Guds fullkomliga vägledning i allt som händer.
“Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” Matt 6:33-34.
Klicka här för mer hjälp i kampen mot oro
2. Att döma andra
”Döm inte, så blir ni inte dömda.” Matt 7:1.
Det kan inte sägas tydligare. Men är det lättare sagt än gjort? Om vi är ärliga med oss själva, så verkar det nog så.
Vi kan inte förneka att den genomsnittliga hjärnan tänker tusen tankar varje dag. Vi bearbetar hela tiden det vi ser, hör och upplever och hjärnan formar intryck, spekulerar och drar slutsatser. Hur många av de tankarna är 100 % sanna, rättvisa, rena och goda? (Fil 4:8). Speciellt när det gäller vårt intryck av andra människor: baserar vi våra antagaden på det vi ser och hör, eller kan det finnas mer än ögat ser? Överlämnar vi hellre vår sak till honom som dömer rättvist? (1 Petr 2:23). Det här ger en helt ny dimension på vad det innebär att ta våra tankar tillfånga.
Ger det oss en hel här av fiender att tackla? Ja. Är det omöjligt? Nej.
Klicka här för att läsa mer om en av de absolut viktigaste sakerna att göra i livet: Döma sig själv
3. Att baktala
För oss människor är det nästan en reflex att döma andra. Men när vi blir uppmärksamma på hur ofta vi faktiskt frestas till sådana tankar, och börjar arbeta med att hålla hjärtat rent, så upphör baktalandet ganska fort.
Varför skulle vi vara benägna att baktala? Kan det bero på att vi är avundsjuka, missnöjda, obarmhärtiga, självrättfärdiga eller skvallersjuka på något sätt, och har den underliggande övertygelsen om att vi är bättre än den andra (dvs. stolthet)? (Fil 2:3).
”[…] De skvallrar och förtalar […] fastän de mycket väl känner till Guds rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det.” Rom 1:29-32.
Klicka här för att läsa mer om allvaret i den onda vanan att baktala
Oavsett hur mycket vi ser av de här sakerna i oss själva, så lever vi fortfarande i nådens tid och har möjlighet att förändra oss. Varför inte göra det till en sak att bli fri från bekymmer och att döma eller baktala andra det här året? Det sticker djupt i vårt kött, men vi kan bli fullkomliga så långt som Guds ljus skiner. Det gör oss inte bara mycket lyckligare, men förbättrar även märkbart våra relationer med andra. Tänk att kunna ha en rent hjärta, så rent att det skiner som en spegel! Vi är inte fullkomliga ännu, men vi jagar efter att bli det!
Skriften är hämtad från Svenska Folkbibeln. Copyright © 1998 av Stiftelsen Svenska Folkbibeln och Stiftelsen Biblicum. Används med tillstånd.